Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Flíska i rozepnutá saka: Která módní pekla by se neměla opakovat na státních vyznamenáních?

28. října 2023 | 06:00

Pražský hrad se ve večerních hodinách zahalí do pompy slavnostní ceremonie, a zraky se tak upřou nejen na oceňované, jimž bude uděleno státní vyznamenání. Samotný akt odrážející nebývalou důstojnost a honosnou náladu by měl být uctěn dress codem pozvaných, aby respektovali vysoce formální povahu události podléhající etiketě. Ne každý ale dostál pokynům na pozvánce, v minulosti se řada významných hostů dopustila fatálních módních přehmatů i absolutní ignorace ústavního aktu. Na jakých základech by měl spočívat pánský a dámský model, aby nedošlo k módnímu pochybení?

Zraky se ve večerních hodinách při oslavách vzniku samostatného Československa upřou na nejhonosnější událost roku. Na Pražském hradě budou již tradičně rozdána státní vyznamenání, a to z rukou nového prezidenta Petra Pavla. Než však k samotné slavnostní ceremonii dojde, pojďme při této příležitosti zavzpomínat na minulé roky, na vhodné modely respektující událost i na fatální chyby, ke kterým, doufejme, už nikdy nedojde. Které módní mantinely vyhrazuje společenská norma honosnosti tohoto aktu?

Respekt k oficiální povaze události

Předávání státních vyznamenání odráží vysoce formální dress code nesoucí název black tie. Ačkoliv překlad odkazuje na „černou kravatu“, nejedná se o doslovný překlad, ba dokonce je tento doplněk zcela nepřípustný. Místo kravaty by měli pánové kolem krku uvázat černého motýlka vyjímajícího se na bílé košili, jenž bude korespondovat s černým smokingem a odpovídajícími černými lakovkami, jak nám potvrdila i renomovaná stylistka Petra Kasalová. Dodává: „Dress code při předávání státních vyznamenání se liší v závislosti na zemi a konkrétní události. Je ale důležité respektovat oficiální povahu události a také pokyny uvedené na pozvánce.“

Doplňky i nesprávná délka jako kámen úrazu

Dámy by měly ideálně zvolit večerní toaletu, podle stylistky ji však lze nahradit luxusními malými černými, jež by měly dosahovat lady délky, tedy minimálně úrovně kolen, vynikat exkluzivním materiálem, vizuálně působivými detaily, které budou korespondovat s doplňky hodnými události. „Velmi častým nešvarem jsou tělové lesklé silonky. Dámy by si také měly dávat pozor na volbu bot, protože ploché baleríny, ač nabývají nebývalého komfortu, určitě nejsou to pravé ořechové. Stejně tak doporučuji nechat doma velké kabelky, protože i sebelepší róbu tzv. shopper bag zcela pohřbí."

Tělové silonky jsou pak věčným tématem, dilematem, které rozděluje společnost na dva tábory. Módní stylisté je zatracují, etiketa se jich však zastává, a to vzhledem k tomu, že jsou nedílnou součástí právě vysoce formálních společenských událostí či některých profesních postavení. Ale i tělové silonky lze nosit s vkusem. Jak nám sdělila designérka Kamila Vodochodská, přípustné jsou ty v matné verzi v barvě naší kůže, které absolutně splynou s pokožkou. „Nedoporučuju ty, které se lesknou, právě proto, že za pomoci odrazu světla noze opticky přidávají i několik kilogramů navíc. Což žádná žena nechce a noha vypadá až příliš silně. Opravdu pak vypadáme, že stojíme na dvou sloupech,“ vysvětlila návrhářka.

Pánský dress code: Příjemné překvapení i vrchol ignorace

Pánské etiketě minulý rok dostál hudebník Karel Vágner, který vynikal z řad obyčejných černých sak v luxusním smokingu se špičatými klopami. Stejně tak jako jeho syn rybář Jakub Vágner. „Skvěle se toho ujal v roce 2015 i umělec František Ringo Čech, který ve smokingu dokonale splnil výše zmíněný dress code. Pochvalu bych adresovala i bývalému fotbalistovi Pavlu Nedvědovi,“ řekla exkluzivně pro Blesk pro ženy osobní stylistka Petra Kasalová a dodala, že naopak pánové v oblecích jiné barvy než černé s pestrobarevnými kravatami jsou už takovým smutným standardem.

O rozepnutém saku ani nemluvě. Řeč je zejména o Donaldu Trumpovi Jr., který loňský rok neblaze překvapil modrým oblekem, kdy sako nechal rozepnuté po celou dobu ústavního aktu. Navíc zbytek modelu doplnil světle růžovou kravatou. Ani bývalý prezident Miloš Zeman nešel příkladem. Nejenže měl svrchník taktéž po celou dobu rozepnutý, ale oblek vzhledem k odraznému lesku nepřidával na sofistikovanosti.

Video: Trumpovi převzali státní vyznamenání pro matku Ivanu.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Blesk TV

Absolutní ignoraci etikety však v roce 2014 předvedl režisér Robert Sedláček, který se na předání vyznamenání dostavil ve flísové mikině, která navíc nechala nahlédnout na obyčejné tričko bordó barvy. Mistr etikety Ladislav Špaček tehdy pro deník Aktuálně.cz jeho módní výběr zhodnotil jako vrchol arogance a totální nedostatek sociální inteligence. „Svým úborem provokativně demonstroval pohrdání ústavním aktem, státní ceremonií, prezidentem republiky, vyznamenáním, které dostával, lidmi v sále a milionem lidí, kteří ceremoniál sledovali u televizních obrazovek. Takový člověk si nezaslouží dostat státní vyznamenání. Ukázalo se, že to byl hrubý omyl,“ ostře kritizoval režiséra Ladislav Špaček.  

Dámský dress code: Jednička s hvězdičkou, ideální náhradní varianta i módní faux pas

Minulý rok oproti svému bratrovi zazářila Ivanka Trump, která zvolila sametem pokrytou asymetrickou dlouhou večerní. „Pokud bych měla vyzdvihnout, která z žen splnila předepsaný dress code na jedničku, byla by to Ivanka Trump. Vsadila na překrásnou dlouhou róbu, ve které vynikla její postava. Přestože šaty odhalovaly ruce a ramena, nepůsobila vyzývavě či vulgárně. Zdobnost šatů skvěle nahradily veškeré doplňky a šperky,“ zhodnotila loňský model Petra Kasalová.

Velmi zdařilou variantu v kratší délce zvolila v roce 2017 zpěvačka Helena Vondráčková. Šila ji na míru návrhářka Tatiana Kovaříková. Šaty disponovaly dlouhým rukávem, správnou délkou po kolena a vynikaly volány linoucími se od ramen k pasu. Navíc vhodně zvolila tělové silonky bez lesku a uzavřené černé lodičky s ostrou špičkou.

To se však nedá říct o modelce Lele Ceterové, která doprovodila v roce 2019 na vyznamenání partnera, známého bijce Karlose Vémolu, v černých šatech do půli stehen kopírujících siluetu. Navíc je doplnila balerínami a lesklými silonkami.

Stylistka ještě poukázala na nevhodný doplněk v podobě šály, která se linula kolem krku bývalé první dámy Livie Klausové. Na krku totiž nejsou šály zdařile umístěny, v případě chladu by je měly mít dámy ledabyle zavěšené na rukou či přehozené přes paže.

Slavnostní outfit pro všechny příležitosti pořídíte za výhodnou cenu na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Na modely z dřívějších státních aktů se podívejte do fotogalerie.

Autor: Žaneta Podlahová