Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dopřejte v zimních měsících své pleti, pokožce i vlasům kvalitní péči

Obličej si mažte i čtyři až pětkrát denně. Používejte výživný hydratační krém s výtažky termální vody, lipidy nebo omega-3 mastnými kyselinami.
2. února 2009 | 10:59

Zima, stejně jako každé roční období, má své charakteristické vlastnosti, kterým je potřeba přizpůsobit každodenní péči o pleť. Měla byste proto změnit některé své návyky a doplnit svou sbírku pěsticí kosmetiky o další kousky.

TĚLO

I vaše tělo reaguje na nízké teploty, vždyť už při teplotě pod osm stupňů omezí mazové žlázy svou produkci. Jestliže k tomu přidáte ještě silné svetry, které sice hřejí, ale pokožku také neustále "odírají", problémům s dehydratací se nevyhnete. Proto zakročte včas.

Citlivé partie jako rty nebo ruce, které jsou neustále vystavovány nepříznivým klimatickým podmínkám, je třeba zásobit extra ochranou.
Autor: Dušan Křístek

* Úniku vody z pokožky se vám podaří zabránit, pokud si každý den (někdy i dvakrát denně) natřete celé tělo výživným tělovým máslem, krémem či olejem.

* Citlivé partie jako rty nebo ruce, které jsou neustále vystavovány nepříznivým klimatickým podmínkám, je třeba zásobit extra ochranou. Proto neopouštějte domov bez balzámu na rty a krému na ruce. Ani jeden z těchto produktů by vám v kabelce v zimě neměl chybět!

* Zanedbala jste péči a máte na kůži šupinky, suchá místa a cítíte, jak se pleť nepříjemně napíná? Nezoufejte! Jako první pomoc použijte promašťující sprchový gel a tělové mléko s mandlovým olejem a vitaminem E, které pomůžou stabilizovat hydratační bariéru pokožky.

* Pamatujte také na nohy! Zrohovatělé pokožce a místům odřeným od vysokých bot se vyhnete, pokud si každý den ráno a večer potřete nohy speciálním krémem.

VLASY

Všimla jste si, že už nejsou jako dřív? Problémy, jako jsou lupy, elektrizující vlasy nebo jejich lámání, obtěžují mnoho žen. A všechny mají společného jmenovatele – sucho.

Problémy, jako jsou lupy, elektrizující vlasy nebo jejich lámání, obtěžují mnoho žen. A všechny mají společného jmenovatele – sucho.
Autor: Dušan Křístek

* Zkuste v zimě vynechat veškeré tepelné pomůcky, které používáte k úpravě vlasů. Jedná se o fén, kulmu, žehličku na vlasy apod.

* Stejné pravidlo platí i u používání stylingových přípravků s obsahem alkoholu. Každý ví, že alkohol vysušuje.

* Kromě pravidelného používání hydratačního šamponu a kondicioneru aplikujte jednou do týdne výživnou masku.

* Jestliže vás rozčilují rozlítané vlasy, nastříkejte na ně speciální vlasový sprej. Když přípravek neseženete, můžete si do dlaní nanést malé množství univerzálního krému a vlasy jím zlehka přetřít.

OBLIČEJ

Představte si, že vzduch ve vykouřené místnosti má v některých případech dokonce i méně než 25 % vlhkosti. Tato hodnota je srovnatelná s podmínkami na Sahaře. Je tedy jasné, že v kombinaci s ledovým vzduchem venku to může mít pro vaši pleť až ničivé následky. Neustálé střídání těchto extrémních podmínek pokožku velice vysušuje. Pro vás to znamená jediné – hydratovat, hydratovat, hydratovat.

Obličej si mažte i čtyři až pětkrát denně. Používejte výživný hydratační krém s výtažky termální vody, lipidy nebo omega-3 mastnými kyselinami.
Autor: Dušan Křístek

* Používejte výživný hydratační krém s výtažky termální vody, lipidy nebo omega-3 mastnými kyselinami

* Obličej si mažte i čtyři až pětkrát denně. Pokud nemáte tuto možnost, vezměte si do kanceláře termální vodu ve spreji a obličej si s ní několikrát denně pokropte.

* Jestliže máte velmi suchou pleť, dopřejte svému obličeji kromě denní péče i speciální séra, která si ráno naneste pod normální krém.

* Mrazivý vítr dokáže na tváři způsobit podráždění a nehezké zarudnutí. Jestliže je to i váš případ, používejte speciální přípravky, které tomu zabrání. Kromě těchto prostředků si doma můžete vyrobit speciální obklad: měkký ručník namočte do vlažného čaje z meduňky, vyždímejte a přiložte na dvě minuty na tvář. Podle potřeby opakujte.

CO JE V ZIMĚ TABU

Silně krycí make-up
Obsahuje příliš pudrových pigmentů, které pokožku vysušují. Raději ho vyměňte za krycí s lehčí konzistencí.

Agresivní čisticí produkty
Právě ty dráždí už tak narušenou ochrannou vrstvu. Používejte raději jemné promašťující krémové verze.

Horká koupel a sprcha
Obojí vymývá přirozený maz z pokožky. Dejte přednost teplé sprše. Když se koupání ve vaně nechcete vzdát, přidejte si do vody ošetřující olej.

Není nic snadnějšího než vydat se na koupaliště a v bazénu si výrazně zlepšit postavu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Plavání v chlorované vodě
Naruší přirozenou ochrannou vrstvu a může vést k podráždění. Je-li to možné, tyto aktivity omezte.

Tělový pudr
Pudr působí jako piják, vysaje maz a vlhkost. Daleko lépe uděláte, když zvolíte voňavá tělová mléka.

Vlna na nahém těle
Hrubý materiál přírodní vlny působí na pokožku jako smirgl. Proto si pod teplý svetr nezapomeňte obléknout bavlněný top.

Autor: připravily: kov; mif