Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vyzkoušeno: Gelové laky s lampou i bez ní! Jak dlouho vydrží a kolik stojí?

  • Video se připravuje ...

    Fotogalerie

    2 fotografie

    5. listopadu 2015 | 06:00

    Už více než dva roky v redakci dokola řešíme, jak to udělat, aby nám lak na nehtech vydržel perfektní déle než čtyři dny, a přitom nehty neničil. Dalším z pokusů, do kterého jsme se nadšeně vrhly, jsou gelové laky. Zkoušely jsme ty, které musíte "zapéct" v UV lampě, ale i gelové laky, které se zapékat nemusí, a přesto by se těm prvním měly vyrovnat. Jak duel dopadl?

  • Co potřebujete a kolik to stojí?

     

    Redaktorka Brigita testovala: Sally Hansen Salon Gel Polish

    Sally Hansen, startovací sada Salon GelPolish, 2999 Kč, koupíte v síti drogerií DM
    Autor: archiv firem
    Startovací sada od Sally Hansen v sobě obsahuje všechno, co potřebujete pro gelovou manikúru, kterou v klidu zvládnete v pohodlí domova. Obsahuje LED lampu, 10 odmašťujících polštářků, pilník, pomerančové dřívko, odlakovač a samozřejmě podkladový lak, krycí lak a jeden barevný lak ve vínovém odstínu. Za celou sadu zaplatíte 2999 korun, což je poměrně vysoká pořizovací cena. Avšak sada by vám měla vydržet na nejméně 10 lakování, takže když si to srovnáte s cenou, kterou byste za gel-lak zaplatila u manikérky, návratnost je poměrně rychlá. Další barevné laky nebo náhradní krycí či podkladové laky pořídíte za 299 Kč.

     

    Redaktorka Maruška testovala: Essence Gel Nail Polish

    Essence, základní sada laků na nehty Gel Nail, 195 Kč, koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem
    Značka Essence mluví o svých Gel Nail lacích jako o revoluci v nehtovém stylingu. Ke kompletní manikúře totiž potřebujete jen podkladový lak, jakýkoliv barevný lak a krycí lak od této značky, který nese v názvu slovní spojení Gel Nail. Samozřejmě si musíte dokoupit ještě odlakovač a vatové tamponky, abyste lak z nehtů dostala dolů, ale za sadu tří laků na nehty zaplatíte 195 korun. Jakýkoliv barevný lak pak dokoupíte za 50 Kč, což je velmi příjemná pořizovací cena.

  • Jak to funguje a jak dlouho to trvá?

     

    Redaktorka Brigita testovala: Sally Hansen Salon Gel Polish

    Autor: shutterstock.com
    Pokud s gel-lakem začínáte, vyhraďte si na manikúru zhruba hodinu. Je totiž potřeba, abyste byla opravdu pečlivá. Nejprve nehty zapilujte do požadovaného tvaru a zatlačte kůžičku, jak jste zvyklá. Poté je potřeba nehty odmastit – buď speciálními Sally Hansen tamponky, nebo vatovým tamponkem a lékárenským lihem. Naneste jednu vrstvu podkladového laku a dejte vytvrdit do lampy, která je automaticky nastavená na 30 sekund. Nejprve jednu ruku, poté druhou a nakonec oba palce najednou. Stejně pokračujte i s barevným lakem, ovšem toho po vytvrzení naneste ještě jednu vrstvu. Nakonec nalakujte krycím lakem a vytvrďte v lampě. Pak už stačí jen lihem nebo speciálním tamponkem setřít gelový výpotek a je hotovo. První lakování vám bude trvat déle, jakmile si zvyknete, zvládnete to bez problémů za 20 minut.

     

    Redaktorka Maruška testovala: Essence Gel Nail Polish

    Lakování s těmito laky na nehty se prakticky neliší od toho, na co jste zvyklá. Na nehty upravené do požadovaného tvaru naneste nejprve podkladový lak a nechte ho zaschnout. Poté pokračujte dvěma vrstvami barevného laku, z nichž každou opět musíte nechat důkladně zaschnout. Nakonec naneste jednu vrstvu krycího laku. Se vším zasycháním budete potřebovat zhruba 30 minut času.

  • Jak dlouho skutečně vydrží?

     

    Redaktorka Brigita testovala: Sally Hansen Salon Gel Polish

    Nehty nalakované Sally Hansen Salon Gel Polish s týdenním odstupem
    Autor: Brigta Zemen
    Dlouho. Pokud si nehty lakujete tak, jak máte, což znamená, že je před nanášením opravdu odmastíte a pak při lakování přetahujete i přes špičky nehtů, vydrží vám manikúra perfektní klidně i déle než 14 dnů. A to za běžného provozu, kam patří psaní na počítači, péče o domácnost a podobně. Jediným problémem je to, že po dvou týdnech jsou nehty již odrostlé, a proto je potřeba gel-lak odstranit. Pozor si musíte dávat i na to, abyste při lakování nepřetahovala na nehtovou kůžičku. Gel-lak se z ní totiž uvolní, a často se tak sloupne z celého nehtu.

     

    Redaktorka Maruška testovala: Essence Gel Nail Polish

    Nehty nalakované Essence The Gel Nail Polish s týdenním odstupem
    Autor: Marie Šilhová
    Byla jsem skutečně mile překvapena z toho, jak dlouho mi lak vydržel. Mně totiž v drtivé většině případů na nehtech nevydrží lautr nic. A to ani onen gelový lak, který testovala kolegyně Brigita a který se mi po dvou dnech začal loupat. Když jsem tedy šestý den ráno se zaujetím koukala na své stále červeně nalakované nehty, byla jsem mile překvapena. Za tu dobu jsem přišla pouze o jeden nehet! A to jsem ruce podrobila nejedné zkoušce odolnosti, jako byly dennodenní mlácení do klávesnice, práce se saponáty při úklidu domácnosti nebo ráchání ve vodě. Nehty jsem odlakovala po týdnu, a to kvůli tomu jednomu sloupnutému a počínajícím odrostům u ostatních nehtů.

  • Jak je dostanete dolů?

     

    Redaktorka Brigita testovala: Sally Hansen Salon Gel Polish

    Autor: shutterstock.com
    Odlakovávání gel-laku, který se musí vytvrzovat v UV nebo LED lampě, je bezesporu náročnější. Dolů ho totiž nedostanete jinak než "alobalovou metodou". Nejprve narušte vrstvu laku pomocí pilníku, kterým lehce přejeďte po nehtech. Poté si na vatový tamponek naneste odlakovač s acetonem, přitiskněte k nehtu a obalte proužkem alobalu. Zhruba po 10 až 15 minutách působení lak z nehtu jednoduše setřete. Nezapomínejte ovšem, že odlakovač vysušuje, a proto je potřeba nehty a nehtová lůžka po odlakování ošetřit krémem na ruce nebo speciálním olejem.

     

    Redaktorka Maruška testovala: Essence Gel Nail Polish

    Existují dva postupy, kterými si lak sundáte. Pokud uvidíte, že se vám někde odchlípl, můžete jej odloupnout. Za což by vás ale asi vaše manikérka nepochválila. No a pak je tu ten klasický způsob, tedy s pomocí odlakovače. Stačí vám jakýkoliv, ale budete ho potřebovat trochu více než při odstraňování běžného laku. Ideální je, když ho na tamponku na nehet nejprve na chvíli přitisknete, aby lak narušil, a ten tak šel snadněji dolů. I tak ale budete muset trochu přitlačit, abyste se veškeré barvy zbavila.

     

  • Konečný verdikt

     

    Redaktorka Brigita testovala: Sally Hansen Salon Gel Polish

    Sally Hansen, startovací sada Salon GelPolish, 2999 Kč, koupíte v síti drogerií DM
    Autor: archiv firem
    Nijak se netajím tím, že na svých nehtech nechci už nic jiného. Klady gel-laku od Sally Hansen totiž jednoznačně převažují nad zápory. Líbí se mi, že pro perfektně nalakované nehty, které se lesknou a vypadají dobře, nemusím chodit nikam do salonu. Další obrovskou výhodou je, že hned po vytvrzení v lampě jsou dokonale "suché", takže se do nich nic neotlačí, což byl můj zásadní problém s klasickými laky. Posledním bonusem je skutečnost, že od té doby, co své nehty netýrám lakováním a odlakováváním každé 3 dny, se značně zlepšila jejich kvalita. Jsou pevné, zdravé a rostou rychleji. Jedinými nevýhodami tak zůstávají poměrně otravné odlakovávání a samozřejmě pořizovací cena, která je nemalá.

     

    Redaktorka Maruška testovala: Essence Gel Nail Polish

    Essence, základní sada laků na nehty Gel Nail, 195 Kč, koupíte v síti drogerií
    Autor: archiv firem
    Jsem trochu líný uživatel laků na nehty. Proto během krátké doby požaduji rychlý a co nejefektivnější výsledek. Většinou nemám čas ani náladu strávit dlouhou dobu nad jejich úpravou, proto nosím vždy po ruce červený lak, kterým opravím nerovnosti a nedokonalosti na nehtech. Byla jsem tedy mile potěšena laky od Essence, které se aplikují stejně jako ty klasické, ale vydrží mnohem déle. To je totiž přesně to, co od laku na nehty potřebuji. Navíc je příjemná i ta nízká investice, kdy si nemusíte kupovat celou sadu na zapékání, a navíc můžete obměňovat barvy, jak se vám bude líbit, a to za malé peníze. Velmi kvituji také stav, v jakém se nehty po odlakování nacházely. Přišly mi pevnější než před nalakováním, bez známek poškození. Takže za mé ruce – všemi deseti! A to doslova.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.