Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

10 tipů od našich babiček: Domácí recepty pro krásu

Neutrácejte zbytečně za předražené kosmetické produkty plné chemie. Vyzkoušejte recepty našich babiček!
20. srpna 2012 | 06:32

I když je na trhu nepřeberné množství kvalitních přípravků, které nám pomáhají pečovat o naši krásu, měli bychom vědět, že si můžeme v některých případech pomoct sami. Připravili jsme pro vás recepty, které používaly i naše babičky.

1. Na mastné vlasy

Spařte hrst čerstvých mátových lístků vodou a nechte louhovat. Po vychladnutí si nálevem propláchněte vlasy. Neoplachujte.

2. Proti černým tečkám

Smíchejte několik lžic olivového oleje, med a třtinový cukr. Poté proveďte peeling obličeje a dejte pozor, aby se vám maska nedostala do očí. Nechte působit alespoň patnáct minut a poté důkladně spláchněte.

3. Pro krásné zuby

Čištění zubů je základ pro zdravou ústní dutinu. Pravidelnou péči ještě vylepšíte, když si uděláte vlastní směs na čištění zubů. Smíchejte čtyři lžíce jedlé sody s půl lžičkou usušeného zázvoru, několika kapkami mátového oleje a jednou lžičkou mořské soli. Vybělíte tím zuby, odstraníte z úst bakterie a posílíte dásně. Používejte tak dvakrát týdně, zubní pasty se ale samozřejmě nevzdávejte.

4. Proti celulitidě

Smíchejte tělové mléko s mletou kávou a získanou směsí pečlivě masírujte kůži alespoň několik minut. Kávový peeling zlepší prokrvení pokožky. Nezapomínejte ale, že celulitidu lze potlačit hlavně správnou detoxikací organismu a pravidelným pohybem. Některým lidem však nepomáhá ani to.

5. Na suchou pokožku

Pokud touží vaše pleť po výživě a hydrataci, dopřejte jí banánovou masku. K tomu potřebujete zralý banán, kvalitní olivový olej a žloutek. Banán rozmačkejte a přidejte zbývající ingredience. Směs nechte alespoň třicet minut působit na kůži. Alternativou oleje může být i bílý jogurt.

6. Pro lepší hydrataci kůže

Připravte své pleti avokádové potěšení. Obsahuje důležité nenasycené
mastné kyseliny, které pleti prospějí. Rozmačkejte dužinu
avokáda a smíchejte s několika lžičkami bílého jogurtu. Nechte
působit alespoň patnáct minut.

7. Na vypnutí pokožky

Budete potřebovat velkou mrkev, kterou nastrouháte. Přidejte dvě lžíce tvarohu a směs promíchejte. Nechte působit alespoň dvacet minut. Vaše
pleť se doslova prozáří a zároveň jí dodáte důležité vitaminy a antioxidanty, které mrkev obsahuje.

8. Pro hladkou pleť

Vyzkoušejte kávový recept. Do misky smíchejte dvě lžičky mleté kávy, jednu lžíci kakaa, tři lžíce olivového oleje a míchejte. Postupně přidávejte
další olej tak, aby směs nebyla příliš hustá. Nakonec přilijte tři kapky levandulového esenciálního oleje a jednu lžičku mléka. Opět dobře promíchejte. Masku nechte působit dvacet minut a pak důkladně opláchněte teplou vodou.

9. Na mastnou pleť

Pomůže domácí pleťová maska z jablek a skořice. Jak na to? Nastrouhejte
jablko, přidejte jednu lžičku medu a trochu skořice. Směs naneste na obličej a nechte alespoň deset minut působit. Nezapomeňte se pak pečlivě opláchnout.

10. Týdenní bělení zubů

Smíchejte bílou sodu s citronem a přidejte skořici. Alespoň dvě minuty si směsí čistěte zuby dvakrát denně. Už za týden uvidíte výsledky. Nepoužívejte však dlouhodobě ani nepodceňujte obvyklou zubní hygienu.

Autor: Jana Šlégrová, Klena