Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Plastika prsou a sport se nevylučují

22. března 2022 | 00:00
Prezentace klienta |

Ráda sportujete? Jste neustále v pohybu, běháte, zajdete na bruse či na jógu? Ať už holdujete jakémukoliv sportu, nic vám nebrání, abyste si dopřála i plastiku prsou (zvětšení, zmenšení i modelaci). Ještě než se rozhodnete, seznamte se s pravidly, která je nutná při zákroku a po něm dodržovat.

MUDr. Jakub Kníže, specialista v oboru plastické a estetické chirurgie z kliniky OB Care se zabývá celým spektrem zákroků. Kosmetické zvětšování prsou pomocí silikonových prsních implantátů, je jedním z nejoblíbenějších a nejžádanějších. Další možností je modelace, kdy se prsy pozvednou a vytvarují do mladistvého vzhledu.

 „Zvětšení prsou a sport se rozhodně nevylučují, ale bez dodržování pokynů lékaře by byl ohrožen výsledek zákroku,” říká MUDR. Jakub Kníže.  

Augmentace, neboli zvětšení prsů

Provádí se nejčastěji za pomoci prsních implantátů. Principem zákroku je vložení implantátu do vytvořené kapsy, která je nejčastěji pod velkým prsním svalem. K tomuto lze využít buď kulatý nebo anatomický implantát. Vhodné načasování pro augmentaci je od podzimu do jara.

Po operaci je jako u ostatních estetických operací prsou nutné nosit pooperační prádlo, používá se kompresní podprsenka a eventuálně i hrudní pás.

Mastopexe, neboli modelace prsů

Jde o zákrok, který má za cíl pozvednout a vylepšit tvar přirozeně poklesajících prsou. Co se týče doby a náročnosti rekonvalescence, jedná se o méně náročný výkon v porovnání například s abdominoplastikou (redukce nadbytečně povolené kůže na břiše a povolených břišních svalů). Po operaci je nutné nosit speciální pooperační podprsenku po dobu zhruba čtyř až šesti týdnů, déle pak při sportu. K běžné fyzické aktivitě (včetně fyzicky nenáročného zaměstnání) je možné se vrátit po jednom až dvou týdnech po operaci.

Období rekonvalescence je v podstatě součástí zákroku a má vliv na jeho výsledek. Po dobu několika týdnů od operaci se musíte vyhnout fyzické zátěži a doporučujeme spát na zádech s hlavou ve vyvýšené poloze.

Autor: OB CARE, s.r.o.

Pomalý návrat ke sportu

Plastický chirurg MUDr. Jakub Kníže doplňuje: „Lehké sportovní aktivity je možné začít provádět podle rozsahu výkonu nejdříve po čtyřech až šesti týdnech od operace, samozřejmostí je ale využití pooperační nebo kvalitní sportovní podprsenky. V prvním měsíci od výkonu by se pacientky měly vyvarovat zvýšené námaze prsních svalů.“

Sporty, u kterých jsou zapojeny hlavně paže, kontaktní a bojové sporty nejsou vhodné minimálně dva až tři měsíce od operace.

„K větším fyzickým aktivitám se vracejte pozvolna. Při posilování nespěchejte se zátěží. Některé sportovní disciplíny mezi, které patří například plavání, tenis, golf, volejbal je třeba kvůli zvedání paží omezit na delší dobu, alespoň 8 týdnů,“ uzavírá MUDr. Kníže.

Autor: OB CARE, s.r.o.

Co vás čeká po operaci prsou? O svých pocitech se svěřila Lenka, která před několika lety podstoupila plastiku prsou na klinice OB Care.

 „Od operace se toho hodně pro mě změnilo, hlavně vnitřně pocitově. Nevystavuji se a ani to nedávám okolí najevo, že jsem po operaci, je to spíš můj vnitřní pocit. Ten pocit, který mě tížil, že mi chybí něco v mé ženskosti, je pryč. Nemusím nosit jen trička ke krku a přemýšlet, jestli jde vidět, že nemám žádná prsa. Cítím se přirozeně tak, jako bych ty prsa měla vždy. Sportuji stejně jako předtím a nijak mě to neomezuje. Že jsem po augmentaci poznala jen kamarádka, která mě zná dlouho. Rodina měla trochu strach, protože je to přece jen operace, ale jejich reakce byla výborná, protože věděli, jak mě to trápí, a tak mě podpořili. Rozhodnutí rozhodně nelituji!! Lituji, že jsem se pro to nerozhodla dříve. Rozhodně doporučuji všem ženám, které mají stejný problém, jako jsem měla já.“