Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vyzkoušeno: Olaplex, FibrePlex i klasické odbarvení. Opravdu je v tom rozdíl?

19. května 2016 | 12:00

Chcete radikálně změnit svou barvu vlasů, ale bojíte se, co to udělá s jejich kvalitou? Já jsem se před rokem rozhodla jít ze své přírodní tmavě hnědé do trendy stříbrné. Aby mi vlasy nevypadaly nebo nepřipomínaly chemlon, vyzkoušela jsem novinky v kadeřnickém světě: přípravky Olaplex a FibrePlex. A pro srovnání i klasické odbarvení u kadeřníka. Jak dopadlo jejich srovnání?

Doma to nezkoušejte

Můj první pokus o radikální odbarvení o 12 odstínů proběhl samozřejmě doma. Už tady můžu přiznat, že znova bych se o to rozhodně nepokoušela. Odbarvovače v krabičkách z drogerie totiž nikdy nejsou jen čistě odbarvující, ale vždy obsahují i nějaký pigmentovaný toner.

Úmysl dosáhnout s těmito barvami platinově bílé barvy vlasů je tedy bez šance a vždy skončíte s "nějakou" blond. Jakou, to bohužel neodhadnete, protože jako laik netušíte, kolik jakého pigmentu ve svém přírodním vlasu máte. Můžete tedy dopadnout jako blondýna, ale i jako čerstvě vylíhnuté kuřátko, což byl můj případ. Věřte mi, to opravdu nechcete.

Video se připravuje ...
Díky Olaplexu si můžete dovolit radikální odbarvení bez poškození vlasů • VIDEO: Adam Balažovič

Zázrak jménem Olaplex

Má druhá cesta směřovala do pražského kadeřnického salonu Red, kde si mě vzala na starost hair designérka Lenka Habartová. Ta, když viděla, do jakého stavu jsem si vlasy přivedla, dala mi na ně olaplexovou kúru a na samotné odbarvení s Olaplexem jsme se vrhly až za další 2 dny.

Po odbarvení s 9% vyvíječem, odbarvovacím práškem a Olaplexem získaly vlasy potřebný studený platinový odstín a mohlo se konečně tónovat šedivou. Jak jinak než smíchanou s Olaplexem, aby se vlasy nepoškozovaly. Výsledek? Šedivé vlasy, které se nelámou a nepadají. Vzhledem k tomu, že jsou ale vlasy zbaveny veškerého přírodního pigmentu, mají stříbrně tónované vlasy jednu obrovskou nevýhodu: pigment neudrží a toner se velmi rychle vymývá. To ovšem není vinou Olaplexu.

Video se připravuje ...
FibrePlex: Novinka ve světě vlasové kosmetiky, kterou milují i celebrity • VIDEO: Adriana Krátká

Zázrak jménem FibrePlex

Po několika týdnech jsem se opět s blond vlasy a se svými tmavými přírodními odrosty vypravila do jednoho z pražských salonů Toni&Guy, kde mě přivítala style directorka a ambassadorka FibrePlexu Kateřina Muratová. Díky FibrePlexu mohla k odbarvení opět použít 9% vyvíječ s odbarvovacím práškem.

Vzhledem k tomu, že se ale vlasy neodbarvily do tolik světlého odstínu, jako bylo potřeba, použila Kateřina poté ještě odbarvovací prášek s 3% vyvíječem. Právě díky FibrePlexu ale vlasy zůstaly ochráněné a i po odbarvení si zachovaly pružnost, lesk a nelámaly se. Po odbarvení jsme přistoupily ještě k tónování šedivým tonerem. Stejně jako u předchozího barvení se barva také rychle vymývala.

Video se připravuje ...
Jak na radikální odbarvení vlasů, aniž by se poškodily? • VIDEO: Adriana Krátká

Zázrak jménem kadeřník

Po dvou měsících a opět s odrosty jsem se rozhodla vkročit do jámy lvové – jak moje vlasy zvládnou odbarvení "bez berliček" v podobě Olaplexu nebo FibrePlexu? Zašla jsem do pražského kadeřnického salonu Luvoxy Hair & Beauty, kde si mě do parády vzala Lenka Pospíšilová, kadeřnice s téměř dvacetiletou praxí, a kde pracují s – v Čechách poměrně neznámou – kosmetikou Paul Mitchell.

Autor: Brigita Zemen
Už v první chvíli mě zarazilo, že se rozhodla mé tmavé vlasy odbarvit pouze za použití 6% vyvíječe a odbarvovacího prášku. Další novinkou bylo, že mi před samotnou aplikací vlasy umyla speciálním šamponem, který vlasové vlákno otevře, vyčistí a připraví na proceduru. Odbarvovač jsem měla na vlasech téměř hodinu a Lenka celou dobu již odbarvované vlasy "promazávala", takže díky tomu dosáhla naprosto dokonale světlého odstínu bez žlutého nádechu, a to i za použití vyvíječe s o třetinu nižší silou.

Při tónování pak barvu nejprve vyzkoušela na spodním prameni, vysušila a následně domíchala do požadovaného odstínu. Výsledkem tedy byla dokonale ocelově šedivá barva plná lesku – přesně taková, po jaké jsem toužila. A to jenom díky pečlivosti Lenky Pospíšilové. Na vlasy pak ještě nanesla hydratační sprej, který je po odbarvení a tónování vyživil. I v tomto případě se ale šedivá z vlasů bohužel rychle vymyla.

Verdikt

Ze zkušenosti na vlastních vlasech musím přiznat, že co se kvality vlasů týče, mezi odbarvením za použití Olaplexu, FibrePlexu a "pouze" kosmetiky Paul Mitchell jsem nezaznamenala rozdíl. Ve všech případech jde o kvalitní profesionální vlasovou kosmetiku. A také jsou zde zkušenosti a schopnosti kadeřníka, který ví, co si k vašim vlasům může dovolit.

Po všech třech procedurách byly mé vlasy lesklé, hydratované, pružné a nelámaly se. Bohužel se ani nestalo to, že by výsprava disulfidových vláken ve vlasech, kterou má mít za efekt Olaplex a FibrePlex, měla nějaký vliv na to, jak rychle se následná barva vymývá.

S klidným srdcem mohu doporučit všechny tři procedury, protože jsem pokaždé odcházela spokojená. Mým soukromým vítězem je ale salon Luvoxy Hair & Beauty. A to ne pro použitou kosmetiku, ale díky skvělým schopnostem kadeřnice Lenky Pospíšilové.

Autor: Brigita Zemen