Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vyzkoušeno: Známe triky, díky kterým si vyberete dokonale padnoucí make-up

  • Video se připravuje ...
    15. října 2015 | 06:00

    Není nic horšího než utratit pár set korun za make-up, který se vám v obchodě zdá dokonalý, a doma zjistit, že vám absolutně nesedí. Na obličeji pálí, nekryje tak, jak byste si představovala, nebo má tón, který nesedí vaší pleti. Vybrat si přitom správně padnoucí make-up v drogerii nebo parfumerii může být hračka. Jen musíte vědět, jak na to.

  • Jaký máte typ pleti?

     

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Jedinou výhodou mé pleti, která se chová, jako by mi bylo pořád patnáct, mastí se a tvoří pupínky, je skutečnost, že se mi alespoň nedělají vrásky. Každopádně přesně vím, že nesnesu v make-upu silikony, které mi póry dokonale ucpávají, a že potřebuji takový make-up, který má lehkou texturu a ideálně matný finish.

     

    Právě tyto požadavky si ujasněte, než se na nákup vydáte, abyste věděla, po jakém produktu sáhnout. Suchá nebo zralá pleť totiž, na rozdíl od té mastné, ocení make-up, který ji rozjasní a který vyplní jemné vrásky. Klidně i na olejové bázi, aby pleť v průběhu dne ošetřoval a nevysušoval.

  • Jak by měl krýt?

     

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Vždycky jsem dělala tu chybu, že jsem na ruce zkoušela odstín make-upu a pak se doma – případně na denním světle – divila, jak jsem si proboha mohla vybrat něco tak žlutého nebo tmavého.

     

    Pak mi ale vizážista Tomáš Vida vysvětlil, že na rukou se nezkouší odstín make-upu, ale jeho krycí schopnost. Rozetřete si trošku na vnitřní stranu zápěstí – pokud dokáže překrýt drobné žilky, dokáže zpravidla zakrýt i červené plochy nebo drobné nedokonalosti na obličeji.

  • Jakou by měl mít barvu?

     

    Autor: shutterstock.com

    Potřebujete-li koupit si make-up okamžitě, vyrazte do drogerie nebo parfumerie nenalíčená. Já osobně tento pocit moc nemusím, ale věřte mi, že se vyplatí. Právě tak totiž nejlépe odhadnete odstín make-upu, který vám opravdu sedne.

     

    Rozetřete si několik vzorků na hranu brady a běžte se na sebe podívat před prodejnu, na denní světlo. Světla v obchodě zkreslují a to, co se může zdát perfektní pod nimi, nemusí ve skutečnosti vůbec vypadat dobře.

  • Jak se v něm budete cítit?

     

    ...
    Autor: shutterstock.com

    Když jsem si konečně vybrala make-up, který se mi líbil na základě vlastností, krycí schopnosti a který mi seděl i barevně, přišlo velké ale – opravdu chci dát nemalou částku za produkt, u kterého vůbec nedokážu odhadnout, jak se bude chovat na mé pleti? Nezbývalo než požádat personál o vzorky.

     

    Praktika v zahraničí naprosto běžná se u nás sice stále ještě moc nenosí, ale nikdy není pozdě začít to měnit. Jedině tak máte totiž jistotu, že své peníze nevyhodíte za něco, co nebudete používat. A pokud v drogerii vzorky nemají, poproste je, aby vám odstříkli jednu dávku make-upu přímo z testeru, a to do vámi přinesené krabičky. Pak si ho v klidu můžete vyzkoušet doma a teprve poté koupit.

Autor: Brigita Zemen
Diskuse ke článku
.