Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ženy, nebojte se usmát!

20. října 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Brání vám stav vašeho chrupu v tom, abyste se mohly smát na svět kolem vás? Stejný problém řešila i paní Monika, která po traumatu z dětství odsouvala návštěvu zubaře tak dlouho, až se se její chrup zhoršil natolik, že se rozhodla svému strachu postavit a nechat si své zuby spravit, aby se opět mohla smát beze strachu.

Trauma z dětství

„Návštěvy u zubaře jsem se neskutečně bála, toto trauma z dětství mne hodně poznamenalo i v dospělosti. Když jsem se teď, jako dospělá, rozhodla, že na zákrok půjdu, byl to pro mne významný životní krok,“ popisuje rozhodnutí získat zpět svůj úsměv Monika. Pro zákrok si vybrala pražskou kliniku plastické chirurgie Brandeis Clinic, kde pracují s moderním systémem CEREC. Ten umožňuje upravit chrup pomocí keramických fazet a korunek během jediného dne. „S ohledem na stav chrupu klientky jsme provedli ošetření horních zubů pomocí celokeramických fazet, kterými jsme nejen mírně upravili tvar, ale díky modelaci v CERECu, také nevyhovující mezery mezi zuby. Protože si klientka přála mít bělejší odstín horních zubů díky fazetám, rozhodli jsme se pro bělení, aby spodní zuby nerušily estetický dojem z výsledku,“ vysvětluje MDDr. Ondřej Kýr, odborník přes estetickou stomatologii.

Autor: Brandeis Clinic

Poškození zubů ve velkém rozsahu

Korunky jsou zubní náhrady fixované na kořen zubu a používají se, když je zub ve velkém rozsahu poškozen kazem a klasická výplň nestačí. U Moniky byly zuby zanedbanou péčí v důsledku traumatu z ošetření poškozené v opravdu velkém rozsahu.  Korunky jsou nejen praktické, ale také estetické. Usazují na vrchní, tedy viditelnou část zubu. Fazety jsou tenké plátky většinou z keramiky, které dokáží změnit tvar a barvu zubu. V systému CEREC se fazety, stejně jako korunky, vytvářejí tak, že nejdříve lékař nasnímá malou intraorální kamerou stav chrupu v ústech, následně nechá pomocí speciálního softwaru zpracovat trojrozměrný obraz toho, jak má zub vypadat a data odešle do stomatologického robota, který z bločku keramiky vyfrézuje finální podobu fazety nebo korunky. Vše je rychlé a přesné. Následné upevnění fazety nebo korunky se provádí na jemně obroušené zuby a po aplikaci se ještě mírně dobrousí, aby všechny přechody mezi původním zubem a keramickou prací byly zcela hladké.

Autor: Brandeis Clinic

Ošetření zubů bez bolesti

Strach z ošetření netrápí jen Moniku. Stačí položit otázku přátelům nebo kolegům, zda rádi chodí k zubaři. Asi se jich najde málo, kteří odpovědí kladně. Obavy jsou často způsobeny prožitou bolestí. Proto kvalitní zubní ordinace nabízejí bezbolestné ošetření chrupu. Brandeis Clinic jako jedna z mála zubních klinik v České republice nabízí i tzv. analgosedaci. Jedná se o stav navozený anesteziologem, a jeho výhoda je v tom, že si pacient zákrok vůbec nepamatuje. Anestetikum se podává buď pomocí speciálního spreje do nosu, nebo infuzí do žíly.

Paní Monika se už návštěvy u zubaře nebojí. Naopak s panem doktorem vesele pózuje našemu fotografovi a konečně se nestydí usmát.
Autor: Brandeis Clinic

Usmívejte se na celý svět

V osmadvaceti letech se konečně může smát bez obav, nedává si ruku před ústa a učí se nemít semknuté rty. „Je to nový pocit, zvykám si na něj. Bála jsem se, aby zuby nevypadaly uměle, ale není to vůbec poznat. Hlavně jsem ráda, že teď můj úsměv bude upřímný. Dříve jsem se trápila tím, že musím působit neupřímně, když se jen tak decentně usmívám, ačkoli bych ráda plně vyjádřila svoje emoce,“ těší se ze změny Monika a lituje, že se pro zákrok nerozhodla dříve. Samozřejmě je si teď jistá, že návštěvy u zubaře nebude podceňovat a že svou dentální hygienu bude poctivě dodržovat.

Zaujal vás příběh Moniky? Pak se podívejte na toto video!