Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Po jejím stylu jsme hladové už přes 10 let: Jakou módní cestu ušla Lady Gaga?

28. března 2022 | 06:00

Hvězdné obsazení, režisér Ridley Scott, italské scenerie, drama spojené s vraždou a módním impériem i vytříbený výběr kostýmů vrcholné módy 70. a 80. let. Není divu, že 25. listopad loňského roku byl dlouho očekávaným momentem, dnem, kdy vstoupil filmový počin House of Gucci (Klan Gucci) na plátna českých kin. Vedle Adama Drivera hlavní star zpodobňuje Lady Gaga, která nás oslňuje od prvopočátků své pěvecké kariéry. Proč jsme po této zpěvačce a herečce, dnešní oslavenkyni, pořád tolik žíznivé?

Lady Gaga. Zvučný, zapamatovatelný pseudonym, pod kterým vystupuje Stefani Joanne Angelina Germanotta. Umělkyně má talent, že by se dal krájet: talent tance, psaní, hraní na klavír, produkce, ale i módy. Dala by se nazvat i skandalistkou, hvězdou, jež svým osobním stylem šokovala především v prvopočátku své hudební kariéry. Její debutové album The Fame z roku 2008 s obsahem megahitů Just Dance, Poker Face či Paparazzi v nás doznívá ještě nyní, a to za doprovodu nepřehlédnutelné image založené na tmavých slunečních brýlích maskujících obličej a blonďaté mašli z vlasů či na jiných vlasových kreacích.

Pověstný byl však i její botník. Lady Gaga jím často vzbuzovala rozporuplné reakce. Botami, které spojovaly extravagance, nevšední tvary podrážek a nadmíru vysoké platformy, které často vyžadovaly okamžitou záchranu od zpěvaččina doprovodu, bez kterého by zakopla. Byly posety třpytivými flitry, perlami, postavičkami, ale i masem.

A právě maso vzbudilo před deseti lety, při přebírání cen MTV, poprask. Lady Gaga měla na sobě nejen boty, ale i šaty ze syrového masa, které pro ni navrhl návrhář Franc Fernandez. Dekorovalo ji i její dlouhou stříbrnou hřívu a ruce, ve kterých držela kabelku. S kontroverzí a teatrálností, které vkládala zpěvačka do své image, však nekončíme. A možná ani nikdy neskončíme. I nyní si občas obuje ikonické boty na vysoké platformě, ačkoliv v jejím šatníku nastal převrat. Její nenápadný odklon od výstředních modelů pozvolně nastával od doby, co si připsala na svůj list úspěchů hlavní postavu v režijním debutu Bradleyho Coopera – ve filmu Zrodila se hvězda. A opravdu se zrodila. V tomto velkolepém počinu dokázala, že je jednou z nejvšestrannějších uměleckých osobností dnešní doby.

Od té doby je na společenských akcích oděna ve velkolepých róbách, které z umělkyně dělají prvotřídní dámu. Dech bral haute couture model z dílny Valentino v pomněnkové modři, který zdobil Lady Gaga na Zlatých glóbech v roce 2019. K velkoleposti modelu přispěl dlouhý plášť s balonovými rukávy. Hvězdný look pak dotvořily náhrdelník od Tiffanyho i vlasy vyčesané do vysoce posazeného atypického drdolu.

I sladká růžová róba od návrháře a kreativního ředitele Brandona Maxwella, kterou vynesla o pár měsíců později při příležitosti akce Met Gala, sklidila ovace. Avšak neobešla se bez rozruchu. Pod růžovým rouchem se ukrývaly černé šaty i sexy prádlo. Gaga se totiž na oslavném schodišti postupně svlékala, a tak předvedla nejen důmyslně promyšlený look, ale také svou figuru za doprovodu pořádné show, která k umělkyni patří.

Nyní zpěvačka vyznívá ryze elegantním dojmem, a to vzhledem k nedávné propagaci filmu House of Gucci, ve kterém sehrává roli Patrizie Reggiani, manželky Maurizia Gucciho, na kterého najala nájemného vraha. Jednoznačně velkolepý model zvolila na londýnskou premiéru filmu. Ovívala ji fialová róba značky Gucci, kterou doplnila o třpytivé fialové oční stíny, černé průsvitné rukavičky a síťované punčošky. A pomyslnou třešničkou byly černé podpatky na vysoké platformě. Stará Gaga je v ní zkrátka silně zakořeněna. Jak se její styl bude vyvíjet dál?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Profimedia

Stylový outfit inspirovaný Lady Gaga vybírejte na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Na její ikonické modely se můžete podívat v naší fotogalerii:

Autor: Žaneta Podlahová