Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Neplodnost se v Česku rozmáhá! Pojďme jí dát na frak!

12. března 2014 | 00:00
Prezentace klienta |

Dnes je medicína tak daleko, že můžete využít social freezingu, při kterém dochází k preventivnímu zmražení pohlavních buněk za účelem jejich pozdějšího použití pro reprodukční účely.

Zejména v zemích západní Evropy se stává social freezing velkým trendem. Muži si uvědomují, že se v budoucnu kvůli nemoci nebo nehodě mohou stát neplodní. Zmražením spermií tak chtějí mít jistotu, že jednou budou moct mít děti. Ženy zase tuto možnost volí často v případě, kdy se chtějí soustředit na kariéru, ale bojí se, že pozdější věk je bude limitovat z pohledu možnosti mít děti. Chtějí se možnému riziku vyhnout a předejít mu.

ISCARE tento preventivní krok svým pacientům již několik let umožňuje a v případě, kdy především ženám hrozí ze zdravotních důvodů v budoucnu neplodnost, tento postup dokonce důrazně doporučuje.

"Muži jsou víc neplodní kvůli živnotnímu stylu, ženy zase stále více odkládají první dítě, což způsobuje problémy. Zamražení pohlavních buněk tak lidem dává jistotu, že v budoucnu budou mít možnost pořídit si dítě," vysvětluje hlavní výhodu social freezingu MUDr. Jaroslav Hulvert.

Konzultace s pacientkou
Autor: ISCARE

 

Zmražení oocytů pomocí vitrifikace

Za účelem zisku a zamražení oocytů se využívá stejná stimulace gonadotropiny jako u standartního IVF cyklu, který podstupují v centrech asistované reprodukce neplodné páry. Získané oocytu jsou následně zamraženy metodou vitrifikace a uskladněny v embryologické laboratoři centra asistované reprodukce. Vitrifikace je v podstatě moderní metoda mražení, kdy biologický materiál je zamražen v kratším časovém období a za nižší teploty.

Pokud je prováděna u ženy stimulace za účelem zisku oocytů ze zdravotních důvodů, potom je tento výkon hrazen ze zdravotního pojištění stejně jako běžný IVF cyklus u neplodné ženy. Žena tedy pouze hradí doplatky na lécích a laboratorní metodu vitrifikace. V případě, že se žena rozhodne pro zisk a zamražení oocytů z vlastní iniciativy bez zdravotní indikace, poté bohužel není tento výkon hrazen ze zdravotního pojištění a žena si ho plně hradí sama. ISCARE nabízí stimulaci za účelem vitrifikace oocytů bez zdravotní indikace v ceně od 35000Kč při vitrifikaci 1 až 8 oocytů až po cenu 47000Kč při vitrifikace 13 a více oocytů.

MUDr. Jaroslav Hulvert
Autor: ISCARE

 

Social freezing využívá stále více mužů

Social freezing ale není pouze fenoménem u žen. Stále větší počet mužů si nechává zamrazit své pohlavní buňky pro případ, že by v budoucnu nebyli schopni mít vlastní děti.  Na rozdíl od žen ale není hlavním motivem snížení schopnosti reprodukce spojené s pokročilejším věkem. Nejčastějším důvodem bývá u mužů vykonávání fyzicky náročného a nebezpečného zaměstnání. Například v Izraeli podstupují vojáci povinně kryokonzervaci spermií pro případ, že by z důvodu zranění nebyli schopni přirozené reprodukce.

Zamražení spermií za účelem jejich uchování v embryologické laboratoři je též možné podstoupit v centru asistované reprodukce ISCARE. Cena zamražení je 3500Kč na 3 roky. Za každý další rok skladování pak muž platí 1000Kč. Před samotným zamražením je vhodné, aby muž podstoupil tzv. spermiogram, tedy test mužské plodnosti. Tento test je hrazen za zdravotního pojištění, pokud si muž nechá napsat žádanku od svého urologa čí androloga. Bez žádanky je tento test možno udělat za 1200Kč.

Nejčastější dotazy ohledně social freezingu:

Jak probíhá odebrání vajíček? Proč je důležitá celková narkóza?

Odběr vajíček se provádí tzv. punkční jehlou, kterou se vajíčka přes pochvu pod ultrazvukovou kontrolou odeberou z obou vaječníků. Aby pacientky nevnímaly bolest při odběru vajíček, je doporučena právě krátkodobá celková anestezie.

Kolik stojí stimulační injekce, je v ceně zákroku?

Cena se odvíjí od druhu injekcí a jejich množství. Obvykle se pohybuje mezi 15 až 25 tisící Kč. Pacientka tuto částku doplácí k provedenému zákroku.

Mohu pak svá vajíčka darovat? Komu?

Obecně u darování pro jinou ženu nemůže darovat kdokoliv. Naopak, jsou zde striktní kritéria týkající se věku, vzdělání a zejména genetických vyšetření. V našem případě social freezingu daruje žena sama sobě . V tom je zásadní rozdíl. Záleží tedy na individuálním případě každé ženy a určitě bude rozhodující vstupní konzultace a vyšetření u doktora.

Jsou tyto výkony hrazeny zdravotními pojišťovnami?

Tyto výkony zdravotní pojišťovny standardně nehradí, nicméně v individuálních případech zejména u pacientek před onkologickou léčbou hradí celý přípravný proces před vitrifikací vajíček.

Je narkóza nutná, jsou nějaká rizika?

Riziko u narkózy je vždy. Důležitým faktem ale je, že narkóza u punkce oocytů netrvá déle než 15 minut, tedy velmi krátkou dobu v porovnání s většinou prováděných lékařských výkonů v anestezii. U punkce oocytů dále může vzniknout riziko tzv. hyperstimulačního syndromu, při kterém stimulované vaječníky nebo jeden z nich mohou zareagovat nadměrně. Tento syndrom se vyskytuje velmi zřídka, zvláště v současné době, kdy je trendem stimulovat nižšími dávkami stimulačních léčiv. Dále v některých případech může dojít k lehčímu krvácení po vpichu punkční jehlou. I toto se ale stává velmi zřídka.

Veškeré další informace naleznete na www.socialfreezing.cz