Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čtvrtek zahalený do teplé a příjemné žluté

Oslavte jaro s příjemnou žlutou!
27. března 2014 | 08:00

Když si vzpomenete na žlutou, vybaví se vám teplé sluneční paprsky, díky kterým máte hned lepší náladu, a svět se zdá o něco hezčí. Co všechno ještě žlutá barva přináší do našeho života?

Málokdo si umí představit jarní zelenou louku bez rozkvetlých pampelišek, nebo domácnost bez kytice žlutých tulipánů. Žlutá zkrátka k jaru neodmyslitelně patří. Má mnoho různých významů, stejně jako v nás probouzí radost a štěstí, může znamenat také zbabělost či podvod. Říká se například, že pokud vám muž přinese žlutou květinu, pravděpodobně žárlí nebo něco provedl.

...
Autor: Archiv firem

Žlutá v módě

Vzhledem k tomu, že je žlutá poměrně ostrou a výraznou barvou, nejlépe funguje v kombinaci s tlumenými tóny. Zkombinujte jí s béžovou, tmavě modrou nebo šedivou. U pastelově žluté si můžete dovolit i duhovou kombinaci s nebesky modrou nebo sladce růžovou. S oranžovou zase vytvoří harmonii na téma citrusových plodů. Signální kombinaci s černou raději vynechejte. Pokud ji ale namícháte s další neutrální barvou jako je bílá či výše zmíněná šedá, kontrast se zmírní a vy dostanete příjemnou moderně laděnou variaci.

Jaká jste

Jestliže je žlutá vaše oblíbená barva, jste velmi inteligentní a okouzlující. Ráda nasáváte nové vědomosti, které se stejnou láskou i šíříte dál. Velmi snadno vám něco zvedne náladu. Vytváříte kolem sebe dobrou náladu a přátelé vás často přirovnávají ke slunečním paprskům. Dokážete být velmi kreativní. Problém nastane, pokud po vás někdo chce nápad dotáhnout do konce. Vaše okolí vás také může shledávat příliš kritickou.

Co je žlutá vlastně zač?

Symbolizuje především emoce. V psychologii je žlutá vnímána jako nejsilnější barvou, právě proto, že dokáže velmi výrazně stimulovat naší náladu. Pozvedne ducha, sebevědomí a vzbudí v člověku novou chuť k životu. Pokud se ale žlutou obklopujete příliš, riskujete, že bude působit přesně naopak. Vaše sebevědomí se sesype jako domeček z karet a ve vás se zvýší pocit strachu nebo úzkosti.

...
Autor: Profimedia.cz
Její význam ve světě

Díky svojí zářivosti se používá především na varovných signálech či autech záchranné služby, jelikož je snadno viditelná i ve špatném počasí.

Ve starověkém Egyptě se žlutá používala například i při pohřbívání. Středověcí herci zase nosili žlutou při představení na znamení, že jsou mrtví.

Východní kultury ji ale vnímají jako velmi pozitivní barvu. V Japonsku znamená odvahu. V Indii jí používají obchodníci, aby jim přinesla bohaté zakázky. Velmi populární se v dnešní době staly také žluté diamanty. Dlouho byly výsadou pouze královských rodin. Klenotnictví je už ale standardně nabízejí ve svých obchodech i běžným zákazníkům. 

Autor: Kristýna Dolejšová