Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lola (6): Maminka má rakovinu, oholím jí vlasy, než jí vypadají

3. února 2012 | 16:07

DOJEMNÉ VIDEO: Poněkud netradiční způsob, jak připravit šestiletou dceru na následky prodělaných chemoterapií, zvolila Sara Etchellse (44) z Manchesteru, která svádí boj s rakovinou. Dojemné video se okamžitě stalo senzací internetu.

"Když jsem začala po zahájení chemoterapie ztrácet vlasy, rozhodla jsem se, že se jich zbavím sama. Poprosila jsem Lolu o pomoc, aby si uvědomila, jak bude její maminka vypadat po skončení léčby a byla na to připravená," prozradila čtyřiačtyřicetiletá Sara Etchellse, které rakovinu prsu diagnostikovali loni v září.

Pro většinu malých holčiček je česání a vískání maminčiných vlasů zábavou. Pro šestiletou Lolu se však stříhání máminých vlasů stalo způsobem, jak alespoň částečně pochopit krutou realitu. Vyrovnat se s účinky chemoterapie na nemocnou maminku.

"Vaše vlasy jsou vaše identita. Lolino stříhání mých vlasů bylo neskutečně očišťující. Obě jsme se při tom hodně nasmály," říká Sara a dodává: "Když jsme to dokončily, byla to naprostá úleva. Zjistila jsem, že to nebylo zas tak zlé, jak jsem si původně myslela, a všechen strach byl najednou pryč."

Video se připravuje ...
Dcera stříhá vlasy své mamince s rakovinou • VIDEO: Youtube.com

Autorem domácího videa je Sařin manžel Craig (40), bývalý zvukař a producent. Emotivní video původně natočil a upravil na památku, do rodinného archivu. Když však video zhlédla rodina a blízcí přátelé, byli hluboce dojati a přemluvili Sáru a Craiga, aby ho použili pro charitu.

Nahráli ho na YouTube a propojili na speciálně vytvořenou stránku s žádostí o příspěvek. Výdělek pak bude rozdělen mezi deset charitativních organizací. "Když jsem to celé dodělal, uvědomil jsem si, jak velký vliv by mohlo mít i na ostatní. Je to velmi osobní moment a od Sáry bylo velmi odvážné odhodlat se dát tohle video na YouTube," prozradil Craig.

Sara, která má kromě malé Loly s Craigem ještě dalších pět dětí - Finna (9), dvojčata Charlieho a Rory (16), Jaka (18) a Oli (22) - je před dětmi otevřená a o své nemoci jim vše říká od začátku. "Před dětmi nemáme s manželem žádná tajemství. Mohou se nás zeptat na cokoliv. Nic před nimi neskrýváme, ani netajíme. Tak se i problémy stanou součástí jejich života a pochopí je o trochu lépe," říká Sara.

Původně tříminutové video nakonec posloužilo k charitativním účelům
Autor: YouTube
"Přirozenou reakcí na zprávu o rakovině je pláč, ale když se dostanete přes počáteční šok, musíte fungovat dál a především být pozitivní. Sara se to snaží zvládat s úsměvem. Nejdůležitější věcí, která jí dodává sílu v boji s rakovinou, jsou naše děti," říká Craig a dodává: "Jsou důvodem proč ráno vstát a pokračovat v boji. Nejtěžší pro Saru bylo říct jim to."

Sara je zatím v půlce své léčby. Po dobu dalších tří týdnů jí ještě čekají další chemoterapie a ozařování. Dalších pět let pak hormonální léčba.

Autor: lena, INT