Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

100 let dámských bot: Překvapí vás, jak vypadaly boty na podpatku ve dvacátých letech!

Video se připravuje ...
100 let bot na podpatku
VIDEO: Glam.com
2. prosince 2017 | 06:00

Boty na podpatku milujeme a nikdy nepřestaneme! Podívejte se na video, které vám předvede boty, které byly v módě v jednotlivých dekádách minulého století. Připravena na výlet podpatkovým nebem? Nebo spíš peklem? Protože boty z dvacátých let bychom nosit vážně nechtěly!

Co jsou pro vás nejvíc trendy boty na podpatku pro rok 2017? Pro nás jsou to rozhodně ponožkové boty. Kotníčkové boty, které obepínají nohu – jako ponožka! Pružná látka v kombinaci s blokovým podpatkem je trend, který bezesporu ovládl letošní podzim. 

V současnosti taky zažívá comeback trend z osmdesátých let – lodičky s ponožkami, jak to můžete vidět ve videu. Ale ne s jen tak obyčejnými ponožkami! V současné době v obchodech najdete nepřeberné množství pěkných ponožek, které jsou třpytivé, mají krajku nebo mašli s volánkem.

Video začíná botami ze začátku 20. století. Podpatek byl nízký, široký a vykrojený a přiznejme, že ne moc lichotivý. V první dekádě se nosily boty takové, jaké byste přirovnali k botám pážat z pohádek o krásných princeznách a princích. Začátek dvacátých let přinesl vyšší a užší podpatek a v třicátých letech se lodičky velmi podobají těm moderním – vysoký úzký podpatek a otevřená špička.

Největším překvapením je pro nás to, že ve čtyřicátých letech se objevily sandálky na platformě a nejméně deseticentimetrovém podpatku! Padesátá léta přinesla naopak nižší podpatek a žádné platformy. Nosily se zdobené otevřené sandálky s páskem za patou. Další dekádu by pak definoval třpyt – klidně celé boty byly poseté štrasovými kamínky. Sedmdesátá léta přinesla nevídané kombinace vzorů i barev bot a punčocháčů. 

Jaké by byly vaším favoritem? Vybrala byste si? 

Autor: Lucie Houdková