Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Naučíme vás, jak si správně vybrat parfém!

8. března 2013 | 14:00

Koupit si správný parfém není vůbec snadné. Každé z nás totiž „sluší“ jiná vůně a jedna a ta samá je na každé ženě cítit trochu jinak, když se spojí s její specifickou přirozenou vůní.

Výběr na trhu je obrovský a vyznat se ve všech druzích a značkách je někdy oříšek. Jaký jste typ? Spíše přírodní, sportovkyně, romantička nebo dračice? Některé z nás nedají dopustit na těžké kořenité vůně, jiné zase volí výhradně ty svěží ovocné nebo květinové. Parfémy ovlivňují naši náladu i emoce. Příjemné vůně dokáží pozitivně naladit, ale naopak, pronikavé, velmi intenzivní mohou znervózňovat a dráždit. Například citrusové plody a zelený čaj působí na vaše smysly jako energizér, smyslnost ve vás vyvolá jasmín a orientální koření a pro relaxaci se můžete zahalit do květů levandule. Vůně volte také s ohledem na roční období.

Parfém si nechte rozležet na své kůži
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Poradíme vám, jak při nákupu neudělat chybu.

1. Ze všeho nejdříve si zajděte do obchodu parfémy očichat. V každé parfumerii najdete papírové testery, lepší však je vyzkoušet vybranou vůni přímo na zápěstí a chvilku počkat, až se naplno rozvine (několik minut). Po nanesení vůně zápěstí nikdy o sebe netřete! Když si nebudete jistá, neváhejte požádat o radu vyškolené prodavačky.

Správná vůně vám zpříjemní celý podzim.
Autor: profimedia.cz
2. Pozor na zaměňování parfému s toaletní nebo kolínskou vodou! Parfém (Eau de Parfum) obsahuje nejvyšší podíl vzácných vonných esencí a voní proto mimořádně dlouho a intenzivně. Je vhodný spíše na slavnostnější příležitosti a samozřejmě je také nejdražší. Toaletní voda (Eau de Toilette) a kolínská voda (Eau de Cologne) se hodí na běžné denní nošení a obsahují méně vonných olejů (maximálně 15 %) a mají mnohem vyšší obsah alkoholu.

Prožijte podzim s novou vůní.
Autor: profimedia.cz
3. Parfém nanášejte na místa, kde pulsuje krev. Jsou to zápěstí, loketní jamky, krk nebo za ušními boltci. Rafinované je nanést pár kapek i do vlasů. Pokud si vůni nanášíte i na oblečení, vyvarujte se toho u světlých oděvů, skvrny totiž jen tak nevyperete.

Autor: Simona Procházková