Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kosmetika z kuchyně: Inspirujte se recepty našich babiček

26. listopadu 2009 | 05:00

Vyzkoušejte procedury, které jsou prověřené léty a zcela jistě účinné. Ingredience, které k nim budete potřebovat, máte určitě doma. Stačí se jen řídit našimi radami.

Citron na drsné lokty
V chladném počasí nezbývá než nosit vlněné svetry. Ty ale způsobují nepříjemné vysoušení loktů. Alespoň jednou do týdne si je proto vydrhněte polovičkou citronu, nechte pět minut působit a opláchněte vodou. Poté si postižená místa namažte krémem. Ovocné kyseliny rozpustí šupinky na kůži a působí vlastně jako peeling.

.
Autor: shutterstock.com

Tvaroh na vrásky
Začaly se vám na krku objevovat nepříjemné rýhy, kterých byste se ráda zbavila a nechce se vám utrácet jmění za různé přípravky? Tvaroh obsahuje látky, které účinně pomáhají proti vráskám. Trochu ho zřeďte mlékem, rozetřete na plátno, přiložte na kra a převažte igelitem a nechte působit 30 minut. Poté zábal sundejte a krk omyjte vlažnou vodou. Proceduru provádějte minimálně jednou týdně.

Máslo na jemné ruce
Drsnou a popraskanou pokožku na rukou budete mít opět sametovou díky obyčejnému máslu. Vezměte kousek a nechte ho asi deset minut odležet při pokojové teplotě, aby změklo, a pak ho důkladně vmasírujte. Účinek bude ještě lepší, když k máslu přidáte jeden uvařený a rozmačkaný brambor.

Ruce - vaše vizitka
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Účinný kefír
Jestli vás trápí problém mastných vlasů, zkuste kefír, který navíc působí i jako kondicionér. Vetřete ho do vlhkých vlasů a chvíli masírujte. Poté je zabalte na 30 minut do ručníku, umyjte šamponem na mastné vlasy a na závěr je ještě opláchněte kyselou vodou.

Zelený čaj pomáhá
Pokud trpíte na lupy a už jste vyzkoušela všechny možné přípravky a stále nic nepomáhá, sáhněte po něčem ze svých kuchyňských zásob. Vylouhujte dva sáčky zeleného čaje v jednom šálku horké vody. Když nálev vychladne, masírujte si jím pokožku hlavy. Celý postup opakujte za několik dní znovu.

.
Autor: shutterstock.com

Petrželová nať pro svěží dech
Měla jste k obědu vynikající těstoviny s česnekem? Na tom by nebylo nic špatného, kdyby vás nečekala důležitá schůzka. Zkuste rozžvýkat kousek petrželové natě. Ta neutralizuje nepříjemný pach z úst a zajistí vám svěží dech.

Jablečný ocet pro lesk vlasů
Smíchejte třetinu jablečného octa s dvěma třetinami teplé vody a po každém umytí si vlasy tímto roztokem opláchněte. Uvidíte, že tato kúra jim vrátí ztracený lesk.
Naše babičky dokonce věřily tomu, že když budou do vlasů pravidelně vtírat jablečný ocet, nebudou tak rychle šedivět.
Kromě octa pomůžou i různé čaje. Blondýnky by si měly svou hřívu po každém mytí opláchnout heřmánkovým, po kterém budou vlasy i příjemně vonět. Brunetky by naopak zase měly použít černý čaj.

Jablečný ocet pomůže na bolavé nohy.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Zpevňující sníh
Nabízíme vám klasický recept na okamžité osvěžení a vypnutí pokožky. Vyšlehejte čistý vaječný bílek do tuhého sněhu a naneste pomocí štětce na vyčištěnou pleť. Po dvaceti minutách působení ho důkladně odstraňte pomocí vlhkého ručníku.

Extra heřmánek

Minul se u vás balzám účinkem? Žádný problém. Světlé vlasy se vám budou krásně lesknout díky výluhu z hrsti kvítků heřmánku. Suché získají zdravý lesk, když si je po umytí opláchnete pivem.

Čaje z pročišťujících bylinke nastartují detoxikaci
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Mléko na sametovou pokožku
Už ve starověku se vědělo, že uklidňuje a vyživuje podrážděnou nebo suchou pokožku. Mléčný cukr, vitaminy a minerály totiž regenerují buňky a vážou k pokožce vlhkost. Stačí přidat do koupele litr polotučného mléka.

Autor: kov, mif