Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Oceánská vlna se řítí na Náplavku: Pomozte planetě i vy a sbírejte kilometry

Vlna na náplavce byla vytvořená kolektivem PsychosNest z plastového odpadu sesbíraného z povodí Berounky. Najdete na ní mnoho zajímavého materiálu od plastových židlí, zalévacích konvic, polystyrenu a mnoho dalších předmětů, které v našich vodních tocích bohužel běžně přebývají
28. května 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

Na Náplavce na „pláži“ v Kayak Beach Baru se tyčí vlna z plastového odpadu. Není tam ale jen tak pro nic za nic: má upozornit na to, co už všichni víme – v oceánech, které jsou pro náš život zásadně důležité, je obrovské množství plastového odpadu. Nyní ale máte 10 dní šanci naší planetě zase trochu odlehčit a díky akci Run For The Oceans vyběhnout na pomoc oceánům. Značka adidas společně s organizací Parley odstraní plastový odpad z pláží a pobřežních lokalit podle toho, kolik kilometrů společně od 28. května do 8. června nasbíráme.

Na 8. června připadá Světový den oceánů, proto značka adidas přišla s nápadem využít při této příležitosti sílu sportu a vyzývá všechny milovníky běhu, aby společnými silami přispěli ke změně a pomohli naší planetě.

Autor: adidas ČR

A k milionům lidí po celém světě se přidaly i známé tváře české scény, jako jsou Kovy, Bára Votíková, Andrea Bezděková, Natálie Kotková, kluci z Honest Guide Janek Rubeš a Honza Mikulka, Jan Mejdr, Maxim Habanec a mnoho dalších, včetně celé adidas Runners. Video, jak uvedené osobnosti běží pro oceány, najdete zde:

Ti všichni od 28. května do 8. června poběží pro Run For The Oceans, kdy za každý kilometr zaznamenaný prostřednictvím aplikace adidas Running společnost adidas spolu s organizací Parley odstraní z pláží, pobřeží a vzdálených ostrovů odpad odpovídající hmotnosti 10 plastových lahví, a to až do celkového objemu 227 000 kg. Zapojit se může každý a každý kilometr se počítá. Od roku 2015 společnost adidas vyrobila více než 30 milionů párů bot z příze Parley Ocean Plastic, kterou tvoří recyklovaný plastový odpad zachycený na plážích a v pobřežních lokalitách. Zapojte se proto i vy – má to smysl.

Modelka Andrea Bezděková také poběží pro Run For The Oceans
Autor: adidas ČR

Jak se do běhu zapojit?

Stačí si nainstalovat bezplatnou aplikaci adidas Running, zaregistrovat se, připojit se k výzvě Run For The Oceans a spolu s dalšími statisíci běžci zaznamenávat všechny vaše uběhnuté kilometry. Nezapomeňte, každý kilometr se počítá! Více informací najdete na stránce adidas.cz/runfortheoceans, kde se také můžete zaregistrovat.

Autor: adidas ČR

Téma ekologie je pro mladou generaci důležité 

V rámci letošní akce Run For The Oceans si značka adidas nechala u agentury STEM/MARK provést průzkum o tom, jak Češi z generace Z a mileniálů vnímají ekologii a jak se v této oblasti „činí“. Tři čtvrtiny mladých lidí považuje znečištění oceánů za jeden z největších problémů životního prostředí a polovina dotázaných už se alespoň jednou ekologické akce zúčastnila a také vidí v recyklovaných materiálech budoucnost. Dvě pětiny dokonce doma mají nějaké oblečení z recyklovaného materiálu.

Nápoje v PET lahvích? Raději už ne

A jak to máme s nákupy? Padesát sedm procent mladých z těchto dvou generací k nákupu vůbec nepoužívá jednorázové tašky. Mikrotenové sáčky volí při nákupu pečiva nebo ovoce a zeleniny téměř každý, naopak plastová brčka už pouze jedna třetina. Nápoje v PET lahvích si pětina kupuje jen výjimečně, či dokonce vůbec. S boomem rozvozu jídla bývají trnem v oku také jednorázové boxy na jídlo s sebou, které stále využije alespoň občas každý druhý.

Kafe s sebou si občas (nebo častěji) kupuje přibližně polovina lidí, stejný počet mladých lidí má i doma vlastní kelímek, ale pravidelně si do něj nechává připravovat nápoje jen méně než třetina z dotázaných.