Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Masky pro každou pleť z domácích přísad

Neděle - zdravá lahůdka pro pleť
18. prosince 2008 | 08:13

Je vaše pleť suchá, mastná, nebo se na ní začínají objevovat první vrásky? Najděte si tu správnou masku na svou pleť. Připravte si ji z přísad, které najdete doma či koupíte v obchodě.

ZRALÁ PLEŤ

Vrásky bude mít každá žena, i když se bude usilovně snažit udělat jim čáru přes rozpočet. Ovšem mimické vrásky by vám neměly dělat starosti. Můžete jim snadno předcházet.

Připravte si sama:

* Vlastní lifting - ušlehejte do tuha 1 bílek, pomalu do něj přidávejte 1 polévkovou lžíci podmáslí. Naneste v silnější vrstvě na pleť (vynechte oblast očí) a přibližně po 20 minutách opláchněte. Opravdu to pokožku omladí.

* Unavené oči - uvolnění vám už za pár minut přinesou salátové okurky, protože obsahují 95 % vody, která se na pleti vypařuje, ochlazuje ji a zklidňuje.

Okurky vás osvěží i pomohou při hubnutí.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

SUCHÁ PLEŤ

Také máte suchou pleť? Žádný problém! S těmito recepty budete mít pleť znovu krásně jemňoučkou. Nebude se loupat ani nepříjemně napínat. Proto potřebujete hodně tuku a vlhkosti.

Připravte si sama:

* Wellness na tvář - vymíchejte do hladka 2 lžíce tvarohu spolu s olejem z bodláků (koupíte v bioprodejnách) a 1 lžičkou medu. Masku naneste na očištěnou pleť a asi po 15 minutách ji odstraňte vlhkým hadříkem. Díky oleji a mléčným tukům se pleť nádherně zjemní.

* Šupinky - smíchejte 1 rozmačkaný banán s 1 lžičkou medu. Směs naneste na tvář a nechte působit 10 minut. Poté důkladně opláchněte teplou vodou.

* Dodavatel vlhkosti - nechte nabobtnat ve vodě 1 lžičku mletých semínek lnu (celá koupíte v prodejnách s biopotravinami), pak smíchejte s 1 lžičkou jemně nastrouhaného jablka. Naneste na pleť silnější vrstvu této směsi a po 15minutách ji opláchněte vodou. Vsaďte se, že vaše pleť bude opět krásná!

ilustračné foto
Autor: Dušan Křístek

NEČISTÁ PLEŤ

Vyrážky, bohužel, nekončí vždycky hned po pubertě. Naštěstí existuje mnoho účinných prostředků, které je omezují na únosnou míru. Proti vyrážkám a nečisté pleti pomáhají i přírodní zjasňující masky.

Připravte si sama:

* Vyrážky v dekoltu - rozmixujte 2 rajčata, přidejte 1 lžičku medu a smíchejte. Směs naneste od krku až k prsům a asi po 10 minutách ji opláchněte.

* Nečistoty - smíchejte 1 lžíci soli z Mrtvého moře s 1 lžící léčivého bahna (koupíte v bioprodejnách a v lékárnách). Poté s trochou vody vymíchejte krém. Naneste ho na pleť, a když maska uschne, odstraňte ji.

* Pomoc při mastném lesku - smíchejte 2 lžíce bílého jogurtu se dvěma lžícemi strouhaných mandlí a 1 lžičkou medu. Krouživými pohyby naneste pořádnou vrstvu této směsi na tvář (kromě oblasti kolem očí) a pleť masírujte. Poté osprchujte teplou vodou.

Jednou do týdne dopřejte uklidňující hydratační masku, která dodá pokožce dekoltu všechny potřebné živiny.
Autor: Dušan Křístek

NAMÁHANÁ PLEŤ

Slunce, nečistoty a škodlivé vlivy prostředí, to všechno pleť zatěžuje. Proto ji zklidněte jemnými maskami. Pokud je vaše pokožka podrážděná, je nejvyšší čas, abyste se o ni začala usilovně starat. Potřebujete k tomu ošetřující a rychle zklidňující masky.

Připravte si sama:

* Unavená pleť - smíchejte jeden žloutek a prášek z agaru (k dostání v bioprodejnách), naneste a po 10 minutách opláchněte. Maska osvěží a pleť viditelně zjemní.

* Pomoc při zarudnutí - med je univerzální surovinou, která ošetřuje a zklidňuje. Naneste štětcem na postižená místa 2 lžíce včelího medu. Po 20 minutách opláchněte vlažnou vodou a uvidíte, že problém zmizí.

* Podráždění - pokud pleť často reaguje chaoticky, pomůže vám tato uklidňující maska se zeleným čajem: 1 lžíci tvarohu smíchejte s 1 lžící zeleného čaje, směs naneste rovnoměrně na tvář a 10 minut relaxujte. Pak opláchněte teplou vodou.

Vyhýbejte se krémům s aromatickými a konzervačními látkami.
Autor: Dušan Křístek