Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Supermodelky: Modeling nebo koncentrák?

13. listopadu 2009 | 05:00

Denisa Mendrejová, která se v březnu stala Miss Universe Slovakia 2009 propaguje anorexii s bulimií šokujícím způsobem. Přímo na molu!

Denisa Mendrejová rozhodně není žádnou oslnivou krasavicí, ale ambiciózní blondýnou rozhodně je. Houževnatost jít za svým cílem projevila i při pokusech stát se královnou krásy. Nejdříve to v roce 2004 zkoušela v Miss ČR, o dva roky později v Miss Slovensko a letos se vysněné korunky v soutěži Miss Universe SR konečně dočkala.

O Denise se příliš informací na internetových vyhledávačích nenajde, ale ve slovenských kuloárech se říká, že se především ukazuje na V.I.P. akcích, kde oslňuje kyprým, se vší pravděpodobností silikonovým dekoltem.

Nic proti společenské aktivitě Denisy Mendrejové, v podstatě patří k povinnostem Miss. To, co provokuje, je způsob, jakým prezentovala ženství, trendový ideál krásy na své módní soutěži Supermodel Of The World Slovakia. Vybrala si na ni samé extrémně vyhublé dívky. Na molu chodily náctileté, kůží potažené kostry, budící zděšení. Snímky modelek zveřejnil slovenský server Čas.sk. Ten také napsal, že při promenádě v plavkách se už bratislavské obecenstvo neudrželo a z jeho řad se začaly ozývat hlasité a neutuchající reakce, které měly k obdivu hodně daleko.

Mendrejová ale byla v klidu a při představování dvanáctky finalistek se smíchem prohlásila: „Některá děvčata od castingů přibrala. A některá ještě musí přibrat. Pracuji na tom a krmím je pizzou.“ A diváci se při jejích slovech šokovaně dívali na novodobý modelingový koncentrák...


Třiadvacetiletá Miss Universe ze Slovenska kategoricky popírá, že by některá ze soutěžících dívek trpěla poruchou příjmu potravy, tolik nebezpečnou anorexií či bulimií. „Nic takového. Všechny normálně papají. V patnácti jsem vypadala stejně. Měřila jsem sto sedmdesát čtyři centimetrů a vážila kolem pětačtyřiceti kilogramů. Jsou to přece mladé dívky, mají rychlý metabolismus. Čtrnáctileté děvče přece nemůže mít kypré tvary. Já se vyvinula až po devatenácti letech.“

I kdyby Denisa skutečně získala ženské tvary až v plnoletosti, za čtyři roky ztloustla na nynější váhu třiašedesáti kil, tak to stejně neobhajuje defilé trosek ve finále Supermodel Of The World. Vyhaslý výraz v očích, propadlé tváře, minimum svalové hmoty, trčící kosti... Tak opravdu nevypadají zdravé holky v rozpuku!

Od zvolené Miss se navíc očekává, že bude usilovat o lepší kvalitu života lidstva. Charitativně pomáhat potřebným, bojovat proti devastujícím fenoménům vyspělé společnosti, k nimž ničivý, realitě protiřečící ideál super štíhlého těla náleží. Miss Universe SR Denisa přece musí vědět, jak těžký je boj s anorexií či bulimií, které s éterickým tělem souvisí. A ona přesto tento vzor dospívajícím holkám podsouvá. Děvenky, podívejte se, jak má modelka na prahu velké kariéry ve vašem věku vypadat... Uvědomuje si vůbec Denisa kolik mindráků do křehkých duší pubertálních krásek zaseje?

To, co propaguje Denisa Mendrejová je podle mne srovnatelné s propagací drog. Anorektičky i feťáci jsou nemocní lidé, jež se dříve či později stávají troskami. Někteří umírají. Denisa si dovolila víc, než slavní návrháři, jež sice ramínka na šaty milují, boj proti anorexii fakticky ignorují, ale tolik koster v rámci tiché dohody na molo nepouští.

Nevím, zda je Miss Universe SR 2009 šílená anebo chce kontroverzním způsobem zaujmout. Její akce Supermodel Of The World je každopádně na hraně. Zavání zvráceností, větším nebezpečím, než se může zdát.