Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Nachytejte první bronz. Ale bezpečně!

21. dubna 2011 | 12:00

Využijte teplejších velikonočních dnů a vyrazte na čerstvý vzduch. Ale pozor! I první, zdánlivě neškodné sluneční paprsky můžou být zrádné. Jak si je užít, a přitom se nespálit? Držte se našich rad.

Pořiďte si trendy čepici

První ochranou proti nečekaně prudkému slunci může být pokrývka hlavy. Co třeba pěkná kšiltovka? Nebo klobouček či zajímavě zavázaný šátek? Je to podobné jako se slunečními brýlemi. I čepice, klobouky a šátky totiž můžou být stylovým doplňkem, pokud je správně sladíte s oblečením.

Nezapomeňte na ochranný krém

Bez něj byste ve slunečných dnech neměla vycházet na ulici. Dnes už i běžné pleťové krémy zpravidla obsahují ochranné UV filtry. Chrání před škodlivými paprsky, které způsobují stárnutí pokožky. Při delším pobytu na slunci s odhalenými rameny byste měla použít i ochranný přípravek na tělo. Nepodceňujte situaci. Ideální je namazat se půl hodiny předtím, než vyrazíte, a aplikaci průběžně opakovat.

Vyberte si správný přípravek!

Jak? Záleží na vašem fototypu. Pokud máte tmavší pleť i vlasy a spálíte se jen málokdy, stačí krém s nižším faktorem. Jestliže jste ale plavovláska s bledou pokožkou (fototyp I až III), nejenže byste měla používat vyšší faktor, ale hlavně se mazat důsledně několikrát denně. Volba ochranného krému, emulze či spreje závisí také na prostředí, kde se pohybujete. U moře budete potřebovat silnější ochranu, v Čechách si vystačíte s nižším faktorem. Pokud tápete, pořádně si přečtěte příbalový letáček nebo si nechte poradit.

Jaký jste fototyp?

Fototyp I – Mléčně bílá pokožka s pihami (rezavé vlasy), velmi snadno se spálí, nikdy neopálí.
Fototyp II – Bledá pokožka s velkým množstvím pih, lehce se spálí, někdy jemně opálí.
Fototyp III – Bledá, někdy matná pokožka, občas se spálí, vždy se opálí (střední opálení), pih je jen několik.
Fototyp IV – Matná pokožka, nikdy se nespálí, vždy se opálí (tmavé opálení), bez pih.
Fototyp V – Tmavá pokožka, nikdy se nespálí, vždy se opálí (velmi tmavé opálení), bez pih.
Fototyp VI – Černá pokožka, nikdy se nespálí, bez pih.



Autor: Alena Dušková, Kbak