Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

7 nejčastějších chyb v líčení: Děláte je taky?

  • Drolící se rtěnka? Špatný odstín make-upu? I tomu se dá vyhnout.
    15. února 2013 | 07:00

    Přiznejme si to - všichni někdy sáhneme vedle ve výběru podkladové báze, přeženeme to s řasenkou nebo si špatně naneseme rtěnku. Všeho se dá ale snadno vyvarovat! Jaké jsou typické beauty chyby a jak je řešit?

  • Nevhodný odstín make-upu

    ...
    Autor: Shutterstock

    Tuhle chybu dělá mnoho z nás, aniž bychom si to uvědomovali. Ať už jde o podkladovou bázi, korektor či pudr, výběru odstínu byste měli věnovat extra pozornost.

    Jak na to?

    Nesnažte se vyvolat dojem opálení tmavším tónem. Od toho jsou bronzery! Pozor si dejte ale i na to, abyste svou tvář zbytečně nezesvětlili. Jestli nemůžete najít to pravé ořechové, klidně smíchejte dva produkty.

  • Vynechávání tvářenky

    ...
    Autor: Shutterstock

    Někdo ji nepoužívá vůbec, někdo jen výjimečně. Tvářenka přitom umí tváři dodat zdravou barvu, rozzářit ji i mírně vymodelovat. Když to s ní nepřeženete a vyberete si správný odstín, zajistí vám mladistvý vzhled.

    Jak na to?

    Usmějte se a tvářenku naneste na místa, která nejvíce vystupují. Vždy ji dobře rozetřete! Ideální je na to velký šikmý štětec.

  • Nanášení rtěnky přímo

    ...
    Autor: Shutterstock
    Na party nebo ve výtahu to stačí, ale obecně je lepší používat speciální štěteček. Rtěnka se pak méně rozmaže a déle vydrží. Nanášení tyčinkou navíc nikdy není tak přesné, což je problém zvlášť u výrazných odstínů.

    Jak na to?

    Rty nejprve obkreslete konturkou nebo štětečkem, pak jím důkladně vetřete rtěnku. Další vrstvy už můžete roztírat přímo, ale opatrně. Rozmazané kontury rtů vám zbytečně přidají roky.

  • Příliš tmavá tužka na obočí

    ...
    Autor: Shutterstock

    Tužkou zvýrazněné obočí může perfektně orámovat obličej a zvýraznit váš pohled. Čím tmavší ale bude, tím tvrdší bude výsledný efekt. Platí to zvlášť pro starší ročníky a světlé typy.

    Jak na to?

    Najděte odstín, který odpovídá barvě vašeho obočí, případně i o něco světlejší. Pro uhlazený look použijte dobře ořezanou tužku; pro ležérní vizáž ji trochu rozetřete nebo vyzkoušejte oční stíny.

  • Silná vrstva podkladové báze

    ...
    Autor: Shutterstock

    Tady opravdu platí: čím méně, tím lépe. Vsaďte spíše na řidší složení než na hutnou pastu, ta vás přehnaně zmatní a přidá vám roky. Navíc má tendenci tvořit hrudky ve vráskách - i v těch jemných.

    Jak na to?

    Podkladové báze obecně používejte co nejméně. Pokud nemáte problematickou pleť, budu vám stačit BB krém nebo bezbarvý primer, který ji hezky sjednotí. Jestli se bez báze neobejdete, roztírejte ji štetcem v tenké vrstvě.

  • Drolící se rtěnka

    ...
    Autor: Shutterstock
    Čím intenzivnější barva, tím hůř to vypadá. Kamenem úrazu jsou tady vysušené rty, které trápí nejvíc ty, kdo pracují v kancelářích. Rtěnka pak vypadá nerovnoměrně, má totiž tendenci se "zažrat" do suchých míst a jinde se drolit.

    Jak na to?

    I rty potřebují hydrataci! Pravidelně používejte kvalitní balzám nebo jelení lůj. A hodně pijte, na rtech se to projeví stejně jako na pleti.

  • Slepené řasy

    ...
    Autor: Shutterstock
    Na přehlídkovém mole vypadají zajímavě, v běžném životě už moc ne. Efekt "pavoučích nožiček" vzniká přehnaným nebo nešikovným nanášením řasenky. Vzhledem k tomu, že ty dnešní velmi rychle schnou, je těžké slepence opravit.

    Jak na to?

    Lepší je prevence: řasenku naneste maximálně ve dvou vrstvách. Raději než směrem nahoru s ní pohybujte cik cak, hezky od kořínků. Abyste se vyhnuli slepeným dolním řasám, použijte na ně speciální menší štěteček. 

Autor: mab
Diskuse ke článku
.