Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zralá pleť: Jak se o ni starat a jak se nalíčit, abyste si ubrala roky?

Video se připravuje ...
Jak správně pečovat o zralou pleť a líčit ji, vám poradí Tomáš Vida, vizážista značky Dermacol.
VIDEO: Adam Balažovič
10. listopadu 2015 | 06:00

Zralá pleť má své specifické požadavky a potřeby, a to nejen v oblasti péče, ale také v líčení. Pokud zvolíte správné barvy a textury, dokážete si líčením ubrat klidně i pár let. Jak na to, to vám ve videu poradí odborný vizážista značky Dermacol Tomáš Vida.

Každodenní ranní péči o zralou pleť, na které se již tvoří viditelné vrásky, začněte tonikem, které pleť očistí od nečistot, jež se na ní nahromadily během spánku.

Krém i sérum nanášejte velmi jemně

Poté pokračujte nanášením speciálního protivráskového séra. Stačí ho opravdu malé množství, protože jeho složení je velmi koncentrované a obsahuje mnoho látek, které pomáhají bojovat proti projevům stárnutí pleti.

Je potřeba ho aplikovat před nanesením denního krému, protože má schopnost posilovat jeho pečující účinek. Používat byste ho měla nejen ráno, před líčením, ale i večer jako podklad pod noční krém, jehož účinek také pomáhá zesílit. Krém může během noci naplno působit.

Intenzivní liftingový krém snižující intenzitu a hloubku vrásek s účinkem botoxu Botocell, Dermacol, 369 Kč
Autor: archiv firmy
Poté již pokračujte nanesením denního krému, ideálně také takového, který obsahuje protivráskové pečující složky a pokožku nejen hydratuje a vyživuje, ale i vypíná. Krém nanášejte velmi jemnými tahy a do pokožky ho často jen vklepávejte. Pro zralou pleť jsou silné tahy nevhodné, protože při nich může docházet k prohlubování vrásek a vytváření nových.

Při aplikaci denního nebo nočního krému se také vyhněte pokožce v oblasti očí a rtů. Je citlivější a jemnější a zaslouží si speciální péči ve formě krémů k tomu určených. Mají zpravidla mnohem lehčí texturu, která je pro citlivou pokožku v okolí očí mnohem vhodnější, a jsou koncentrovanější, takže na rozdíl od denního krému určeného na obličej působí kolem očí mnohem účinněji.

Báze pod make-up je u zralé pleti nezbytná

Dermacol Vyhlazující báze pod make-up Satin, 249 Kč, koupíte na www.dermacol.cz nebo v prodejnách Dermacol
Autor: archiv firem
Po ošetření pokožky již můžete pokračovat samotným líčením. Jeho základem by u zralé pleti mělo být vždy použití podkladové báze, která slouží k vyhlazení povrchu pleti, jemných linek a vrásek a na níž make-up lépe drží.

Po podkladové bázi se vrhněte nejprve na líčení očí a teprve poté se věnujte zbytku obličeje. Jako základ použijte podkladovou bázi pod oční stíny. Obzvláště v případě, že víčka jsou již jemně povadlá a potřebujete je opticky zvednout, dokonale vám v tom pomůže právě podkladová báze, díky které se oční stíny nebudou hromadit v úzkých čárkách a vydrží perfektní až do večerního odlíčení.

Vyhněte se tmavým barvám – přidají vám roky

Líčení očí začínejte linkou u linie horních řas. Použijte k tomu měkkou kajalovou bronzovou tužku. Černé linky jsou pro ženy se zralou pletí již nevhodné, protože působí příliš tvrdě, jsou velmi výrazné a mají tendenci přidávat roky. Nanesenou linku pomocí prstů rozetřete do podkladové báze směrem do středu víčka.

Vezměte si podkladový béžový matný oční stín a pomocí štětce ho naneste pod obočí a do vnitřního koutku oka. Vnější koutky podtrhněte matným hnědým očním stínem a vystínujte až do oblouku. S tmavými odstíny musíte být při líčení zralé pleti obzvláště opatrné, protože tmavé kouřové líčení opět oči opticky zmenší a zbytečně vám přidá roky. Naopak se snažte volit takové odstíny, které pleť rozjasní, a ona tak působí mladším a svěžím dojmem.

Dermacol Intenzivní liftingový make-up, 299 Kč, koupíte na www.dermacol.cz nebo v síti drogerií
Autor: archiv firem
Do středu víčka pak pomocí prstů vklepejte nejsvětlejší oční stín, který pohled rozjasní, a nejtmavší oční stín v matné hnědé barvě použijte přímo do vnějšího koutku oka, kde jej jemně vytáhněte nahoru. Před nanesením řasenky použijte podkladovou bázi pod řasenku, která řasy zvedne a dodá jim objem. Teprve na takto upravené řasy pak naneste černou řasenku.

S make-upem opatrně

Také při líčení pokožky je vhodné použít make-up, který obsahuje protivráskové složky a pleť nejen nalíčí, ale také o ni pečuje v průběhu celého dne. Při nanášení make-upu u zralé pleti platí, že méně je více. Opravdu pleť jen lehce sjednoťte a zakryjte jemné nedostatky, jako jsou žilky nebo pigmentové skvrnky.

Po nanesení make-upu pokračujte jemným krémovým korektorem v barvě make-upu, který je velmi lehký, nezvýrazňuje vrásky a přitom dokonale zamaskuje drobné nedokonalosti nebo tmavší plochy, jako jsou například kruhy pod očima. Pokožku zmatněte lehkým, sypkým fixačním pudrem a pokračujte líčením obočí. To zvýrazněte matným hnědým očním stínem, který jste použila i při líčení očí. Do obočí jej vkreslete pomocí zkoseného štětce. Kreslete ho směrem nahoru. Na podtrhnutí tvaru obočí použijte matný bílý oční stín, ten aplikujte přímo pod obočí.

Šťávu vám dodají tvářenka i rtěnka

Dermacol Tvářenka s rozjasňovačem, 249 Kč, koupíte na www.dermacol.cz nebo v prodejnách Dermacol
Autor: archiv firem
Abyste líčení dodala šťávu, nezapomeňte na tvářenku. Tu je u zralé pleti ideální nakombinovat ze dvou odstínů, abyste jí dodala mladistvý a svěží vzhled. Nejprve si vezměte tvářenku v bronzovém odstínu, která dodá pleti opálený vzhled. Jemnou růžovou tvářenku pak stínujte do středu tváře.

Celý look pak dokončete líčením rtů. Nejprve je obtáhněte konturovací tužkou, aby se následně nanesená rtěnka nerozpíjela. Poté naneste na celou plochu rtů samotnou rtěnku. Začněte u středu rtů a nebojte se výraznějších, avšak spíše světlejších barev. Abyste rtům dodala plnost, použijte ještě do jejich středu světlejší odstín.

Autor: brig