Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Boty na podpatku: Nepodceňujte jejich výběr ani kvalitu

  • Výběr bot na podpatku nepodceňujte, vaše nohy si to zaslouží.
    4. dubna 2014 | 12:23

    Hezké počasí vybízí k ženštějšímu oblékání a k němu neodmyslitelně patří boty na podpatku. Jak si ale vybrat takové, které nebudou vaši nohu drtit jako španělská bota? Stačí při nákupu dodržovat pár jednoduchých pravidel

  • Nepřeceňujte výšku podpatku


    ...
    Autor: Shutterstock
    Jdete si koupit nové lodičky? Jestli si je nemíníte jen vystavit doma v obýváku jako desénový kousek, nehleďte jen na jejich vzhled, ale také na funkčnost. Nejprve si ujasněte, k jaké příležitosti budete boty nosit, zda v nich budete celý den nebo se jedná o kousek, ve kterém se vypravíte večer do baru. Podle toho volte výšku podpatku. Ta ovlivňuje sklon nohy a také držení celého těla a pokud si ji vyberete špatně může se vám stát nejen to, že vás budou večer bolet nohy, ale také záda a všechny svaly v těle.

    Čím vyšší podpatek je, tím větší zátěž je kladena na prsty a bříška chodidel, ale také na kotníky a kolena. Vybíráte-li si tedy boty, ve kterých hodláte chodit celý den po městě nebo kanceláři, jejich maximální výška by měla být 4 centimetry. Do závratnějších výšek můžete jít u bot, které nejsou určeny na běžné nošení, ale například do společnosti, jejich podpatek může dosahovat až 7 centimetrů. Pokud se rozhodnete pro ještě vyšší podpatky, myslete na to, že by jim měla být uzpůsobena i platforma pod prsty, aby sklon nebyl tak strmý.

  • Materiál je důležitý


    Vysoké podpatky nejsou pro nohy to pravé
    Autor: profimedia.cz
    Vidíte lodičky vašich snů a hned po nich saháte a jdete k pokladně? Než si je pořídíte, zastavte se a popřemýšlejte o vhodnosti jejich materiálu. Důležitý je nejen ten, ze kterého je vyroben vršek boty, ale hlavně ten, ze kterého je jejich stélka a také podešev. A proč je to důležité? Bota vám může skvěle sedět, ale není-li z dobrého materiálu, nezřídla se může stát pro vaše nohy vězením.

    Ať se vám to líbí nebo ne, zatím nejlepším materiálem pro boty je kůže. Je prodyšná, absorbuje pot, je měkká a poddajná a tedy pro nohu velmi příjemná. Jestliže jste si nevybrali v sortimentu celokožených bot, zaměřte se na ty z jiných materiálů, které ale z kůže mají stélku, tedy vnitřek boty. Takové boty mnohem lépe odvádějí pot a lépe se noze přizpůsobují než kousky celé vytvořené ze syntetických materiálů.

    Stejně tak důležitý je materiál podešve – podrážky boty, která by měla být ohebná, ani příliš tvrdá a ani měkká a měla by tzv. spolupracovat s nohou. Příliš tvrdá podešev nevhodně zatěžuje klouby prstů, kotníky i nárty, na druhou stranu ta měkká kazí chůzi a je příčinou „šmajdání“. U bot s vysokým podpatkem si dejte pozor, aby podešev pod prsty a bříšky nohy, byla dostatečně vysoká a vy jste při chůzi necítila každou nerovnost.

  • Dostatečná šíře špičky


    Víte, jak správně chdit na podpatcích abyste vypadala ladně?
    Autor: Shutterstock.com
    Ať už jsou vašimi favoritkami špičaté boty, boty s otevřenou špičkou nebo naopak ty kulaté, myslete na jedno důležité pravidlo: Prsty musejí mít ve špičce dostatek místa. Nespoléhejte na to, že se materiál roztáhne a boty se prošlápnou, váš nový pár by vám měl být pohodlný hned na první dobrou.
    Prsty se ve špičce nesmějí mačkat a měly by končit asi 1 centimetr před uzavřením špičky. Během chůze budete totiž potřebovat jistou „vůli“. V místě prstních kloubů, by měla být bota tak široká, aby vás ani nedřela a ani vám v ní noha neposkakovala ze strany na stranu, zabráníte tak odřeninám a puchýřům, které se na kloubech často tvoří. Stejně tak si vybírejte kousky, které nejsou příliš vykrojené, vodítkem vám může být to, že by vám v botách neměly koukat začátky prstů. Příliš vykrojené boty nedrží tolik na noze a vy byste si je intuitivně chtěla přidržovat skrčenými prsty, což zvyšuje námahu nejen na ně, ale také na kotníky a kolena.
  • Správná velikost


    Podpatky, žabky, ale i balerínky nám ničí nohy.
    Autor: Shutterstock.com
    Už dávno neplatí, že když máte jedny boty ve velikosti 39, budete ve stejné velikosti mít i ty druhé. Každé číslování je jiné a proto je berte jen jako orientační bod a raději jich vyzkoušejte několik, dokud vám boty perfektně nepadnou.

    Aby vás obuv nedřela, nepadala z nohy a vůbec padla jako ulitá, vypravte se na její nákup až odpoledne, kdy je vaše noha tzv. „rožšlápnutá“ a je objemnější. Odpadne vám tak nepříjemné překvapení, že vás po celém dnu boty začnou tlačit. Stejně tak zapomeňte na pravidlo, že si stačí vyzkoušet pravou botu, protože tato noha je vždycky větší. Jen si pěkně obujte obě a projděte se v nich po prodejně, zkuste v nich pár minut stát na místě a se zkoušení nepospíchejte ani tehdy, když kolem vás nervózně pobíhá a pokašlává prodavačka. Ne ona, ale vy budete pak boty nosit a tak byste se v nich měla cítit co nejlépe.

  • Příliš úzké podpatky ničí zdraví


    Podpatky
    Autor: Shutterstock.com
    Obdivujete ikonické jehly a odsuzujete špalkovité podpatky? Ano, přiznáváme, že jehlové podpatky působí sexy dojmem, ale vašemu zdraví moc nepřidávají. O rovnováze během chůze na úzkých podpatcích nemůže být řeč, hlavní tíha je proto přenechána na bříšcích prstů a prstních kůstkách. Naopak, čím je podpatek širší, tím lépe je tíha rozložena na celou plochu chodidla. Dnešní trendy naštěstí na toto pravidlo myslí a tak se v jarních kolekcích vyskytuje mnoho kousků, které jsou nejen krásné, ale také pohodlné.

Diskuse ke článku
.