Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pondělí ve znamení červené

Buďte nepřehlédnutelná v ostré rudé
24. března 2014 | 08:00

Barva, která v nás vyvolává nejvíce pocitů. Když jí vidíte, zrychlí se vám tep a začnete prudčeji dýchat. Je vnímána jako typicky ženská barva, vzbuzující v lidech vášeň a sexualitu. Červená barva ale mimo to stimuluje i chuť k jídlu. Ne nadarmo v restauracích nabízí menu v červených deskách. Jaké další významy pro nás má tato barva?

...
Autor: Profimedia
Jedničkou v módě

Jestliže červená dominuje vašemu šatníku, jste jistě velmi cílevědomá, energická a tvořivá. V červených šatech neuniknete jedinému pohledu.

Pozor ale na situace, ve kterých budete o něčem jednat. Stejně jako rudý prapor rozzuří býka, i v lidech tato barva může vyvolat agresi. Na diplomatické vyjednávání pracovních záležitostí tedy raději volte klidnější barvy jako například modrou.

Vedle ale nešlápnete s červenou na doplňcích či menších plochách. Vzor na šatech nebo rudá kabelka, dodají outfitu tu správnou šťávu a přitom zůstanou decentní. Je vhodné ji kombinovat s neutrálními barvami. Pokud se ale nebojíte divokých kombinací, neváhejte přidat příbuznou oranžovou nebo naopak kontrastní zelenou.

Opomenout nemůžeme ani ikonické podrážky legendárních lodiček značky Louboutin, jež podtrhávají svůdnost a ženskost jejich nositelky, a jsou jistým podpisem slavného designéra. Nemusíte nutně kupovat drahé lodičky. Vaší sexualitu stejně dobře podtrhne i rudá rtěnka, asi největší symbol femme fatale a svádění.

Nepřehlédnutelná

Tato barva je velmi intenzivní. Hned po žluté jí lidské oko vnímá nejsilněji. Nejčastěji je používána v situacích, kdy je potřeba na něco upozornit. Ne náhodou se setkáváme s červeným kobercem na velkých událostech, jako je například předávání Oscarů. Červená opticky velmi přitahuje pozornost a celebrity, vstupující do sálu, tak nikdo nepřehlédne. Mozek je biologicky nastavený, aby červenou vnímal intenzivněji než jiné barvy, proto se používá na semaforu nebo na zákazových značkách.

Odvětví, ve kterém ale tuto barvu příliš nevyužijete, je zcela jistě interiérový design. Decentních doplňků nebo páru rudých polštářů se bát nemusíte. Přílišný kontakt s touto barvou ale může vyvolávat pocity podráždění či dokonce agrese.

...
Autor: Profimedia

Barva lásky ale i zloby

Červená je barva lásky. Rudé růže nebo prstýnek v červené krabičce neodmyslitelně patří k romantickým scénám nejednoho filmu.  Zároveň ale také symbolizuje zlo. Vzpomeňme si například na postavičky ďáblů z filmových pohádek, často jsou celí červení. Stejnou asociaci v nás ale vzbuzuje například i pohádka o Sněhurce, když jí královna dá otrávené červené jablko.

Trocha historie

...
Autor: Profimedia

Po černé a bílé byla první barvou používanou lidmi. Značila sílů a energii. Malovali s ní už pravěcí lidé. Červenou barvou se malovali už staří Indiáni. Odtud vzniklo jejich označení Rudoši. Setkáváme se s ní na třech čtvrtinách vlajek. Jeden z důvodů je zcela jistě její schopnost motivace. Proto jí mnohé vlády používají také při přípravě propagandistických materiálů.

Ve východních kulturách jako je například Čína nebo Indie, je červeň vnímána jako barva štěstí či nevinnosti. Tato tradice má velmi hluboké kořeny a například nevěsty se vdávají téměř výhradně v červených šatech. 

Autor: Kristýna Dolejšová