Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Punčocháčový manuál: Dost bylo rolování, zařezávání a utíkajících ok

  • Víme, jak na ně!
    26. listopadu 2014 | 06:00

    Punčocháče vzbuzují rozporuplné emoce. Některé se bez nich neobejdou, jiné je nesnáší. Jsou s nimi totiž pořád nějaké trable. Utíkají oka, rolují se dolů, zařezávají v pase, lepí se na ně sukně a bůh ví, co ještě. Na druhé straně ale dokáží opticky prodloužit nohy, tvarovat zadeček i bříško a hlavně jsou v módě. Máme pro vás rady, jak všem patáliím s punčocháči předejít a zamilovat si je. Vzhůru do sukní!

  • Správná velikost

    ...
    Autor: Archiv firem
    Správná volba velikosti je naprosto zásadní. Chybou jsou punčocháče větší i menší. Problém však je, že si je nemůžete v obchodě vyzkoušet. Musíte se tedy řídit tabulkou nebo označením velikosti na obalu. Pro první nákup volte raději velikost o jednu větší, než si myslíte že máte. Větší punčocháče tak jako tak perfektně přilnou, ale menší se vám budou stahovat dolů.  

  • Vhodný střih

    Luxusní: La Perla, www.net-a-porter.com, cca. 780 Kč.
    Autor: archiv firmy
    Možná vás to překvapí, ale i u něčeho tak elastického jako jsou punčocháče je důležitá volba střihu. Vyrábějí se punčocháče se sníženým pasem, které ocení především štíhlé ženy. Punčochy se jim pak v pase nerolují, drží na bocích a kůže v oblasti břicha lépe dýchá. Naopak ženy, které mají oblejší bříško si obvykle potrpí na punčocháče se zvýšeným pasem. Dnes jsou v nabídce také stahovací či tvarovací. Tzv. push up modely umí pozvednout a zpevnit zadeček. K sehnání jsou i modely pro těhotné ženy, které ocení i ty z nás, které mají větší tukové zásoby v oblasti břicha a běžné punčocháče se jim rolují dolů a škrtí je. Novinkou na trhu jsou tělové punčocháče s volnou špičku, které si můžete obléci do stále populárních h bot s otevřenou špičkou, aniž byste udělala módní faux pas. Pokud nosíte kotníčkové či vysoké boty, jsou mnohem pohodlnější punčocháče střihu legín bez špičky a k nim bavlněné ponožky. Budou se vám pak méně potit nohy a přechod mezi ponožkou a punčochou není v botách vidět.

  • O materiálu rozhoduje DEN

    punčocháče, pruhy
    Autor: Shutterstock

    Důležitá je také volba materiálu.  Naprostá většina punčochových kalhot a punčoch se dnes vyrábí z polyamidových vláken (Nylon, Perlon, Silon atd.) často s příměsí elastických vláken jako je například Lycra či Spandex. Jednotka DEN (denier) říká, jak jemné vlákno bylo při výrobě daného modelu použito. Tj. jak jsou punčochy silné a průhledné. Průhledné mají od 10 do 20 den. Silnější punčocháče se nejčastěji vyrábějí v hodnotách 30 - 100 DEN. Přičemž od 60 DEN jsou již zcela neprůhledné. Pamatujte, že čím více den punčochy mají, jsou také méně prodyšné. Pro neprůhledný efekt bohatě stačí 50 - 80 DEN. Existují i punčocháče bavlněné s příměsí alestanu, které však opticky mírně rozšiřují nohy. Řada značek dnes nabízí punčocháče z funkčních materiálů, ve kterých pokožka lépe dýchá, nebo částečně reguluje teplotu tj. v teple chladí v zimě hřeje. Vzorů dnes existuje nepřeberné množství, stejně jako barev. 

  • Dbejte na pedikůrů

    Krásné nohy jsou základ! Dopřejte jim po zimě neodkladnou péči a připravte je do letních sandálků!
    Autor: Archiv firmy CCC

    Silonky jsou náchylné na mechanické poškození a tak se každé z nás čas od času stane, že jí tzv. uteče oko. Profesionální dámy mají jedno náhradní balení vždy v kabelce a také v psacím stole. Existuje však řada fíglů, jak tvorbě ok předejít. Nejčastějším důvodem poškození punčocháčů je opomíjená či nedostatečná pedikůra. Obzvláště u tenkých průhledných punčocháčů dokáží hrubé paty a přerostlé ostré nehty způsobit dokonalou zkázu. Pomáhá nehty nejen ostřihat, ale také opatrně zapilovat papírovým pilníkem a nalakovat. Povrch i hrana nehtu je pak hladká a sníží se riziko, že při oblékání či následně v botě dojte k zatržení vlákna. Mnohé ženy mají ale i tak problém s tím, že jim nehet u palce punčochy vždy poškodí. Pomáhá například přelepení palce elastickou náplastí. 

  • Správné oblékání

    punčocháče
    Autor: Shutterstock

     

    Pokud se vám punčochy snadno trhají i přes to, že máte správnou velikost i perfektní pedikůru je dost možné, že si je nesprávně oblékáte. Punčochy stejně jako punčocháče oblékáme nejlépe v sedě. Ujistěte se, že nemáte na rukou žádný šperk či zatržený nehet, který by je mohl poškodit. Případně můžete použít rukavice. Oba palce rukou vložíme do jedné nohavičky a zbývajícím prsty shrneme délku nohavičky do dlaní, roztáhneme, nasadíme na špičku nohy a postupně rolujeme nahoru. Špičku punčochy je lepší nechat volnější, aby ji nehet na palci neprořezal. V okamžiku, kdy máme na jedné noze punčochu pod kolenem, provedeme totéž i s druhou nohavičkou. Po té se postavíme a opatrně punčochy vytáhneme na stehna a do pasu. Aby punčochy dobře přilehly a bezpečně jste je vytáhla až k rozkroku pomáhá si navlhčit ruce a dlaněmi punčochy od kotníků v podstatě "vyhladit" až na stehna. Pomáhá také, když máte nohy dohladka oholené a namazané tělovým mlékem či olejem.

    Zde najdete názorné video:

     

  • Jemné praní

    punčochy
    Autor: Shutterstock

    K poškození punčocháčů dochází často i v pračce, ale v ruce se s nimi prát přeci jen nemusíte. Používejte na ně stejně jako na spodní prádlo prací sáček, který seženete v každé lepší drogerii. Punčochy perte vždy maximálně na 40°C, ale nejlépe na ještě méně třeba se svetry. Vyšší teploty totiž způsobují, že vlákna rychleji ztrácejí svou elasticitu. Nikdy je nedávejte do sušičky a ani sušit na či nad kamna. To byste je mohla vyhodit rovnou.

  • Jak na elektřinu

    Asos.com, cca 1200 Kč.
    Autor: archiv firem

    Další potíž s punčocháči je, že se snadno nabijí statickou elektřinou a sukně se na ně chystá a díky tomu se vyhrnuje nahoru. Proto mívají klasické sukně podšívku. Ale můžete si k punčocháčům obléci i sukni nepodšívkovanou. Elektřiny zbavíte nožky tak, že po nich přejedete vlhkýma rukama. A drogeriích lze dnes také sehnat antistatické spreje, kterým můžete nohy i sukni postříkat.  Vybírejte si punčochy s co nejhladším povrchem a pokud to nepomůže, je v záloze ještě vynález kombiné či spodnička, které zastoupí podšívku.

  • První pomoc

    punčocháče, oko
    Autor: Shutterstock

    Nejhorší katastrofou je, když vám přeci jen uteče oko a nemáte po ruce náhradní punčocháče.  Pokud dosud nevykouklo z boty či z pod sukně, je však ještě šance na záchranu. Máte-li po ruce lak na vlasy, nastříkejte ho na dírku a lak utíkající vlákno přilepí k ostatním. Stejně tak funguje bezbarvý a je li dírky o oblasti, která není vidět, tak vlastně jakýkoli lak na nehty. Méně známé je, že utíkající oko pomůže zastavit kousek mýdla. Stačí ho jím důkladně namazat.

Klíčová slova:  punčocháče, boty
Diskuse ke článku
.