Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Rychlé ošetření ran během sportu i na výletě

.
23. května 2021 | 00:00
Prezentace klienta |

V nadcházejícím létě nás čeká mnoho sportovních nebo odpočinkových aktivit, které ale přináší i větší riziko drobných poranění, jako jsou řezné rány, odřeniny, popálení i opaření, v létě jsou častější i  opruzeniny. Naše pokožka  trpí při  tření stehen při jízdě na kole, dráždí  pot i kosmetika a  i české slunce dokáže způsobit nepříjemné popálení pokožky.

Klasické postupy ošetření ran, tedy dezinfekce rány prostředkem ve spreji nebo roztoku, následné ponechání zranění bez zakrytí, případně pouze přelepení např. rychloobvazem často k úspěchu nevedou. Takto ošetřená rána se hojí tvorbou strupu, který obvykle vysychá, praská, svědí,  svádí k  předčasnému odlupování. Stržení nebo prasknutí strupu způsobí následné krvácení a prodloužení hojení rány.

Jak vlastně hojení ran probíhá?

Hojení rány je dlouhý proces probíhající podle přesně daných zákonitostí. Sestává z několika fází a v rámci každé se může vše zkomplikovat různými  negativními vlivy a rána může přejít ve špatně se hojící, tedy chronickou, jejíž hojení trvá násobně déle. Největším strašákem každého poranění je infekce. Málokdo ale ví, že v první fázi hojení se rozvíjí zánět. Cílem zánětlivé reakce je ránu vyčistit a umožnit následující obnovení tkáně. V průběhu toho vznikají v ráně reaktivní sloučeniny kyslíku, které mají svoji jasnou funkci. Je ale důležité, v jakém množství v ráně vznikají. Velmi snadno se může stát, že jejich množství vzroste a svojí aktivitou začnou komplikovat, zpomalovat nebo dokonce zastaví proces hojení. Aby se tak nestalo, je důležité ošetřit ránu tak, abychom zajistili co nejhladší průběh hojení a  v ideálním případě odstínili tyto možné negativní vlivy.

.
Autor: HEMACUT

Ošetření rány v terénu pohodlně, rychle a správně

Při venkovních aktivitách je ošetření rány standardním způsobem, na který je většina z nás zvyklá velmi obtížné. Nejen, že s sebou  většinou na výletě na kole nebo pěší turistice  nemáme celou lékárničku, ale můžeme se ocitnout i ve velmi komplikovaném terénu. Standardní postup si žádá oplach rány, dezinfekci, zástavu krvácení a potom volbu správného krytí rány. Obvyklé suché typy krytí k ráně přischnou a následný převaz je bolestivý a  nepříjemný a  to nejen pro děti, ale velmi často i pro dospělé. Často také toto ošetření komplikuje i charakter  aktivity např. stálé namáčení poraněné ruky a tím i obinadla při vodních sportech nebo obinadla na koleni při chůzi i běhu sklouzávají. Náplasti často nedrží díky zvýšenému pocení, nepříjemná je manipulace s lepící páskou na ochlupených končetinách zejména mužů cyklistů. Samostatnou a  nejvýznamnější kapitolou jsou děti, které  na letním táboře také nebývají nijak motivované se hlídat, aby si nenamočily a neušpinily obvázaný loket nebo koleno. 

.
Autor: HEMACUT

Ve všech těchto případech oceníte rychlé, správné a  pohodlné řešení ve formě spreje s obsahem polymeru triss. Ten Vám ihned po aplikaci vytvoří nelepkavý, voděodolný, zato prodyšný film, který svými vlastnostmi přispívá k hojení rány a  také působí jako bariéra proti znečištění a  infekci. Tento film je vyvinutý Ústavem makromolekulární chemie Akademie věd ČR, obsahuje patentovaný polymer TRISS, který má protizánětlivé účinky a dokáže do své struktury vázat reaktivní sloučeniny kyslíku. Jeho aplikace je velmi snadná a realizovatelná v každém prostředí. Pouze nastříkáte ránu jednou nebo dvěma vrstvami a počkáte až film zaschne. Vrstva polymeru zůstává pružná,  takže vás ošetření nebude omezovat v dané aktivitě. Vrstva polymeru zůstane průhledná po celou dobu hojení, což umožňuje snadné sledování rány i mezi jednotlivými převazy, které jsou pouze 1x za den.  

Práce se sprejovým krytím je jednoduchá a pohodlná, tedy vhodná i pro samostatné ošetření pacientem v domácnosti, na cestách, na zahrádce i třeba na dětském táboře.