Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

6 zásad pro domácí barvení vlasů

24. listopadu 2011 | 13:58

Ideální samozřejmě je, když svěříte změnu tónu vlasů či dobarvení profesionálovi. Je ale jasné, že pokaždé to nejde. Někdy chybí čas, jindy zase peníze. Jak to zvládnout bez větších závad i doma?

1. Vyberte si správný odstín

Výsledek by měl působit co nejpřirozeněji. Určitě se vám nepovede napoprvé „přeskočit“ plynule z černé na platinovou blond. Pokud chcete měnit barvu vlasů doma, ideální je, když je zesvětlíte či ztmavíte maximálně o dva stupně.

2. Barvy musíte mít dostatek

Máte vlasy dlouhé až na ramena? Pak vám asi nebude jedno balení stačit. Pořiďte si aspoň dvě, abyste v průběhu aplikace najednou nezjistila, že vám barva vyšla jen na půlku hlavy.

Barvení vlasů
Autor: profimedia.cz

3. Odstín by měl korespondovat s barvou pleti

Při nákupu barvy se rozhodujte i podle toho, jestli jste studený, či teplý typ. V tom duchu byste si měla i vybrat optimální tón. K bledší pokožce se hodí béžové a popelavé tóny, k červené a růžové sednou karamelové a zlatavé.

4. Nejprve si udělejte test

Než začnete s nanášením barvy, udělejte si nejprve test na kůži, jestli nejste na přípravek alergická. Ideální je, když si nejprve nabarvíte jen jeden pramen, abyste si vyzkoušela, jakého odstínu přesně dosáhnete a jak dlouho bude barva působit. Pokud výsledky dopadnou dobře, můžete se pustit do práce.

I barvení vlasů má svá pravidla.
Autor: shuterstock.com
5. Barvu naneste rovnoměrně

Před barvením vlasy důkladně pročešte. Následně je rozdělte na čtyři části a každý pořádně promněte barvou odspoda nahoru a obráceně (samozřejmě v rukavicích), aby se vám barva nanesla rovnoměrně po celé délce. Vlasy pak můžete stočit do drdolu, zakrýt fólií a nechat působit.

6. Nezapomeňte na důkladné opláchnutí!

Po uplynutí stanovené doby vlasy důkladně vypláchněte vodou, umyjte šamponem a naneste výživnou kúru. Pak už je můžete učesat tak, jak jste zvyklá. Pozor, barvu byste měla po šesti týdnech znovu oživit.

Zeptaly jsme se vizážisty Zdeňka Fencla

Co dělat, chci-li změnit barvu z tmavé na blond?
1084940:gallery:true:true„Dobré, i když ne zaručené, je vyzkoušet si blonďatou paruku. Ujistíte, jak vám sluší a jak byste se se světlými vlasy cítila,“ říká vizážista. „Bez péče a pomoci kadeřníka bych se do zesvětlování vůbec nepouštěl. Z tmavých vlasů je přechod na světlejší postupný, trvá asi dva až tři měsíce – tedy dvě až tři barvení.Velmi opatrně je třeba zacházet s hodně tmavými nebo černými vlasy. Než na celkovou barvu bych vsadil na melíry a místo ‚bílé‘ blond spíše plavé varianty. Světlení vlasy samo o sobě vlastně pálí, proto je potřeba o ně hodně pečovat, využívat dobré a individuálně volené produkty po konzultaci s kadeřníkem, já osobně nedám dopustit na kúru Joico.“

Autor: duš, oli, Kbak