Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Ruce v ohrožení! Jak o ně v zimě pečovat, aby nebyly suché?

  • 12. prosince 2015 | 06:00

    Nevím, jak vy, ale já s podzimem automaticky sahám po krému na svém pracovním stole dokonce několikrát za den. Jenže tím péče o krásné ruce teprve začíná.

  • Krásné ruce

    Vyživující maska s parafínem a bambuckým máslem, Avon, 159 Kč
    Autor: archiv firem
    Žádná z nás přece nechce mít ruce vrásčité, s povolenou kůží plnou skvrn a popraskaných žilek, že? Zima je pro pokožku nejen velkou zkouškou, ale zároveň i kosmetickou výzvou. A ruce dostávají obzvlášť zabrat, především když na ně zapomínáme a nechráníme je. Přitom právě na nich bývá často nejvíc vidět náš věk. „Pokožka na rukou je velmi křehká a tenká, nechrání ji žádná podkožní tuková tkáň. Abychom ji udržely zdravou na pohled i dotek, je nutná každodenní péče,“ vysvětluje odbornice na ženskou krásu Petra Řehořková z Petra Clinic. A jak na ni?
  • Jen ne sucho!

    Krém na suché ruce a lámavé nehty s kozím mlékem, Vivaco, 69 Kč
    Autor: archiv firem
    „Během zimy, kdy dochází ke snížení vlhkosti, často střídáme teplé a mrazivé prostředí. Mnohem častěji fouká drsný vítr, naše kůže ztrácí svou přirozenou vlhkost a více nás trápí vysušená pokožka,“ vysvětluje Petra Řehořková a dodává, že jakmile bude naše kůže suchá, bude náchylnější k podráždění škodlivými látkami, které můžou způsobit zarudnutí, bolestivé praskání, ekzém a jiné kožní problémy. Výsledek je děsivý – šupinatá, červená a svědivá kůže na rukou.
  • Hydratace je základ

    Krém na ruce s bio arganovým olejem, Vivaco, 69 Kč
    Autor: archiv firem
    Samozřejmě že tou nejlepší péčí je dodat pokožce těla i rukou vodu. A začít musíme zevnitř. V zimě totiž pijeme mnohem méně než v létě a mnohem častěji nahrazujeme vodu kávou. Jenže z toho nemá radost ani naše tělo, ani pokožka. Proto je třeba i v zimě myslet na pravidelné pití čisté vody. Já jsem se ji naučila popíjet teplou a s kapkou citronu. Správný pitný režim totiž pleť opravdu vypíná. Co se týče hydratační péče zvenku, existují dvě možnosti. „Hydratační a zvlhčující krémy přivádějí vodu do kůže, ale existují ještě takzvané emolienční krémy, které vodu v kůži zároveň také udrží,“ říká dermatoložka Petra Samková. Jde o těžší a mastnější krémy, které jsou sice o něco dražší, ale přes zimu bychom je měly zařadit do své kosmetické výbavy. „Vzhledem k tomu, že jsou mastnější a hůře se vstřebávají, používejte je zejména na noc, tedy po večerní sprše,“ radí dermatoložka.
  • Pravidelná výživa

    Intenzivní krém na extrémně namáhané ruce, Dermacol, 89 Kč
    Autor: archiv firem
    Úplně běžné by mělo být používání hydratačního a vyživujícího krému několikrát denně. Jeden si dejte na pracovní stůl, jeden na kuchyňskou linku, jeden k televizi – a kdykoli vás napadne, ruce si namažte. Jen tak si zajistíte dlouhodobou ochranu. Jenže ani to nestačí. „K běžným krémům přidejte také speciální večerní olejové zábaly, které pokožku na rukou obnoví,“ radí Petra Řehořková. Smíchejte med s rozehřátým kokosovým olejem a nechte ho na rukou pod bavlněnými rukavicemi působit asi 15 až 20 minut. Ale aby se výživné látky dostaly na správné místo, je potřeba jednou za týden odstranit zbytky staré kůže a nečistoty pomocí jemného peelingu. V drogeriích existuje spousta peelingů speciálně určených přímo na ruce. „Pokud holdujete spíše přírodním produktům, snadno si můžete vyrobit vhodný peeling i doma. Jednu lžíci olivového oleje smíchejte se lžící hrubé mořské soli nebo hrstí třtinového cukru a jemně masírujte pár minut celé ruce,“ radí odbornice na krásu svůj ověřený tip.
  • Stop horké vodě

    Výživný krém na ruce, Nivea, 84 Kč
    Autor: archiv firem
    Uvědomujete si, jak často si během dne ruce umyjete? Desetkrát, dvacetkrát nebo i víckrát? Jenže neustálé namáčení ruce extrémně vysušuje. Samozřejmě vám neradíme přestat se mýt, ale když už si ruce musíte namočit, vyhněte se touze ohřát si je v horké vodě. „V zimě používejte vodu spíše vlažnou, a to platí nejen v péči o ruce, ale i při koupelích celého těla. Horká voda totiž smývá z pokožky ochranný film a otevírá póry, takže pleť je pak mnohem náchylnější k podráždění,“ vysvětluje odbornice na krásu. Vyhněte se také mýdlům s obsahem alkoholu, která pleť zbytečně vysušují a dráždí, a ihned po koupeli ruce – ještě vlhké – namažte.
  • Pozor na rukavice

    Zjemňující tekuté mýdlo na ruce, Oriflame, 179 Kč
    Autor: archiv firem
    Nejjednodušší, nejúčinnější a nejrychlejší ochranou jsou rukavice. Nosit byste je měla, i když jdete jen ven s košem, běžíte k autu nebo pro poštu. Zvlášť pokud víte, že máte na rukou citlivou kůži se sklony k podráždění a přecitlivělosti. Pozor ale na materiál, z jakého jsou rukavice vyrobeny. Vyhněte se vlně a některým syntetickým vláknům. Můžou pokožku dráždit, raději zvolte kůži nebo bavlnu.

Autor: MAJ
Klíčová slova:  ruce, péče o ruce, krása, trendy, zima, krémy
Diskuse ke článku
.