Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Agresivní lidé berou víc, než ti hodní a slušní!

Ilustrační foto
27. srpna 2009 | 07:49

Být přívětivým a milým na pracovišti se nevyplatí. Jednak člověk svoji dobrotu většinou dostane nemile odplacenu nezdvořilými kolegy, ale navíc vidí méně než oni na své výplatní pásce.

Zjistil to tým sociologů a ekonomů z anglického Essexu s tím, že nejmilejší kolegové v zaměstnání dostávají v průměru méně než ti, které ostatní považují spíše za protivné a nezdvořilé.

Agresivní a méně ohleduplní zaměstnanci berou podle studie z University of Essex až o 1500 liber ročně více než ti, kteří se snaží být milí a šířit dobrou náladu, i když mají jinak dotyční stejné schopnosti a výkony ve své práci. Stejně znevýhodněni jako milí jedinci jsou pak ještě neurotici, u nichž je výplata nižší než u lidí klidnějších. Nejlepší výsledky mají muži, které jejich šéfové vnímají jako extroverty otevřené novým zkušenostem.

Sociologové z Essexu pro svou studii rozčlenili tři tisícovky mužů ve věku mezi 24 a 64 roky do pěti skupin podle hlavních osobnostních rysů, jimiž byly otevřenost zkušenostem, svědomitost, extroverze, ochota a neuroticismus.

„Výsledky ukazují, že ochota a neuroticismus jsou penalizovány, zatímco extroverze je odměňována. Ačkoli se běžně uvažuje, že je fair, když má zaměstnanec vyšší vzdělání nebo je chytřejší a dostává více, nestejné odměňování zaměstnanců různých osobnostních rysů, kteří jsou jinak identických schopností, by mělo být považováno za neférové,“ uvedla k závěrům doktorka Cheti Nicoletti.

Autor: Famous, jos