Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nenávidíme pohled do zrcadla! Připadáme si tlusté, unavené a ošklivé

I když jsme krásné, pohled do zrcadla si příliš neužíváme
19. května 2014 | 11:05

Uvědomujete si, jak se tváříte a co děláte, když se uvidíte v zrcadle? Většina z nás se lekne, vyděsí, hledá vrásky, zatahuje břicho. A čím déle se na sebe koukáme, tím jsme zoufalejší.

Je naprosto jedno, jak moc jsme krásné a že nám to dneska fakt sluší. Jakmile se „potkáme“ v zrcadle, máme po náladě.

Průzkum značky Dove ukázal, že každá třetí žena se při pohledu do zrcadla cítí sklíčeně a kvůli tomu, co v zrcadle vidí, se na sebe ani nedokáže usmát.

Sebevědomí na huntě

„Když ženy vidí svůj odraz v zrcadle, automaticky se vnímají velmi kriticky a nehledají na sobě nic krásného. To pak samozřejmě ovlivňuje jejich celkové sebevědomí,“ vysvětluje Lucia Dúbravská. A pro Češky to platí dvojnásob.

Jen jedna z deseti je spokojená s tím, co v zrcadle vidí. Ostatní si připadají tlusté  (skoro 50%), unavené (36 %), celkově divné (34 %), nebo špatně oblečené (11 %).

Všechny víme, že při pohledu do zrcadla se na sebe máme usmát a pochválit se. Že tenhle rituál nám zvedne sebevědomí i náladu a bude nám fajn. Jenže to rozhodně neděláme. Místo toho zatahujeme bříško (21 %) a zkoumáme, jak vypadáme zezadu (18 %) nebo si zkoušíme nejrůznější úsměvy a obličeje (15 %).

Některé z nás cvičí, mluví, nebo zatínají svaly. Je toho poměrně hodně, ale upřímně se na sebe usmát, protože se nám líbí, co vidíme? Ani náhodou. Oproti třeba Mexičankám (38 %) to dokáže pouze necelá pětina z nás. Celkově se na sebe dokáže do zrcadla upřímně usmát jen 28 % žen. Máme tedy co dohánět.

Inspirace u holčiček

V krátkém filmu s názvem Zrcadla (v originále Mirrors), který ukazuje reakce zralých žen a naopak malých slečen při pohledu do zrcadla. A hádejte, jak to asi vypadá. My, dospělé ženy, se mračíme a zkoumáme, kdežto holky se baví, smějí a jsou ze sebe nadšené.

„Ženy si musí uvědomit, jak jsou krásné. V zrcadle leckdy vidí toho nejhoršího kritika jejich vzhledu, ve skutečnosti se v něm však pouze odráží jejich nedostatečné sebevědomí. Jen zdravě sebevědomá žena je schopna vidět svou krásu,“ vysvětluje psychoterapeutka Karin Řeháková.

Takže, předsevzetí na příští dny je jasné: méně se kritizovat, více se usmívat a každý den se za něco pochválit.

Autor: MAJ