Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Placená týdenní otcovská dovolená po porodu? Konečně!

Doufáme, že poslanci a vláda otcovskou dovolenou skutečně schválí
11. ledna 2016 | 16:40

České rodiny čeká novinka. Na světě je návrh, aby muži mohli během prvních šesti týdnů po narození dítěte využít týdenní otcovskou dovolenou. Mohli by tak zůstat pár dní doma s rodinou, aniž by si na to museli čerpat vzácné dny běžné dovolené, stát jim to proplatí. Nemělo by hrozit ani to, že jim zaměstnavatel dovolenou nepovolí. Povinné to nicméně nebude. 

Muži, kteří chtěli zůstat doma s rodinou poté, co se jim narodilo dítě, to řešili různě. Někteří si na to brali klasickou dovolenou nebo dokonce, když jim to zaměstnavatel neodsouhlasil, dokonce neplacené volno. Podobná dovolená se navíc v práci špatně domlouvá, jelikož nikdo předem neví, kdy dítě přijde na svět. To by se teď mělo změnit. 

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová připravila návrh na zavedení týdenní otcovské dovolené, kterou by muži mohli využít během šesti prvních týdnů po narození potomka. Je to rozhodně dobře, ostatně v mnoha evropských zemích něco podobného funguje už dávno. A to hned z několika důvodů. 

První zmiňuje sama ministryně - rodina bude mít vyšší šanci se záhy sžít, otcové si budou moci rovnou budovat vztah s potomkem. Bude to pro ně zkrátka přirozenější. Vypadá to jako banalita, ale prostě - čím dříve se takový tatínek naučí třeba přebalovat, tím snáze mu to půjde. Ale není to jediný důvod, proč doufat, že vláda a poslanci návrh schválí a on tak začne během příštího roku platit. 

Ty další? Třeba fakt, že otcové budou mít na takovou dovolenou nárok a že sedm dní je víc, než dva tři dny, které nejvýše dokázali někteří muži v práci získat. 

Anebo jinak - muži, kterým se do péče o malinké miminko tak úplně nechce, se už nebudou moci vymlouvat na to, že jim zaměstnavatel nedá dovolenou, leda tak neplacené volno. Otcovská dovolená sice není povinná, ale pokud se jim na ni nebude chtít, měli by to nějak doma vysvětlit. 

Otcovskou dovolenou navíc bude hradit stát - ve stejné výši, jako mateřskou, což v praxi znamená, že částku zhruba odpovídající mzdě za onen týden dostanou muži s příjmem kolem dvaceti tisíc korun. Ti, kdo vydělávají více, přijdou trochu finančně zkrátka, ale troufáme si tvrdit, že za těch pár dní nezchudnou a že tahle časová investice do rodiny se jim bohatě vrátí.