Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Posedlost tělem: Krása je nutná, blbost nevadí

Fotografie
11. května 2010 | 05:00

SERIÁL: Na jedné straně emancipovaná žena, na druhé ta, pro kterou je krása základem existence, od nějž se všechno odvíjí. Tohle je zatracený rozpor, jenž je spíš otázkou psychiky než intelektu. Příliš se o něm nemluví, ale to neznamená, že neexistuje a nemá své oběti.

Současnost klade na ženu nemalé nároky. Dává šanci prosadit se a zároveň tím nutí vyrovnat se zažitým archetypem, který od nepaměti lidstva panuje. Ona svou krásou muže vzrušuje. On ji oplodňuje. Ona rodí děti a on se o ni a o potomky postará. Říká se tomu rodina a role jsou tu jasně rozdané.

Ve vyspělé společnosti tento historický model sice příliš nefunguje, nicméně žena stále rodí děti a její krása zůstává pro řadu mužů hlavním kritériem výběru partnerky.

Chlapi platí po porodu plastiky prsou, liposukce stehen, na nichž se v těhotenství usadil tuk. Dělají to, neboť si to partnerka přeje a leckdy také pro sebe. Chtějí mít v manželském loži dokonalou kočičku.

Krása jako povinnost

Kult těla a kult mládí ovlivňují priority života. Moderní doba si v touze po dokonalosti upletla na sebe bič. Být krásná, schopná, žádoucí, může psychicky labilnější jedince deptat. Boj s věkem je vyčerpávající.

Plastické korekce, věčné počítání kalorií a stejně nemá žena vyhráno. Může se stát, že muž odejde za mladší a krásnější, aby vedle ní omládnul. Nabral druhý dech, potvrdil si, že on na to má. A opuštěná tuhle prohru často svede na své datum narození. Svým způsobem je to jednodušší, nahrává to její filosofii a trápí se o to víc.

Reklama umí psychiku masírovat. Dokonalá žena existuje, podívejte se. Stačí si koupit správný produkt, držet úžasnou dietu. Nabízí se vymoženosti estetické chirurgie. V polední přestávce si objednat lehký salát a odskočit na injekci botou… Zdá se vám to přehnané? Věřte, že není. Spousta úspěšných, kultem krásy smílaných žen takový životní styl má.

Znám schopné manažerky, podnikatelky, které polovinu výdělku obětují na estetické úpravy, zázračné doplňky stravy, kondiční trenéry. A stále nejsou se sebou spokojeny. Ranní pohled do zrcadla je čím dál víc zneklidňuje. Po čtyřicítce, padesátce se zmateně ptají, co dál.

556786:gallery:true:true

Dagmar Březinová tvrdí, že krása je důležitá, je jedno jak je žena blbá.

Vzdělání nerozhoduje, půvab ano

Známá kostýmní výtvarnice Dagmar Březinová poskytla magazínu Blesk pro ženy rozhovor, v němž tvrdí: „My ženy, i když to tak nevypadá, jsme na své kráse závislé. Celoživotně a bez diskuze. V podstatě je jedno, jaké máte vzdělání. Přitažlivost je zkrátka na prvním místě. Pak už nemusíte mít vůbec nic navíc. Možná vám bude stačit základní škola.“

Faktem je, že jednašedesátiletá Dagmar vypadá jako třicítka. Stejně stará Ivana Trump se s ní absolutně nemůže srovnávat. Březinová má skvěle udělaný facelift a jiné estetické korekce. S Trump ji spojuje mozek v podobě kalkulačky a tvrdé ambice. Po odzbrojující něze ani památky.

Březinová v rámci své životní filosofie rovněž prohlašuje: „Krása je princip úspěchu všech modelek. Katapultuje je do jiného světa, do jiných profesí. Někam se nachomýtnou a v podstatě už nikdy nedopadnou špatně. Pokud na začátku správně pochopí svou příležitost.“

Dagmar bezpochyby – ať už v totalitě či nyní - umí příležitost využít. Podle ní nemá smysl proti ženskému údělu reptat. Stačí si uvědomit, že jste služka muže a dětí, která o sebe musí pečovat. Sama o sebe se s úsměvem postarat a vytěžit ze zdánlivě ponižujícího postavení služky maximum.

Dagmar Březinová dokonce ženám sepsala manuál jak na to. Její knížka se jmenuje Ženy a jejich styl: Sexy v 5 minutách. „Dala jsem do ní vše, co považuji za nejdůležitější. Podle mne je to tvář. Její upravenost, délka a barva vlasů,“ tvrdí Dagmar.

Šedesátnice Březinová má samozřejmě dlouhé vlasy, s přehledem nosí mini (má na ně) a nadšeně tančí na diskotékách obklopená koketujícími zajíčky. „Kdybych vypadala jako paní svého věku, měla bych zábrany. Ale když máte správné mimikry, můžete dělat cokoliv.“ Je ale tohle cesta ke štěstí?

Napište nám svůj názor, milí čtenáři.