Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Návrhářka šije z odpadků šaty, které se dají skutečně nosit

13. února 2015 | 06:00

Americká návrhářka Kristen Alyce se rozhodla šetřit životní prostředí a začala šít šaty z odpadků. Z kartonů, obalů od čokolády nebo starých letáků dokáže vytvořit sexy koktejlky, ale i nádhernou večerní róbu. Jak se vám její tvorba líbí?

Jak to všechno začalo?

"Když jsem bydlela na koleji, neustále jsme se spolubydlícími měly přeplněný odpadkový koš. Tehdy mě napadlo, že neuvěřitelné množství odpadků by se dalo nějakým způsobem zužitkovat. Začala jsem si schovávat staré časopisy, igelitové sáčky, obaly od sladkostí a krabice," vzpomíná na své začátky Američanka Kristen Alyce.

Tehdy ušila první šaty, konkrétně ze zmačkaných časopisů a sáčků od bonbonů. K jejímu velkému překvapení sklidil nevšední model velký ohlas, a tak během roku ušila dalších dvanáct kousků.

Odpadky za tisíce

Dnes má mladá designérka mnoho zákazníků po celém světě a svůj vlastní prosperující on-line obchod. "Odpadkové" oblečení na něm pořídíte v rozmezí od 500 dolarů do 1500 dolarů, tedy zhruba za 12 až 35 tisíc.

"Moje modely mohou možná někomu připadat drahé, ale moji klienti se nenechají cenou odradit. Cení si totiž nejvíce jejich originality," obhajuje vysokou cenu návrhářka.

Nově i pro pány

Původně se talentovaná návrhářka specializovala jen na koktejlky a večerní šaty, dnes šije i dámské topy a sukně. Úplnou novinkou je kolekce určená pouze pro muže, ve které najdete kravaty, kraťasy, kalhoty, ale i obleky.

Šaty z odpadků sklízejí ve světě velký úspěch!
Autor: Instagram/garbagegoneglam

Oblečení z odpadků si prohlédněte v naší fotogalerii!