Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fenomén vintage: Návod k osobitosti

22. ledna 2010 | 05:10

V době masové konfekce je těžké vypadat jedinečně. Být módní solitér. Tuhle šanci ale dává populární styl jménem vintage, který dávnou historii aplikuje do současnosti naprosto mimořádným způsobem!

Móda se do historie vrací neustále – v každé sezóně je pár retro tendencí. Jenže vintage je důslednější. Tento trend se neinspiruje minulostí, aby jí dál po svém posunul. Vintage se snaží o věrnou podobu – recykluje staré materiály, střihy, postupy. Snaží se dostát se vším všudy jejich původnímu půvabu.

Co byste měli vědět

• Vintage se čte vintydž

• Nejde o novodobé retro, pro něž je historická éra výchozí inspirací. A tu pak obohacuje o nové prvky a přenáší do současnosti s  moderním přístupem.

• Módou vintage se především rozumí dobové originály nebo jejich věrné napodobeniny zachovávající stejné materiály, střihy, detaily.

• Vintage obchody rozhodně nejsou secondhand hrabárny. Řada z nich, zejména v zahraničí nabízí unikátní kousky a jejich ceny jsou stejně vysoké jako u prestižního značkového zboží. Jinými slovy vintage není secondhand, ale v secondhandu lze objevit perfektní vintage kus.

Top pak jsou letité originály – secesní kabelka, klobouček z první republiky, lodičky z poválečné éry, brýle z šedesátých let… Tyto kousky, zejména z šatníku legendárních věc, leckdy stojí závratné částky. Leč celebrity jako např. Winona Ryder, Julia Roberts, Vanessa Paradis a další jiné je za ně s nadšením utratí. Mimochodem, Kate Moss se v jedné talk show moderátorka zeptala: „Jak to děláte, že na rudém koberci vždycky máte jeden z nejoriginálnějších outfitů? A ona se zasmála a odpověděla: To je díky vintage, drahoušku. Vintage...

Móda vintage prorazila i do české metropole, kdy spontánně vzniklo pár působivých obchůdků. Čím dál víc přicházejí ve známost, nabírají na popularitě. Skvostů z první republiky a padesátých let v nich moc nenajdete, ovšem avantgardu směrů druhé poloviny dvacátého století rozhodně. Bez informace byste je asi těžko hledali. Jsou zapadalé v postranních uličkách mimo hlavní třídy. Pár našich oblíbených jsme pro vás vytipovali. Vyzpovídali majitelky, proč vintage prodávají. Jak moc kouzlu tohoto stylu podlehly a co si vlastně o současné módě myslí….

LALY

Osobitý vintage krámek najdete kousek od Ungeltu nedaleko Staroměstského náměstí ve Štupartské ulici. Upozorní vás maličkou dokonale naaranžovanou výlohou, růžovým nápisem. Před dveřmi vítá figurína střídající outfity…

477945:gallery:true:true

Krámek Laly je v dosahu hned dvou stanic pražského metra
(Můstek a náměstí Republiky).

Majitelka Laly nám prozradila: „Každou věc vybírám jednotlivě. Musí být zajímavá - barvou, látkou, střihem. V nejlepším vším dohromady. Někdy něco poopravím, vyčistím, vyžehlím. Zkrátka zrenovuju. Myslím, že skoro každá stará věc v dobré kombinaci (klidně s absolutní modernou) může udat celku šmrnc. Posloužit v interiéru jako akcent. Vintage je zkrátka zajímavá hra.

BOHEMIAN RETRO

Pokud neznáte čtvrť Žižkov, těžko objevíte obchůdek Bohemian Retro v Čajkovského ulici. Má velký žlutý nápis a za dveřmi prostor připomínající útulný, svršky naplněný obývák. Nadchne vás svou nevtíravou, domácí atmosférou.

477946:gallery:true:true

Tramvaje číslo 5, 9 a 26 vás dovezou jen dvě ulice
od tohoto skvělého obchůdku. Vystupte ve stanici Lipanská.

A dáma, která tento krámek vlastní tvrdí: „Najít dobrý kus vintage zabere hodně času a znalostí. Jsem hodně vybíravá a moc dobře vím, co bych chtěla najít. Když cestuji, hledám vintage, kde můžu. Také lidé mi dávají tipy a nosí zajímavé kousky. Vintage je nikdy nekončící proces.“

BOUTIQUE VINTAGE

V Boutique Vintage nenajdete jen staré šaty a doplňky, ale také nově vyrobené, jedinečné kousky. Například sukně, šaty, kabelky. Jsou šité především ze starých materiálů a podle původních střihů, takže o nálepku vintage rozhodně nepřijdou.

Majitelka obchodu své podnikání stejně jako její konkurenční kolegyně miluje. To dosvědčují i její slova: „Občas musím převálcovat a prohledat několik set kilogramů oblečení, abych našla opravdu úžasné šaty nebo kabátek.“

477947:gallery:true:true

Do Boutique Vintage se nejrychleji dostanete ze stanice metra Můstek.

Boutique Vintage najdete kousek od Staroměstského náměstí, směrem k hlavní obchodní tepně Příkopy v Michalské ulici. Přivítá vás růžovým plakátem se svou modlou Twiggy. Pokud víte, co hledáte, pak rozhodně nemůžete minout. Jestliže jste nehledali a náhodou našli, máte veliké štěstí.

Autor: Adéla Pěničková, Františka Čížková