Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékaři pochybili: Anorektička zemřela!

Alice snila o studiu na prestižní univerzitě a doufala, že jí lékaři pomohou.
28. listopadu 2009 | 04:00

Osmnáctiletá nadaná studentka Alice z Velké Británie zemřela 14 dní poté, co ji z nemocnice propustili s tím, že jí vlastně nic není. Trpěla však anorexií...

Dívku nalezla matka ráno mrtvou ve své posteli. Smutný příběh přinesl ve čtvrtek deník Daily Mail.

Alice Rae trpěla anorexií a bulimií skoro dva roky a léčba lékařů podle jejích rodičů vůbec nezabírala.

"Alice si nám stěžovala, že léčba na klinice specializované na poruchy příjmu potravy jí vůbec nepomáhá, všechno, co snědla, okamžitě vyzvracela. Někdy byla dokonce tak zesláblá, že bez cizí pomoci nedokázala ujít ani padesát metrů," řekl deníku její otec Peter Rae.

Nadaná studentka, které bylo nabídnuto místo na univerzitě v Cambridgi, byla kvůli zdravotním problémům několik týdnů před svou smrtí hospitalizována v nemocnici. Ona i její rodiče doufali, že jí tam konečně pomohou.

Při vyšetření lékaři zjistili, že díky poruše příjmu potravy je její hladina draslíku v krvi je tak nízká, že je vážně ohrožena na životě. Nedostatek tohoto prvku totiž způsobuje poruchy srdečního rytmu.

O dvacet hodin později ale byla k velkému údivu rodičů z nemocnice propuštěna domů s tím, že se její stav zlepšil. Čtrnáct dní poté zemřela.

Podle lékařů byla Alice inteligentní mladá žena, která s nimi o svém problému diskutovala, ale nemoci tak propadla, že jí bylo těžké pomoct.

Rodiče mrtvé dívky se však teď nemocnici snaží dokázat, že lékaři jejím propuštěním do domácího ošetřování pochybili a nepřímo tak zavinili její smrt. Při pitvě totiž nebyly odhaleny žádné zjevné příčiny úmrtí, jako nejpravděpodobnější příčina smrti byl tedy stanoven právě nízký obsah draslíku v těle dívky.

Autor: INT, lena