Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Řasy svůdné hollywoodské divy? Žádný problém!

3. ledna 2010 | 05:00

S dokonalými řasami se narodí málokterá žena. Dneska už ale není problém si „hvězdné“ řasy pořídit.

V kosmetickém salonu totiž nabízejí jejich umělé prodlužování a zahušťování. Pak stačí jen svůdně mrkat a nevinně je klopit. Muži vám pokleknou k nohám. Jestliže chcete být krásnější, než jaká jste se narodila, žijete ve správné době. Běžnou součástí života už se staly umělé vlasy, kůže, ňadra, nehty a také – umělé řasy. Když vám příroda nenadělila hustý, svůdně zatočený závoj oka (a to nenadělila drtivé většině žen), můžete si řasy nechat vylepšit od školených kosmetiček.

Typy prodloužených řas:

- ze syntetického materiálu - je jich několik druhů, podle jejich kvality se pak liší i jejich cena.

- z vašich vlastních, neobarvených vlasů - tyto čistě přírodní řasy se implantují přímo do víčka, u nás jde o ojedinělou metodu, v USA stojí vylepšení řas na jednom oku asi 3000 dolarů.

Ceny jsou hodně rozdílné

Když chcete něco na umělém prodloužení řas ušetřit, je nejlepší se informovat o kosmetičkách, které za zákaznicemi dojíždějí až domů. Zatímco v salonu zaplatíte klidně i pět tisíc korun za první prodloužení, dojíždějící kosmetičky si většinou neřeknou víc než 2,5 tisíce korun.

„Jsem ohromně spokojená s paní, která ke mně jezdívá. Vysvětlila mi, že si může dovolit nižší sazby – neplatí totiž ,pronájem místa‘ v kosmetickém salonu. Školení má stejné jako ostatní odbornice na prodlužování a na svoji činnost má certifikát,“ říká Zlata Kohoutová z Brna. I cena obnovení řas (to se musí opakovat každé tři až čtyři týdny) je výrazně nižší. Na rozdíl od značkového salonu, kde zaplatíte až 1000 korun a více, si „podomní“ kosmetičky říkají přibližně o 400 korun.

V kurzu jsou kovové odstíny (bronz, zlato), punkové úlety (fialová, tyrkysová, fialová)...
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Na kolik vás to přijde:

- Rozdíly spočívají v typu salonu a jeho image (značková kosmetická centra si za stejnou práci se stejným materiálem říkají víc).

- Jste li zručná nebo máte zručnou kamarádku, můžete si koupit vlastní set na prodlužování, který obsahuje všechny potřebné prostředky – jeho pořizovací cena však nebývá nižší než 10 tisíc korun.

- Cena za první prodloužení se pohybuje od 2500 do 6000 korun, obnovení stojí od 350 do 1000 korun.

Jak se o řasy starat:

- Prvních 24 hodin po aplikaci prodloužených řas zapomeňte na slzy nebo omývání očí vodou – tekutina by mohla poškodit spoje.

- Po uplynutí „ochranné“ lhůty se můžete s prodlouženými řasami i potápět nebo plavat v cholorované vodě.

- Aby spoje mezi umělými a vašimi přírodními řasami déle vydržely, doporučují odborníci používat speciální odličovače i pečující řasenky – většina salonů je nabízí ke koupi při aplikaci prodloužených řas.

Jak se umělých řas zbavíte:

- Aby vypadaly stále krásně, doporučuje se jejich obnovování nejdéle do jednoho měsíce (některé ženy chodí na proceduru jednou za dva týdny).

- Když už nechcete prodloužení opakovat, necháte si umělé řasy jednoduše vypadnout s vašimi přírodními (jejich růstový cyklus trvá asi 30 až 60 dní, pak vypadávají samovolně).

- Jestliže potřebujete prodloužené řasy odstranit rychle, například kvůli zákroku u očního lékaře a podobně, musíte zajít za odborníky do salonu – jen tam vás jich dokážou zbavit bez poškození vašich přírodních řas.

... ale ale také stará dobrá klasika – sytě černá. Čím divočejší a výraznější, tím lepší.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Jak pro koho

Ani nejlevnější prodloužení řas není laciná záležitost. Když k tomu připočtete nutné obnovování, radíme před první aplikací zvážit svoje finanční možnosti (výhoda je, že prodloužené řasy nemusíte barvit, a ušetříte tak na řasence). „Peníze pro mě nehrály až tak zásadní roli. Měla jsem však problém s tím, že jsem se bála poškození mých vlastních řas lepidlem a dalšími prostředky, které kosmetičky při prodlužování používají,“ říká Zuzana K. z Prahy. Její kamarádka prý totiž měla negativní zkušenost.

„Když se rozhodla s prodlužováním řas skončit, její vlastní byly o hodně kratší a tenčí. A nevyrostly ani po několika měsících. Nakonec jsem i přesto do salonu šla a dodnes jsem ohromně spokojená. Asi je to individuální,“ říká mladá žena. To potvrzuje i kosmetička Barbora Slavíková. „Kvalita vlastních řas je z větší části daná geneticky. Poškodit je však každý z nás může například nevhodnou kosmetikou. Vliv mají také hormonální procesy v těle, nemoci a podobně,“ vysvětluje vizážistka.

Rada:

Podle informací z kosmetických salonů, kde se řasy prodlužují, se při aplikaci používají jen vyzkoušené a protialergické prostředky. Přesto radíme se na složení přípravků vždy raději zeptat.

Tipy prodloužených řas:
- „přírodní“ vzhled
- melírované
- extrémně dlouhé a různě zkrášlené, včetně větší barevnosti

Když nemáte odvahu
Ne každá z nás má odvahu si nechat prodlužovat vlasy, řasy, zvětšovat ňadra či se jinak vylepšovat. V případě řas je snadná pomoc. Stačí o ty vlastní pečovat. Alespoň tak, že si je každý den před spaním odlíčíte. Výborně se osvědčily výživné bezbarvé řasenky nebo krémy na řasy. Umění je také vybrat si dobrou řasenku, která zrovna vám „sedí“. Ne vždy znamená nejdražší – nejlepší.

Namalovat si hezky řasy je kus umění, které vyžaduje zručnost a trpělivost. Řada vizážistů nenechá dopustit na kleštičky na řasy, které oko „otevřou“. Po namalování se efekt ještě zvětší. Přestože je na trhu k dispozici dostatek voděodolných řasenek, špatně a zdlouhavě se odličují. Nemáte-li na to dost trpělivosti, raději použijte „obyčejnou“ maskaru. Je to lepší než si vatovým tamponem a špatným odličovadlem vytrhávat trsy slepených řas.

Autor: Silvie Risová