Nejlepší dárky za pár kaček přímo z vaší kuchyně!
Vánoce na krku, a vy nemáte právě na rozhazování. Pokud si rozumíte s vařečkou, je pomoc snadná. Připravte rodině jedlé dárečky, které potěší každého. Suroviny vás přijdou na pár korun, čas si určitě najdete a radost obdarovaných bude stejná, ne-li větší, než kdybyste tyto delikatesy nakoupila v drahém lahůdkářství či cukrárně. Vybrali jsme pro vás lahůdky, které připravíte snadno a ze sezonních či běžně dostupných surovin.
Chilli lanýže
Čokoládové lanýže s chilliAutor: David HávaDoba přípravy: 40 minut
Potřebujete: (40 ks)
- 300 g kvalitní čokolády
- 4 lžíce másla
- 300 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce koňaku (koňak, pepřová vodka, cokoli zajímavého)
- 1 lžička chilli vloček
- kakaový prášek na obalení
Postup:
Čokoládu nalámejte a nechte ji rozpustit ve vodní lázni. Přidejte smetanu, máslo a metličkou vyšlehejte hustý krém. Nakonec vmíchejte koňak a chilli. Směs nalijte do ploché mísy a dejte asi na hodinku do mrazáku. Pak lžičkou vykrajujte kousky, upravte je do kuliček a obalte je v kakau. Pokud si nepotrpíte na chilli, můžete ho vynechat a místo něj přidat trochu hrubozrnné soli, která chuť čokolády podtrhne.
Cibulová marmeláda
cibulový jamAutor: ShutterstockDelikatesa, která se skvěle hodí k aromatickým sýrům, ale také pečenému masu, do slaných palačinek či místo kečupu do hamburgeru. Výtečná je ale i jen tak s bílým pečivem. Nejlépe se bude vyjímat v retro sklenicích, které seženete třeba v obchodních domech Ikea či – překvapivě – v prodejnách Levné knihy, ale své kouzlo má i klasická zavařovačka, kterou můžete ozdobit plátěným potahem na víčko a třeba ručně malovanou etiketou. Nebo sklenice jen minimalisticky popsat fixem na sklo.
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 55 až 65 minut
Potřebujete:
(Na 3 sklenice o objemu 500 ml)
- 2 kg červené cibule
- 4 stroužky česneku
- 140 g másla
- 4 lžíce olivového oleje
- 140 g hnědého cukru
- 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
- sůl a čerstvě namletý pepř
- 750 ml červeného vína
- 350 ml červeného vinného octa
- 200 ml portského vína
Postup:
Cibule oloupeme, přepůlíme a nakrájíme na tenké proužky. Stroužky česneku pokrájíme na tenké plátky. V hrnci se silným dnem, nejlépe litinovém, rozehřejte máslo a olej. Přidejte cibuli a česnek a dobře promíchejte. Přidejte cukr, tymiánové lístky, sůl a pepř. Znovu důkladně promíchejte a stáhněte plamen. Za občasného míchání vařte 35 až 40 minut, dokud se nevypaří veškerá tekutina.
Následně přilijte víno, vinný ocet a portské a na velkém ohni za občasného míchání vařte dalších 20 až 25 minut, až získá cibule mahagonovou barvu a tekutina se odpaří na ⅔ původního objemu. Hotovou marmeládu nechte chvíli chladnout a pak ji naplňte do vyvařených sklenic, uzavřete je víčkem a obraťte dnem vzhůru, aby se víčka přichytila. V lednici vydrží marmeláda až 3 měsíce.Hrušková povidla
hrušková marmeládaAutor: ShutterstockDoba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 3 hodinyPotřebujete:
- 2 kg hrušek zbavených jádřinců, napůl oloupaných, nakrájených na kousky
- 200 g krupicového cukru
- šťáva ze 4 citronů
- 3 hřebíčky
Postup:
Hrušky vložte do hrnce, přidejte cukr, citronovou šťávu a hřebíček, pořádně promíchejte a dejte vařit. V okamžiku, kdy směs přichází k varu, stáhněte plamen zhruba na polovinu a přiklopte poklicí tak, aby vytvořila malou škvírku, kterou se voda může odpařovat. Vaříme 2 až 3 hodiny, až jsou hrušky úplně rozvařené. Odstavíme z ohně a rozšťoucháme na kaši. Hotová povidla nechte chvíli chladnout a pak je naplňte do vyvařených sklenic, uzavřete je víčkem a obraťte dnem vzhůru, aby se víčka přichytila. V lednici vydrží až 3 měsíce.
Ochucené oleje
K nakládání bylinek se nejlépe hodí především zastudena lisované oleje.Autor: Shutterstock.comPotřebujete:
- 2 l kvalitního olivového oleje
- čerstvé bylinky, např. rozmarýn či tymián
- česnek, chilli papričky, zázvor
Postup:
Je to velmi jednoduché – olivový olej zahřejeme v hrnci. Do něj přidáme koření – rozmarýn, feferonky, česnek, jak je libo. Doporučujeme příchutí nemíchat. Při zahřátí se uvolní více aromatu a chutě se výborně spojí. Takto upravený olej dodá jídlu skvělou chuť i ve chvíli, kdy nemáte po ruce čerstvé bylinky. Čím dříve olej připravíte, tím aromatičtější do svátků bude.
Delikátní paštika
domácí játrová paštikaAutor: ShutterstockVykouzlete delikatesu jako z francouzského lahůdkářství. Základní recept můžete ještě vylepšit podle své chuti. Třeba přidat sušené brusinky namočené v portském nebo třeba ořechy či pistácie. Hotovou paštiku můžete darovat buď i s formou, nebo ji před zchladnutím rozlít do vyvařených sklenic. Když je otočíte dnem vzhůru, vydrží v lednici cca 14 dnů. Máte-li čas paštiku ve sklenicích ještě zavařit, vydrží i měsíc.
Potřebujete:
- 200 g kuřecích drobů
- 150 g kuřecích jater
- 300 g masitého vepřového boku
- 1 až 2 vejce
- 3 lžíce hladké mouky
- trošku strouhanky
- šalotka
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce portského vína
- špetka mletého muškátového oříšku
- směs paštikového koření
- lžíce naloženého zeleného pepře
- sůl
Postup:
Očištěné drůbky povaříme ve vodě s nadrobno pokrájeným vepřovým masem, scedíme a vše pomeleme na masovém strojku. Nadrobno nasekanou šalotku zpěníme na oleji, přidáme očištěná játra, restujeme ze všech stran a pak krátce podusíme. Pomletou směs smícháme s játry, přidáme vejce, mouku a strouhanku tak, aby vznikla hustější hmota, kterou ochutíme kořením, oříškem, vínem a solí. Směsí naplníme zapékací formu, zakryjeme alobalem a vložíme do vyššího pekáče s trochou vody a pečeme v troubě při teplotě 175 °C zhruba 30 minut. Paštiku necháme vychladnout a pak ji skladujeme v chladničce. Vydrží zhruba 10 dnů.
Domácí müsli
domácí musliAutor: ShutterstockKrabice kvalitního müsli stojí kolem 100 korun, na farmářských trzích ještě více, proto věřte, že kamarádce udělá radost. Obzvláště zabalené v pěkné dóze, která se pak hodí v kuchyni.
Potřebujete:
- Ovesné vločky 250 g
- Cukr třtinový (kdo chce méně sladké – ubere) 100 g
- Med 70 g
- Džus (100% pomerančový nebo jablečný) 50 g
- Sušené ovoce (brusinky, švestky, meruňky)
- Rozinky
- Nasekané ořechy
Postup:
Vše rukama smícháme v míse. Přidáme sušené ovoce, rozinky, ořechy – vše podle chuti (já přidávám rozinky, brusinky, nasekané vlašské ořechy, dobré mohou být i mandle, pokud je můžete). Vznikne taková mazlavá, lepivá směs. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Na plech dáme pečicí papír a na něj rozprostřeme tuto müsli směs. Dáme do trouby zapékat na 20 až 30 minut. Po této době vyndáme, trochu promícháme, aby tam nebyly velké slepené kusy, a necháme vychladnout.
Levandulový sirup
levandulová limonáda, sirupAutor: ShutterstockLevandulový sirup, nebo chcete-li med, je skvělý na uklidnění, proti stresu, při nespavosti a bolestech hlavy a také je z něj naprosto skvělá domácí limonáda, stačí pořádně naředit vodou, přidat led, citron a třeba mátu. Krásně voní a jako dárek v elegantní uzavíratelné lahvi určitě potěší.
Potřebujete:
- 3/4 až 1 l vody
- 1 až 2 kg cukru krystal
- 50 dkg sušené levandule (v případě čerstvé dvojnásobek)
- 3 citrony
- 3 kusy celé skořice
Postup:Větve opláchneme a dáme do kastrůlku s vodou, přidáme dobře omyté a pokrájené citrony a skořici. Přivedeme k bodu varu a vaříme cca 15 minut. Sundáme z plotny a necháme 24 hodin louhovat.
Druhý den výluh scedíme a opět přivedeme k varu a za stálého míchání přisypáváme cukr a vaříme do požadované hustoty.
Horký levandulový sirup, chcete-li med, plníme do skleniček, zavíčkujeme a již nezavařujeme.
Domácí těstoviny
těstovinyAutor: Shutterstock.comDomácí, ručně vyráběné těstoviny nejsou v obchodech vůbec levnou záležitostí. Máte-li mezi přáteli milovníky italské kuchyně, určitě je dózou domácí pasty neurazíte. Nejlepší mouku, tzv. semolinovou, seženete v obchodech s italskými specialitami. Jinak můžete použít mouku klasickou hladkou, případně půlku objemu nahradit celozrnnou. Navíc je můžete dochutit podle vlastní invence, například opepřit, přidat chilli nebo najemno rozdrcené ořechy.
Potřebujete:
- 300 g hladké mouky
- 3 vajíčka
- 3 lžíce olivového oleje
Postup:
Všechny ingredience důkladně propracujte, dokud nevznikne jednotné těsto. Pozor, těsto nesolte, těstoviny by ve finále zvlhly a nebylo by možné je pak dlouho skladovat. Připravené těsto zabalte do potravinové folie a dejte chladit aspoň na půl hodiny. Pak ho vyválejte a tvarujte podle představy. Nejsnazší jsou nudle. Vlastníte-li strojek na těstoviny, můžete si troufnout i na lasagne, špagety či fettucine a další. Podle toho, kolik máte nástavců. Těstoviny pak nechte důkladně vyschnout (ideálně několik dní na suchém místě přikryté utěrkou), zabalte je do celofánu a máte hotovo.
Petrželové pesto
petrželové pestoAutor: ShutterstockBazalkové pesto už v naší kuchyni poměrně zdomácnělo, navíc bazalka už dávno odkvetla. Tato petrželová varianta vás však překvapí vyváženou chutí.
V pěkné vzduchotěsné dóze vydrží v lednici i několik týdnů.
Pořebujete:
(na 1 malou sklenici)- svazek petržele (použít můžete hladkolistou i kudrnku)
- 1 malou chilli papričku
- cca 5 lžic kvalitního olivového oleje
- 30 g lískových ořechů
- 3 lžíce strouhaného parmezánu
- 1 stroužek česneku
- sůl, pepř
Postup:
Do vyšší nádoby dejte petržel a ponorným mixérem ji rozmixujte co nejjemněji. Pak přilévejte olej, dokud petržel nebude mít kašovitou konzistenci. Do směsi přidejte chilli papričku, ořechy, parmezán a česnek a vše mixujte, dokud pesto nebude úplně najemno. Nakonec ho dochutíte solí a pepřem, dejte do sklenic, převažte mašlí a šup s ním pod vánoční stromek.
Citronový likér limoncello
Tento tradiční italský likér si zamilujete. Tamní taverny mívají každá svůj vlastní recept. Podává se dobře vychlazený v malých kalíšcích; poslouží vám také jako základ míchaných drinků a dodá švih krémovým náplním nebo tvarohovým koláčům. Jako dárek určitě potěší a překvapí.
citronový likér limoncelloAutor: ShutterstockPotřebujete:
- 0,5 l kvalitní jemné vodky
- 60 ml šťávy z citronů plus kůra
- 40 g moučkového cukru
Postup:
Ještě než začnete vymačkávat šťávu z citronů, okrájejte kůru – například jako ozdobnou spirálku nebo jemné proužky, to záleží jenom na vás. Šťávu potom smíchejte s moučkovým cukrem, nechte rozpustit, přelijte přes jemné sítko (odstraní se tak drobné kousky dužiny) a přidejte k vodce. Do pečlivě vymytých a horkou vodou vypařených lahví vložte kousky kůry a vlijte limoncello. Nechte uležet.