Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Obávané ženy v módě: Ďábel, sex a punk

12. ledna 2010 | 15:00

Módní branži nevládnou jen muži, i když se to může zdát. Tady rozhodují i šedé eminence rodu ženského. Šéfredaktorka Vogue Wintour, kultovní královna rebelů Westwood, stylistka Hollywoodu Zoe, či její kolegyně Field, která oblékla slavné, na módě postavené filmy v čele se seriálovým Sexem ve městě.

Široká veřejnost tyto vlivné dámy většinou nezná, nemá zdání, jak moc ovlivňují trendy, byznys, kariéru začínajících návrhářů. Vkus masy ulice. Je tedy dobré se s nimi seznámit.

Anna Wintour

Anna Wintour
Autor: Wikipedia.org

Gucci, Pucci, Prada, YSL, Dior, dokonce i Chanel. Všechny tyto a další jiné stylotvorné domy ovlivňuje Angličanka Anna Wintour - šéfredaktorka nejuznávanějšího módního magazínu Vogue. Šedesátiletá Anna vede Vogue už jedenadvacet let. Nutno říci, že tvrdě a nekompromisně. Kdekdo ji nesnáší, kdekdo se jí bojí a všichni pod ní chtějí pracovat…

Mladí tvůrci omdlévají blahem, když je poctí zájmem, a nespí z obavy, že rychle vyprchá. Prestižní návrháři dychtí slyšet Annin názor, každá pochybovačná poznámka je znervózní. Tato dáma totiž rozhoduje o tom, co se v módní Bibli Vogue otiskne a co ne. Jaké trendy proniknou mezi lidi a které se v sezóně vytratí.

Mimochodem propuštěná asistentka Wintour napsala o své šéfce knihu. Byla zfilmována pod názvem Ďábel nosí Pradu a obávanou ikonu Vogue tu brilantně ztvárnila Meryl Streep. A lidé, kteří Wintour znají, tvrdí, že její obraz si s realitou nezadal…

Rachel Zoe

466313:gallery:true:true

Šedou eminenci Rachel si Hollywood předchází. Tato žena totiž diktuje jeho hvězdám co si obléct, jak se učesat a nalíčit. I když jdou jen na obídek. Paparazzi přece číhají... Cameron Diaz, Keira Knightley, Kate Hudson, Demi Moore, Kate Beckinsale, Eva Mendes. Tato slavná jména jsou jen svodkou z dlouhého seznamu prestižních klientů Rachel Zoe. Když se nějaké hvězdě začne tříbit vkus, vylepšovat image, vždy se šeptá, že je zatím Rachel…

Zoe ale nepracuje jen s celebritami. Spolupráci pravidelně navazuje i s časopisy a reklamním průmyslem. Dokonce vydala knihu ‚Style A to Zoe‘ a v současnosti se proslýchá, že navrhuje vlastní módní kolekci.

Vivienne Westwood

Vivienne Westwood
Autor: Wikipedia.org

Módní návrhářka Vivienne Westwood sice není šedou eminencí módy, ale také platí, že její kult sahá za teritorium marnivosti, která je s odíváním spojená. Osmašedesátiletá Westwood (coby oděvní výtvarnice začínala s kapelou Sex Pistols) je především symbolem rebelky, revolucionářky a aktivistky. Proto ji dodnes mladá alternativa přijímá.

Westwood vždy bude jedním ze symbolů punku, cyklicky se připomínajícího na scéně. Její kolekce nikdy neztratí na šílenosti a nápaditosti. Této svérázné paní je totiž vždycky jedno, jaké trendy jiní návrháři diktují. Ona si tvoří po svém a čas od času hranice v módě drze posune.

Patricia Field

Patricia Field
Autor: Wikipedia.org

Sedmašedesátiletá Patricia dělala původně módní návrhářku. Slavnou stylistkou se stala až díky herečce Sarah Jessice Parker, která si ji vyžádala už v začátcích seriálu Sex ve městě. V jeho první sérii oblékala Field jen postavu Carrie, ale postupně měla na starosti šatníky všech hlavních protagonistů. Její talent k jedinečné kombinaci, schopnost sloučit neslučitelné, vynesly stylistce Patricii mnoho ocenění a bez přehánění lze říci, že Sexem ve městě udala nový glamour trend.

Field také pracovala jako hlavní stylistka na zmíněném filmu Ďábel nosí Pradu, kde vytvořila garderobu samotné Meryl Streep. V současnosti pokračuje na Sexu ve městě a pracuje v americkém seriálu z módního prostředí Ugly Betty, který byl předlohou pro Ošklivku Katku.

Autor: Adéla Pěničková, Františka Čížková