Sobota 27. července 2024
Svátek slaví Věroslav, zítra Viktor
Polojasno 26°C

Jaro bude démonicky chic: Ve znamení černé krajky

5. února 2010 | 08:36

Móda se nastoleného leit motivu glamour ženskosti drží. Jen mu dává jiné a jiné aranžmá. Platí to i pro kolekce nadcházejícího jara, které se koncem února pomalu ale jistě budou expedovat do obchodů.

Trendy na budoucí jaro – léto jsou jako vždy pestré. Nabízí řadu stylů, pamatují na různé typy, příležitosti. Každý si vybere. Opět se nabízí výrazné vzory, zejména geometrické. Syté pastely i neutrální tóny. Extravagance i klasika. A mimo jiné dramatická krajka. Především černá anebo tělově béžová.

Kult krajky je logickým pokračováním oné, tolik proklamované ženskosti. Tentokrát zejména v režii tzv. stylu rock chic, jenž patří k hlavním tendencím nadcházející sezóny. Rock chic je další reminiscenci 80. let, vzpomíná na začátky kultu Madonny. Připomíná kouzlo rebelie, extravagance, napětí kontrastů.

Tato tendence (jak už to v módě chodí) se ohlásila už na podzim. V podobě kožených bundiček, šedé a tělové barvy, ultra vysokých podpatků, kovových punk detailů. A nyní pokračuje krajkou, která všemu dává glamour vyzývavý punc.

.
Autor: Isifa.com

S atakem krajky je také provázaný tzv. Gothic look. Černé krajkové koktejly s viktoriánskými prvky byly např. hlavním tématem trendové přehlídky Dolce & Gabbana. Na molu chodily neřestné Lolitky – dekadentní holčičky, které návrhářské duo D&G nabízí jako jeden z možných módních ideálů jara, které je za dveřmi.

Inspirace ze světa
Módní ikony jsou vždycky krok napřed. Jinak to nemůže ani být. Různé styly, délky, linie... Společným jmenovatelem je nepřeložitelný pojem galmour (jakési synonymum krásy) a krajka. Zejména černá, ale i tělová.

Kate Moss

.
Autor: Isofa.com

Anglická modelka, která má vlastní kolekci oblečení pro Topshop, se v Paříži ukázala v krajkových mini od módního domu Valentino. Bílé sáčko je perfektním kontrastem.

Dita von Teese

.
Autor: Isofa.com

Dita má osobitý styl retro femme fatale, který nemění. Černá krajka je v jejím šatníku nezbytností. Model od Jean Paul Gaultiera požadavek elegantní vyzývavosti dokonale splňuje.

Reese Witherspoon

.
Autor: isifa.com

Hollywoodská hvězda, hlavní aktérka kasovního trháku Pravá blondýnka a její soudkovité šaty, které sluší i maličké postavě Reese. Jemná vyšívaná krajka s elegantní našedlou podšívkou.

Ashley Olsen

.
Autor: Isofa.com

Hvězdička společenských rubrik, také herečka, návrhářka a její róba inspirovaná viktoriánskou dobou. Akcent černé kabelky a rudé rty...


Jak na to?
• Kombinujte krajku s různými materiály. Kontrast je zásadní. Pokud si na něj netroufáte (je opravdu tzv. vyšší dívčí), zůstaňte u klasiky.

• Pamatujte na žhavou tendenci sezóny – onu rebelii, kontroverzi. Ale vždy za doprovodu elegance. Žádný cirkus, vážené.

• Rudá rtěnka, jemný make-up jsou dobrým doprovodem nastíněné varianty glamour stylu.

• Černá a tělová jsou u současné krajky zásadními barvami!

• Krajkové punčocháče ano, legíny nikoli. Krajka má být dominantním prvkem, ale měla by být zastoupena jediným, rafinovaně promyšleným prvkem outfitu.