Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rodiče, pozor! Bulimie se týká více chlapců než dívek!

Ilustrační foto. Dle nových výzkumů trápí bulimie chlapce ve věku 10-12 let více než dívky ve stejném věku.
17. června 2011 | 21:17

Nejen dívky a ženy trpí poruchami příjmu potravy. Ve Velké Británii byla v sérii studií potvrzena šokující čísla, která ukazují, že bulimie je velkým problémem chlapců. Hlavně těch ve věku od desíti do dvanácti let. Jednoho již tato nemoc stála život.

Stejně jako u dívek se chlapci obracejí k bulimii v případě, kdy jsou třeba šikanováni ve škole kvůli váze. Stačí ale i to, že chtějí jen hezčí zadek v nových kalhotách. Šestnáct procent chlapců do dvanácti let přiznalo, že zvrací kvůli udržení postavy či shození pár kil. Přitom u děvčat ve stejném věku tomu bylo jen deset procent. Ačkoliv výsledky nemohou být nikdy úplně přesné, jelikož poruchy příjmu potravy děti většinou zdárně tají, i tak jsou však alarmující.

Rodiče by si dětí měli více všímat. Častokrát náhlý úbytek váhy přikládají rychlému růstu, ale tato onemocnění jsou většinou spojená s psychickými problémy či šikanou, což už někdy rodiče nezaznamenají. Obzvlášť když jsou pracovně vytížení a svou lásku dětem vynahrazují dary a větší svobodou. Tímto způsobem mohou děti říkat: "Všimni si mě."

Kdo ze slavných?

Mezi slavnými muži, kteří bulimií trpěli, byl například Elton John (64). Za dob jeho největší slávy v osmdesátých letech se potácel v bludném kruhu drog, alkoholu a zvracení. Nemoc se nevyhýbá ani sportovcům. Bývalý jezdec Formule 1 David Coulthard (40) řekl o své pubertě: "Myslel jsem si, že jediným způsobem jak zhubnout je zvracení."

Pokud se bulimici neléčí včas, hrozí jim takřka stejné příznaky jako u anorexie. Navíc se však k tomu přidávají problémy s ústní dutinou, která je častým zvracením plná bakterií a kyselin. Nejhorší je však zvýšené riziko infarktu i ve velmi nízkém věku.

Autor: evak