Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tavi: Je jí třináct a dobývá módní svět!

25. ledna 2010 | 13:47

Třináctiletá slečna Tavi způsobila v módní branži rozruch. Profesionálové si čtou na jejím blogu, co napíše. Zajímají se o její svérázné, revoltou dospívání ovlivněné soudy.

Fenomén internetu nabírá na moci. Vlastnit kousek virtuálního prostoru je lákavé. Módních bloggerů stále přibývá. Někteří získají slávu srovnatelnou s popularitou těch, o nichž píší. Nikdo z nich ale není takový úkaz jako Tavi. Malá americká holka s velkými názory.

Nelítostný svět módy, kde modelky zaprodávají duše. Svět iluzí, pozlátek a luxusu... Tohle lákavé teritorium se sarkasmem, emocemi a odzbrojující upřímností popisuje třináctiletá Tavi. Puberťačka, která břitem svérázných komentářů už rok na svém blogu přitahuje nevídané množství návštěvníků včetně návrhářské elity.

Tavi vzhlížející k modelce v zákulisí přehlídky. Kdo by řekl, že se tato holčička cítí cynickou a roztomilou jako polomrtvá krysa v kanále.
Autor: tavi-thenewgirlintown.blogspot.com

Tahle mrňavá slečna nikdy nemá k ironii daleko. Stačí citace jejího vlastního popisu: ‚Jsem cynická a roztomilá asi jako polomrtvá krysa. V kanálu. Prdící. A zvracející kusy svých střev.‘ Takové vyznání by člověk očekával od rozervaných autorů beatnické generace, Ginsberga či Bukowskiho, ale ne od školačky. Tavi je nejspíš zmítaná dospíváním, ale nikdo ji nemůže upřít sílu osobnosti, odvahu bez servítků komentovat svět. Zejména svět módy, který se pro ni stal hybnou pákou života.

Tavi chodí na základní školu, dělá domácí úkoly. Tím však její podobnost s vrstevníky končí. Tuctově hezká, poněkud anemická blondýnka Tavi na svém bloggu Style Rookie /tavi-thenewgirlintown.blogspot.com/ denně píše o novinkách z přehlídkových mol, o tom, co ji inspiruje, vlastně o všem, co ji napadá. Blog je jejím, pro svět otevřeným deníčkem, prokládaným fotografiemi vlastních outfitů.

Kreace, které si Tavi na sebe obléká, jsou přinejmenším stejně bizarní jako její komentáře. Revolta proti zavedeným normám, experimentální slučování neslučitelného, šílená kombinace stylů, linií, materiálů a vzorů je bezbřehá. Modely stvořené Tavi jsou směskou okopírované výstřednosti z přehlídkových mol, neumělosti a drzosti. Jakoby chtěla zoufale říci: Tady jsem!

Snímky, na nichž Tavi ve svých modelech pózuje, mají sílu. Půvab dekadence v nich nechybí. Ta je naopak všudypřítomná. Dětské tělo, plochý hrudníček a bledá tvář holčičky s brýlemi ji jen umocňuje. O komentářích nemluvě. Tavi je úkaz, téma pro napsání skript psychologie... Svět módy ale na takovou jedinečnost slyší, je jeho podstatou. Proto si Tavi zvolila za tahák známá značka Rodarte. Ta pro ni navrhla speciální kolekci oblečení, stala se tváří její kampaně.

Vintage klobouček z dvacátých let, černí netopýři, bledá tvář a rudé rty. Stylistický apel třináctileté Lolity...
Autor: tavi-thenewgirlintown.blogspot.com

Exot Tavi, Lolitka alternativy sedí na přehlídkách v první řadě. Je zvaná na prominentní party. Hvězdy se zajímají o její postřehy. Nepodceňují její blog. A rebelka Tavi roli samozvaného guru hraje dokonale. Komu se to ve třinácti letech podaří? Těžko říci, kam blogerka Tavi postupem let dospěje. Stane se druhou Vivienne Westwood, zešílí, anebo zapadne? Zatím dobývá módní svět.

Autor: Adéla Pěničková, Františka Čížková