Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Pátek opředený tajemnou černou

Černá z vás udělá silnou osobnost!
28. března 2014 | 08:00

Černá barva vždy byla opředena tajemstvím a mystičnem. Přesto nás vždy přitahovala a je velmi vyhledávanou barvou, ať už v módě nebo jinde. Co nán na ní vlastně tak láká a proč ji poříd chceme nosit?

...
Autor: Archiv firem
Móda

V módě najdeme černou, jak v šatníku mužů, tak žen. Často je spojována s oficiálními a vznešenými událostmi. Kvalitní „malé černé“ přeci nesmí chybět žádné ženě. Na rozdíl od minulosti, se ale dnes černá nosí prakticky pořád a je takovou sázkou na jistotu.

Pomůže, když potřebujete zeštíhlit problémové partie. Zároveň je ale plná tajemna, elegance a noblesy. Ve vyšších módních kruzích tato barva hraje prim nehledě na trendy sezóny. Díky kombinací materiálů může celočerný outfit vypadat opravdu famózně. Oblečte koženkové legíny, k nim krajkovanou halenku, jež bude vykukovat z pod hrubě pleteného svetru. Přehoďte kožešinovou vestu a nasaďte plstěný klobouk. Rázem se z vás stane módní guru, věřte mi.

Vzhledem k neutralitě barvy neexistuje spojení, které by nevypadalo dobře. Kombinujte s neutrálními tóny, se zářivými barvami nebo s jemnými pastelkami.

Černá se také stala velkou stálicí na poli kosmetiky. Svůdné linky, které zvýrazní vaše oči a vykouzlí sexy kočičí pohled, zkrátka nemůžeme opomenout!

...
Autor: Profimedia.cz
Jste milovnicí černé?

Na otázku, jaká je vaše nejoblíbenější barva, bez váhání odpovíte, že černá. Máte jí doma plný šatník. Máte svoje černé auto. A vaše sedačka bude jistě taky v této temné barvě. Milovnice černé ví přesně, co od života chtějí. Stojí nohama pevně na zemi. Když si vyberou životní cíl, bez váhání jdou za ním, dokud ho nedosáhnou. I přes zjevnou cílevědomost ve vás ale možná převažují vlastnosti introverta, který při slabší chvilce touží být schoulený do klubíčka a ukrytý před světem.

Znamení moci a síly

Lidé si jí ale spojují také s absolutní mocí a autoritou. Ne nadarmo nosí například soudci dlouhé černé taláry. Stejný význam můžeme objevit také ve sportu, zejména v tom bojovém, kde černý pásek znamená nejvyšší dosažitelnou úroveň.

Symbolika neštěstí?

Symbolika této barvy je bohatá. Velmi často reprezentuje zlo či neštěstí. Možná proto, že lidé se odjakživa báli tmy a všeho neznámého v ní. Černá je velmi úzce spojena se smrtí a pohřbíváním. Lidé se chodí rozloučit se svými drahými v černém oblečení, aby dali najevo svůj zármutek. Na druhou stranu, například ve starověkém Egyptě byla symbolem života a znovuzrození.

...
Autor: Profimedia.cz
Slovo černá obecně spojujeme se špatnými či nešťastnými situacemi či věcmi. Černý obchod, který představuje překupnictví s kradeným zbožím, černá smrt, neboli mor, který stál život statisíců Evropanům ve středověku nebo černá kočka běžící přes cestu, mohou být dostačujícími příklady.

Má ale i své neodmyslitelné kouzlo. Například černobílé fotografie. S nádechem tajemna a plné vzpomínek v nás vyvolávají silné pocity nostalgie.

Autor: Kristýna Dolejšová