Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Velký test balzámů na rty: Jaké používat v zimě a jaké v létě?

Video se připravuje ...
Zeptaly jsme se, co našim rtům dává nejvíce zabrat a jak o ně pečovat. Třeba s pomocí balzámů.
VIDEO: Adam Balažovič
13. února 2015 | 06:00

Sucho a horko, nebo mráz a studený vítr? Na to, jaké počasí je pro naše rty horší a proč bychom měli používat balzámy na rty, jsme se zajely zeptat kosmetické poradkyně Hany Modré. Při té příležitosti jsme nejrůznější balzámy i otestovaly. Který splnil naše očekávání?

Redaktorka Brigita testovala:

Lavera Sweet Chai Tea, 89 Kč

Lavera, balzám na rty Sweet Chai Tea, 89 Kč, koupíte na www.organictime.cz
Autor: archiv firem
Mám moc ráda balzámy, které nějak voní, což tento přírodní od Lavery splňuje do puntíku. Uchvátí vás svou nasládlou vůní sladkého kořeněného čaje s mlékem. Ve složení opět nenajdete žádné chemické látky, což jsou rozhodně body plus. Balzám má voskovou konzistenci, takže chvíli trvá, než se vpije, ale když se tak stane, rty zanechá vláčné poměrně dlouho.

Nobilis Tilia, ochranná pomáda, 99 Kč

Nobilis Tilia, pomáda na rty ochranná, 99 Kč, koupíte na eshop.nobilis.cz
Autor: archiv firem
Balzám v tyčince od Nobilis Tilia vás sice neuchvátí svou bylinkovo-lékárenskou vůní, zato se ale zamilujete do jeho olejové konzistence. A to hlavně tehdy, když vás trápí suché, popraskané rty. Tenhle balzám je totiž dokáže opravdu důkladně vyživit a promastit na dlouhé hodiny. Bonusem je i složení, které obsahuje pouze přírodní ingredience.

Redaktorka Gábi testovala:

Oriflame Tender Care, 159 Kč

Oriflame, balzám na rty Tender Care, 159 Kč, koupíte na www.oriflame.cz
Autor: archiv firem
Balzám na rty od Oriflame vypadá velice reprezentativně. Připomíná spíš rtěnku, možná i proto, že je jemně zbarvený. Na první pohled to vypadá, že bude vašim rtům dodávat mnohem tmavší odstín, ale nakonec je sotva znatelný a rty se po něm jemně lesknou. Jelikož hodně trpím osycháním rtů, především ale těch partií těsně nad linií, která je ukončuje, potřebuji pro tyto případy balzámy spíš hojivé a bezbarvé. Tento balzám je dobrý pro každodenní užívání a spíš jako prevence.

Yves Rocher Karité, 45 Kč

Yves Rocher, balzám na rty Karité, 45 Kč, koupíte na www.yves-rocher.cz nebo v prodejnách Yves Rocher
Autor: archiv firem
Tenhle balzám mě velice příjemně překvapil. Obsahuje bambucké máslo, to rty nádherně vyživí a uzdraví. Přesně proto, že jsem ten typ, který nikdy nemá jelení lůj po ruce, když ho nejvíc potřebuje, stává se mi, že moje rty úplně volají o pomoc. Mám tenhle balzám u postele, protože když si ho nanesu před spaním, tak se stav mých rtů do rána viditelně zlepší. Tenhle balzám rozhodně není jen na efekt, ale opravdu pomáhá.

Redaktorka Radka testovala:

Ziaja, balzám s pomerančovým máslem, 55 Kč

Ziaja, balzám na rty s pomerančovým máslem, 55 Kč, koupíte na www.ruzova10.cz
Autor: archiv firem
Balzám v méně běžném balení, protože je to vlastně krém na rty v tubě – podle mě hrozí, že ho člověk nebude používat buď vůbec, protože to není tak praktické, nebo že ho zbytečně brzy vypotřebuje. Nemám moc ráda cokoli na rty s příchutí, zvláště ne s ovocnou, takže z tohoto balzámu se můj favorit nestal, měla jsem pocit, že jsem před chvílí docucala pomerančový přeslazený bonbon. Je to škoda, protože jinak mi přišlo, že rty celkem promašťuje, což v zimě potřebuji.

Labello, MED Protection, 59 Kč

Labello, MED Protection, 59 Kč, koupíte v drogeriích
Autor: archiv firem
Labello je pro mě klasikou, kterou většinou kupuju, a to i domů, když mě někdo poprosí, abych mu pořídila balzám na rty – a vždycky dávám přednost neparfémovaným výrobkům. Mému synovi například udělala radost existence pánského balzámu této značky v tmavěmodrém balení. Labello MED je na zimu perfektní, protože rty ošetří, ty jsou pak dlouho hebké a nepraskají.

Redaktorka Andrea testovala:

Bioderma Atoderm, 99 Kč

Bioderma, tyčinka na rty Atoderm, 99 Kč, koupíte v síti lékáren
Autor: archiv firem
Isana, balzám na rty, 20 Kč, koupíte v drogeriích Rossmann
Autor: archiv firem

Tak tenhle balzám na rty se hned po prvním použití stal mou velkou láskou. Používám ho od začátku zimy a popraskané rty jsou minulostí. Nevytváří na rtech nevzhledné žmolky, příjemně voní a skvěle se hodí i na zvýšení lesku rtěnky. Jiný už nikdy nechci!

Isana, 20 Kč

Balzám na rty bez konzervačních látek a bez aromatu mi pomohl zahojit popraskané koutky. Na rtech zanechává tenký bílý filtr, ale skvěle hydratuje, takže si namažte pořádnou vrstvu v teple domova a ven vyrazte, teprve až se pořádně vstřebá.

Editorka Markéta testovala:

Garnier, regenerační balzám, 79 Kč

Garnier, regenerační balzám na rty, 70 Kč, koupíte v drogeriích
Autor: archiv firem
Regenerační balzám zvládne hravě ochránit rty před popraskáním v mrazivých dnech. Díky obsahu bambuckého másla jsou rty krásně jemné a pružné. Po nanesení není vidět a také příjemně voní, ale v puse zanechává nepříjemnou chuť.

MOJE brusinka, 40 Kč

Moje, balzám na rty Brusinka, 40 Kč, koupíte na www.kosmetikamoje.cz
Autor: archiv firem
Tak tento balzám na rty jsem si opravdu neoblíbila. I kdyby měl sebelepší složení a navždy správně hydratoval moje rty, jeho vůně mě zcela odrazuje. Nasládlá chemická brusinka. Co se týče zvlhčení rtů, to svou roli ale rozhodně splní.

Redaktorka Marie testovala:

BioAroma, masticha a bergamot, 99 Kč

BioAroma, přírodní balzám na rty masticha a bergamot, 99 Kč, koupíte na www.bioaroma.cz
Autor: archiv firem

Snažím se poslední dobou najít cestu k biokosmetice, takže jsem nadšeně sáhla po balzámu na rty od BioAroma. Je v praktické malé tyčince a nanáší se stejně jako rtěnka, což je pohodlné, protože od balzámu nemáte zapatlané i prsty. Po jeho užívání jsem měla pocit, že jsou mé rty skutečně jemnější. Jediné, co mi ale vadilo, byla vůně. Na mě moc pronikavá a ostrá.

Avon Naturals, vanilka, 149 Kč

Avon, balzám na rty s vanilkou, 149 Kč, koupíte u své Avon lady
Autor: archiv firem
Miluji vůni vanilky! A miluji balzámy na rty! Takže když se mi do ruky dostal tento, byla jsem nadšená! Jak vůní, tak i tím, jak příjemně na puse působí. Jediné, co mi trochu vadí, je to, že je v kalíšku, ze kterého se prstem optimální množství nabírá trochu obtížně, takže pokud nechcete mít celé ruce zapatlané od balzámu, buďte skutečně opatrní při nanášení.

Redaktorka Lenka testovala:

Weleda Everon, 99 Kč

Weleda Everon, přírodní tyčinka na rty, 99 Kč, koupíte v drogerii
Autor: archiv firem
Tenhle balzám v tyčince obsahuje růžový vosk, jojobový olej a máslo z karité, takže je trochu mastnější. Ideální je proto třeba do mrazu nebo na dovádění na horách. Rty jsou po jeho použití nádherně jemné a vyživené. Nevysychají, a tím pádem ani nepraskají. Líbila se mi i jeho příjemná, jakoby medová vůně.

Miss Sporty Dr. Balm, 50 Kč

Miss Sporty, Dr. Balm Honey, balzám na rty, 50 Kč, koupíte v drogeriích
Autor: archiv firem

Nerada používám balzámy, které barví rty, proto jsem byla zpočátku trochu v rozpacích, když jsem viděla, že je sytě růžový. Po aplikaci jsem ale zjistila, že barví skutečně jen lehce. Konzistence je lehká, není příliš mastný ani lepivý. Nevýhodou ale je, že příliš nehydratuje. Pokud vás ale vysušené rty netrápí a milujete sladkou medovou vůni, bude vám vyhovovat.

Redaktorka Jana testovala:

Blistex MED Plus, 99 Kč

Blistex, balzám na rty MED Plus, 99 Kč, koupíte v drogeriích
Autor: archiv firem
Tenhle opravdu zázračný balzám znám už roky a nedám na něj dopustit. Je skvělý pro opravdu hodně popraskané rty, kdy díky obsahu kafru tlumí bolest a zároveň rychle hojí. Jeho nevýhodou je balení v kelímku bez aplikátoru, takže musíte používat prsty. Mívám proto tendenci se jím mazat méně často.

Himalaya Strawberry Shine, 50 Kč

Himalaya Herbals, jahodový balzám na rty, 63 Kč, koupíte na eshop.rudorfer.cz
Autor: archiv firem
Rtům dodává kromě hydratace také svěží barvu a díky lehkému třpytu svěží vzhled. Protože trpím na časté praskání rtů, používám ho v zimě místo rtěnky a jsem s ním navýsost spokojená. Na rozdíl od jiných podobných pigmentovaných balzámů totiž pigment nedělá na okrajích rtů barevnou linku.

Autor: brig