Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

I vlasy stárnou: Poradíme vám, jak je oživit

30. ledna 2012 | 16:11

Nejen vaše pleť i vlasy věkem ztrácí vitalitu, ovšem nestaráme se o ně tak intenzivně, jako právě o pleť. A tak jednoho dne překvapeně zjistíme, že naše hříva už není taková, jaká bývala. Víme, jak to napravit.

I když se o stárnutí vlasů nemluví tak často jako o vráskách, je neméně důležité věnovat jim pozornost. Péče, kvalitní střih a správná barva, to je kombinace, díky níž vlasy neprozradí váš věk.

Zdravé vlasy by měly být pevné a husté. Právě tyto dvě vlastnosti se během let mění. Ať už jde o vnější vlivy, nebo poškození způsobené stálým upravováním, mění se jejich struktura a ztrácejí pevnost.

Časem většina z nás zpozoruje, že náš vlasový porost je vysušený, krepovatí a špatně se rozčesává.

Nejčastější problémy:

1. Krepatění a vysoušení vlasů

Problém redukujte používáním vysoce výživných masek, které jsou určeny k jejich hydrataci. Vybírejte si ty s vzácnými ingrediencemi jako keratin, lanýž nebo kaviár. Osvědčená trojice dokáže s vašimi vlasy udělat doslova zázraky na počkání a nemožné do 24 hodin.

2. Oslabené a křehké vlasy

Krepaté vlasy se dají zachtánit.
Autor: profimedia.cz

Největším problémem jsou konečky, které se lámou a třepí. Univerzální řešení? Nic nového: hydratovat, hydratovat, hydratovat. Ať už jde o šampony, kondicionéry, nebo masky, ty kvalitní by měly vlasům dodat potřebnou hydrataci, ale přitom je nezatížit.
Důležité je i pravidelné střihání vlasů, což v průměru znamená minimálně dva centimetry každé dva měsíce.

3. Řídnutí vlasů

Vypadávání vlasů není jen záležitostí přibývajících let, ale podepisuje se na něm i špatná životospráva, hormonální nerovnováha a oblíbená ženská disciplína - věčné diety.
Zabránit a zamaskovat řídnutí se dá dvěma kroky. Tím prvním je zpestření jídelníčku o doplňky stravy obsahující potřebné a pro vlasy prospěšné vitamíny (zejména vitamin B) a minerály. Druhým krokem jsou produkty, které dodávají vlasům objem.

Kosmetická záchrana:

Perfektní střih

Není žádný univerzální střih pro ženy v různé věkové kategorii, i když to na ulici ještě dnes tak vypadá.
Pokud máte pocit, že se k vám víc hodí delší vlasy než krátký sestřih, proč ne? Zcela ideální je postupné sestříhání vlasů, které účes odlehčí, dodá mu potřebnou eleganci, objem a podtrhne rysy obličeje. Jednoduché vyfoukání vlasů přes kulatý kartáč mu navíc přidá profesionální efekt.

Troufněte si na ofinu

Ofina nemusí být úplně rovná.
Autor: profimedia.cz

Je to rafinovaný způsob, jak zakrýt výrazné vrásky na čele a k tomu odpoutat pozornost od vrásek kolem očí! Nemáme na mysli rovně zastřiženou ofinu, ale spíše její ležérně prostříhanou verzi, která je mnohem méně náročná na úpravu. Doplnit můžete krátký účes i dlouhé vlasy.


Fenomén příčesků

Možná jste o této alternativě ani nuvažovala a je to věčná škoda! Příčesky a vlasové doplňky, které dnešní trh nabízí, jsou téměř geniální, protože jsou snadno a rychle použitelné. Na počkání se s nimi dá vytvořit účes, o jakém sníte, i když vás třeba příroda neobdařila hustým a dlouhým porostem. Zkuste zhušťovací prameny, či třeba novinku v podobě připínacích ofinek.

Extra tip:
Pro zralejší dámy je skvělý doplněk speciální vlasový pudr. Prášek má stejný odstín jako barva vlasů, posype se jím pokožka hlavy, což opticky zakryje místa, kde vlasy prořídly.

Barevná terapie

Mnoho žen barvení vlasů používá jen na překrytí šedin. Navíc nejedna sáhne po nesprávném odstínu a přidává si tak opticky na věku. Starší dámy by měly zapomenout na extrémní barvy, tedy žádnou uhlově černou s modrými odlesky, krvavě červenou či snad peroxidovou blond!
Volte přírodní tóny, vyhýbejte se matným barvám, které potlačují lesk vlasů. Experimentujte s prosvětlovacím melírem, omladí vás.

Šediny? Neznám!

Prosvětlené pramínky dokáží omladit.
Autor: profimedia.cz

Většina odborníků na překrytí šedin poradí volit světlejší barvu. Je to stejné jako s vráskami. Tmavá barva vrhá na tvář stín, který vrásky prohlubuje. Ve světlejších vlasech jsou šediny méně viditelné než v tmavých.
Nepočítáme ale, že se v den čtyřicátých narozenin přebarvíte rovnou na blond, jen se pokuste do vašich vlasů vnést nějaké světlo.
Tmavé odstíny působí jednolitě a matně a výsledkem jsou vlasy bez lesku.  Poraďte se se svým kadeřníkem, jak pomocí tónování změnit vaši tmavou barvu na přirozenější variantu nebo jak blond vlasům přidat tónováním objem. Světlejší prameny kolem obličeje dodají pleti jas a tvář celkově rozzáří.

Nezapomínejte však, že pokud se rozhodnete proti šedinám bojovat pravidelným barvením, musíte tomu přizpůsobit i péči. Přesněji, zdvojnásobit ji. Hydratace, výživa a opět dokola. Vlasy se vám odmění krásou.

Autor: lesk.sk, Kbak