Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Obezita ho trápí celý život. Nyní už ví, jak s ní skoncovat

9. srpna 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Obezita trápí pana Ondřeje celý život. Zhubnout se mu podařilo. A to hned několikrát, ale kila vždy nabral zpátky. Nyní svítá na lepší časy, protože je v péči pražské OB Kliniky. Lékaři mu nabídli novou farmakologickou léčbu, která tlumí chutě na jídlo.

„Léčebné postupy i chirurgické výkony se neustále vyvíjejí. Když mi lékař nabídl plikaci žaludku, přijal jsem ji,“ říká pan Ondřej. S více než sto třiceti kilogramy a cukrovkou nebylo nač čekat a na doporučení lékaře hned kývl.

Obezita je závažné a chronické onemocnění, které má tendenci se vracet a zhoršovat. Vznik choroby je podmíněn působením mnoha faktorů. Obezita zkracuje průměrnou délku života zhruba o 10 - 15 let v porovnání se stejně starou neobézní populací.

Autor: OB klinika.cz

Chirurgické zákroky zažívacího traktu jsou dlouhodobě nejúčinnější léčbou obezity, i když po operačním zákroku vždy hrozí riziko návratu.

Dostupná farmakologická léčba může být účinným pomocníkem při přípravě na chirurgické řešení obezity. S odstupem času po operační léčbě, může pomoci v prevenci opětovného nárůstu váhy.

Během roku pan Ondřej zhubl asi patnáct kilogramů, nicméně jeho váha se opět zastavila. S chutí k jídlu dokonce začala znovu pomalu stoupat. Pan Ondřej se totiž vrátil ke svým starým stravovacím návykům.

Lékaři z OB Kliniky panu Ondřejovi nabídli novou farmakologickou léčbu. „Jeden ze dvou léků, které máme k dispozici, působí v mozkovém centrum, které má na starosti hlad a chuť. Snižuje touhu po jídle, a to chemickou cestou. Druhý lék působí také v mozkovém centru, utlumuje pocity hladu a chutí a zároveň snižuje krevní cukr, tlak i pohyblivost žaludku. Žaludek je tedy lehce pomalejší, proto a má delší pocit nasycení,“ vysvětluje benefity nových léků primářka OB kliniky Petra Šrámková.

U pana Ondřeje alespoň prozatím léky zabraly. „Dříve jsem projel kolem fast foodů, a i když jsem neměl hlad, musel jsem si něco dát. Dnes je to jinak. Chutě jsou pryč. Mám pocit, že už jsem si zastropoval množství jídla, které za den můžu přijmout. Pomáhají mi také nutriční tabulky, do nichž si zapisuji, co jím,“ popisuje Ondřej.

Od lékařů prý nemá nic zakázané. Někdy si klidně dá čokoládu a jednou týdně i fast food , ale vlčí hlad už ho do rychlých občerstvení nežene. Nemá žádný návod, jak se stravovat. Jí, co chce, ale díky lékům už ne v takovém množství.