Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi vyhodí za rok až 80kg potravin! Poradíme, jak neplýtvat zbytečně potravinami

23. října 2019 | 00:00
Prezentace klienta |

Každý rok se na světě třetina jídla vyhodí. To je mimo jiné 1,3 miliardy tun potravin. Jen v rámci EU vyhodíme ročně více než 88 milionů tun potravin. Proto je i jedním z cílů organizace OSN  snížit potravinový odpad do roku 2030 o polovinu. Nejdůležitější ale je, aby každý začal nejdříve sám u sebe.

Nebojte se, není to nic těžkého, stačí se držet několika jednoduchých zásad:

1.      Do obchodu jen s nákupním seznamem

Možná si to ani neuvědomujete, ale když jdete na nákup bez připraveného seznamu, nakoupíte mnohem více potravin, které ani nepotřebujete a často ani nestihnete zkonzumovat. Ty pak končí po několika dnech zbytečně v odpadkovém koši.

2.      Co nezkonzumujete, zamrazte

Máte v plánu odjet na víkend a víte, že jídlo nestihnete do té doby sníst? Jednoduše ho zamrazte. Zmrazené potraviny zůstávají absolutně nezávadné po velmi dlouhou dobu.

3.      Dbejte na správné skladování

Pokud jídlo správně skladujete a uchováváte, vydrží vám podstatně delší dobu. Víte například, které potraviny se hodí ukládat v lednici a které tam být naopak vůbec nemusí?

4.      Neumíte dojídat? Řekněte si o menší porce

Snažte se neplýtvat jídlem nejen doma, ale ani během návštěvy restaurace. Pokud víte, že je běžná porce na vás moc velká nebo nemáte velký hlad, řekněte si číšníkovi o menší porci. Nejen, že nedojedené jídlo pak neputuje od vašeho stolu rovnou do koše, ale ještě ušetříte.

5.      Rozdělte se

Dobrých skutků není nikdy dost. Trvanlivé potraviny i dosud nezkažené potraviny s krátkou dobou upotřebitelnosti můžete darovat charitě nebo okolním bezdomovcům.

Tesco je lídrem v boji proti plýtvání potravinami

Tesco se do boje proti plýtvání potravinami zapojuje už několik let.  Snaží se pomáhat snižovat množství plýtvaných potravin, a to nejen v samotném Tescu, ale také na farmách, u výrobců a v domácnostech.

V oblasti prevence plýtvání potravinami se zaměřují především na darování potravinových přebytků, národní potravinové sbírky, podporu potravinových bank, spolupráci s dodavateli, uveřejňování transparentních dat o jejich plýtvání.

Autor: Tesco

Výsledky společnosti Tesco za poslední 2 roky

- 55% snížení potravinového odpadu v Česku za 2 roky.

- 9 199 tun potravin darováno potravinovým bankám nebo jako krmivo pro zvěř.

- 5 milionů porcí jídla darováno lidem v nouzi.

- 177 (z celkem 190) obchodů je v současné době schopno darovat své přebytky potravinovým bankám.

- do roku 2020 budou všechny Tesco obchody schopny darovat své potravinové přebytky pro lidi v nouzi.