Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nejvzácnější šaty na červeném koberci: Aňa Geislerová v róbě z piva!

1. července 2023 | 11:55

První róba na světě vytvořená z piva. Ano, je to tak. Tento ikonický model oblékla jedna z našich nejznámějších a nejobsazovanějších hereček Aňa Geislerová a prošla se v něm na slavném červeném koberci v Karlových Varech. Kdo stojí za tímto netradičním počinem? Kolik piva bylo potřeba k výrobě? A proč to nejsou jen tak obyčejné šaty?

Róba z dílny návrháře Jakuba Polanky je jednoznačně unikát. Slavný návrhář spojil síly s tradičním partnerem karlovarského filmového festivalu Pilsner Urquell a společně dali šanci spatřit světlo světa jedinečnému modelu, který ve světě nemá obdoby.

VIDEO: Aňa Geislerová: Na zahájení festivalu vynesla 300 litrů piva!

Video se připravuje ...
Aňa Geislerová: Na zahájení festivalu vynesla 300 litrů piva! • VIDEO: Markéta Reinischová

„Když se ke mně před několika měsíci ten nápad dostal, říkala jsem si: Ajéjej, snad to nebude něco jako člověk v chodícím půllitru, takový ten klasický sportovní maskot. Ale potom, co jsem viděla moodboardy a zjistila, že má šaty na starosti Jakub Polanka, kterého dobře znám, nebylo proč váhat. Úplně jsem si samozřejmě nedovedla představit, co to bude za materiál. První kontakt s tkaninou byl zvláštní. Struktura je spíše jako umělá kůže, ale působí organicky, jako něco živého. Byla jsem velmi zvědavá, jak se vše bude vyvíjet a co z toho vznikne,“ svěřila se Aňa Geislerová.

Přední český návrhář Jakub Polanka strávil dlouhé týdny zkoumáním jedinečného materiálu a přemýšlením nad způsobem, jaké zpracování látky bude to pravé. „Byl to živý, velmi interaktivní proces. Při testování najednou vidíte úžasný lesk, krásné odstíny, zajímavé průhlednosti a hledáte možnosti, jak s takovým materiálem pracovat. Souvisela s tím i technologická rešerše, spolu s laboratořemi ve Francii jsme vyzkoušeli asi 30 pojidel, abychom našli to, které bude nejlépe fungovat – nakonec jsme museli spojit několik technologií dohromady. Materiál je velmi výjimečný, není nikde pravidelný, má určitou měkkost, přirovnal bych ho k něčemu mezi opálovitou koženkou a voskovaným papírem. Má úplně jiné fyzické i estetické vlastnosti než cokoli, s čím jsem se dřív setkal. Je opravdu specifický, a tak bylo třeba najít možnosti, jak ho nejlépe ztvárnit.” Na unikátnosti šatům přidává i více než 4000 ručně vysekaných koleček evokujících bublinky v krémové pěně piv Pilsner Urquell.

Jedinečný proces výroby

Během tří měsíců se v laboratořích Nanollose vyrábělo 15 metrů unikátního organického materiálu. Vědci k jeho vytvoření použili přibližně 300 litrů piva Pilsner Urquell, které bylo „naočkováno“ speciální bakterií. Po „sklizni“ materiálu následovaly různé procesy od zesvětlování přes změkčování až po vysoušení. Vznikl tak přírodní polymer podobný bavlně. Výsledná látka se opatrně zabalila a poslala nazpět do Evropy.

Charitativní přesah

Tím ale příběh o šatech z piva Pilsner Urquell nekončí. Róba má i charitativní přesah. Pilsner Urquell již 11 let pravidelně podporuje Centrum Paraple a za tuto dobu přispěl na jeho konto více než 20 miliony korun. Právě tyto šaty budou hlavním předmětem letošní, již tradiční charitativní aukce. Do aukce se můžete zapojit i vy, a můžete tak mít světový unikát doma. Podpoříte tak Centrum Paraple, které neúnavně pečuje o své klienty. Do aukce se můžete registrovat na webu www.aukce.pilsner-urquell.cz a v pravý čas obdržíte veškeré informace o jejím průběhu.

Autor: Martina Miláčková