Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dress code: V tomhle prostě ani v létě do práce nesmíte!

26. června 2019 | 06:00

Chcete se cítit pohodlně, zároveň stylově, ale stále musíte myslet na to, že vás omezuje pracovní dress code? Někdy zkrátka šlápnete vedle a vezmete si naprosto nevhodný kousek, ze kterého váš šéf šílí? My jsme se zeptaly odborníka na to, co je do práce naprosto nevhodné!

Odborník na etiketu a oblékání pan Daniel Šmíd prozradil, jaké kousky je dobré vlastnit, co je naprosto nevhodné si do práce obléknout a co můžete ze svých skříní odložit třeba na dovolenou.

Co je podle vás naprosto nepřípustné si do práce obléknout, samozřejmě pokud je v práci daný dress code?

Do práce nepatří žádné oděvy, které působí vyzývavě. Takže vše, kde je viditelné nebo prostupující spodní prádlo včetně ramínek, je nevhodné. Také krajky nebo krajkové oděvy spíše evokují noční košilky než elegantní oblečení do práce. Vyzývavé, a tím nevhodné jsou také oděvy se vzory divokých zvířat a šelem.

Samostatnou kapitolou nevkusného oděvu jsou věci, které jsou ženě malé a obkreslují příliš těsně postavu ženy, rozevírající se prostory mezi knoflíky nebo například halenky záměrně rozepnuté více, než je běžné, a sukně příliš krátké. Vyzývavost působí v kancelářích a ve všech ostatních provozovnách jako neprofesionální a žena se mužům i ženám jeví spíše nekompetentní a s nízkým sebevědomím.

Když šaty, tak jaká je maximální povolená délka?

Pokud se ptáte na maximální délku, tak pokud jsou ženě vidět boty, je možné takto dlouhou sukni nosit. Zvláště v zimě je i velmi praktická. Pokud byste se však ptala na délku minimální, je vhodné, aby sukně končila tři centimetry nad koleny. Vše, co je výše, je příliš krátké a nevhodné.

Je možné si vzít kraťasy? Letos se prodávají elegantní kousky i se sakem.

Tato kombinace není zdaleka otázkou letošní módy, je to tradiční způsob oblékání vycházející z pánské varianty a ekvivalent k sukňovému kostýmu, který však není zcela běžný. Ano, je možné oblékat i tuto variantu, pokud jsou kalhoty se záhyby pod pasovým límcem, klínovými kapsami, nažehlenými puky a manžetami dostatečně dlouhé. Přibližně patnáct centimetrů nad kolena, tedy do půli stehen.

5036831:gallery:true:true

Jak je to s otevřenými botami?

Otevřené boty jsou ve většině konzervativních oborů podnikání povolené až od jisté venkovní teploty, tedy pro velmi teplé dny. Ať už v konzervativních oborech nebo mimo ně, ať večer nebo přes den, prostě vždy platí, že boty otevřené vzadu nebo vpředu se vždy nosí bez punčoch.

A co topy s odhalenými rameny nebo špagetová ramínka?

Tento typ oděvu patří mezi oděvy privátních šatníků, nepatří do kanceláří ani do prodejen čehokoli.

Pokud se chce žena oblékat trendově, jak má tento fakt sloučit s kancelářským oblečením?

Jednoduše. Může se oblékat trendově i v kanceláři. Office dress code, tedy oděvy do kanceláře, podléhají mírně také dlouhodobým trendům. Nejdůležitější je však osobní styl ženy. V kanceláři i mimo kancelář. Věčné shánění a nakupování něčeho moderního vede pouze k přeplněným šatníkům s nekvalitními oděvy a k zjištění, že buď „nemáte co na sebe“, nebo že nosíte stále stejné věci dokola.

Jsou nějaké kousky, které jsou do práce v létě maximálně vhodné a které byste doporučil ženám vlastnit?

V prvé řadě doporučuji oděvy z přírodních materiálů, tedy vlny, bavlny, lnu, viskózy a hedvábí, případně jejich kombinace. Tyto oděvy velmi dobře komunikují s ženským tělem, odvádějí vodní páru z těla a přirozeně přispívají k pohodě, která je v práci třeba. Jakékoli syntetické materiály způsobují zvýšené pocení, nekomfortní pocit i vzhled a v mnohých případech i nelibou vůni.

Příklad pracovních outfitů si můžete prohlédnout v naší fotogalerii:

Autor: Markéta Tošnarová