Pondělí 13. května 2024
Svátek slaví Servác, zítra Bonifác
Polojasno 22°C

Za kolik jste ochotní nastoupit? Vyjednávejte o platu!

Zaměstnání
16. února 2009 | 05:10

Už je to tady. Po urputném shánění práce vás konečně pozvali na pohovor a vy stále nevíte, kolik si vlastně říct! Nebojte se, Blesk vám poradí, jak si říct o tolik, kolik si zasloužíte, a především jak přesvědčit zaměstnavatele, že vy jste ta pravá investice pro jeho podnik!

Vyjednávání o platu není příjemnou záležitostí ani pro vás, ani pro toho, s kým pohovor máte. Proč se tedy do nepříjemných věcí hrnout? Pamatujte na základní pravidlo: vaším cílem je dosáhnout toho, aby ve vás zaměstnavatel neviděl jen další položku ve výdajích, ale osobu, která jeho firmě může přinést velký zisk! Debatu o platu tedy určitě můžete odložit a rozhodně se jí nevěnovat již při prvním pohovoru. V každém případě vyčkejte, až téma navrhne zaměstnavatel (personalista), vy se v tomto poli neprosazujte. (Pokud samozřejmě budete již na osmém kole výběrového řízení, můžete výjimečně podat dotaz sám. Získáte tím výhodu prvního, kdo položil otázku. Obvykle vás však protistrana odrazí větou: „Jakou máte představu vy?“)

Jaké jsou výhledy v tomto roce?
S koncem roku 2008 přestaly mzdy v České republice růst. V některých případech (např. IT) dokonce nástupní platy začaly klesat. Ve všech oborech chybějí specialisté s dlouholetou praxí, ti mají také platy stále na vysoké úrovni. Horší doba nastala pro absolventy škol, v současné době krize fi rmy potřebují především zaměstnance, které nemusí zaškolovat. Podle celorepublikové statistiky, kterou vytvořila společnost Monster.cz, je největší nabídka práce na poli obchodu a administrativy.

Pravidla, kterými se při pohovoru řiďte:
❶ Hovořte o svých schopnostech. Pokud vás personalista vyzve, abyste na sebe »práskli« i nějaké vaše chyby, nesvěřujte se s žádnými intimnostmi! Měli byste působit jako někdo, koho firma potřebuje.
❷ Vycházejte z platu, který jste měli v posledním zaměstnání. Pochopitelně si asi v novém chcete přilepšit, nečekejte však, že se vám měsíční suma zvýší o desítky tisíc.
❸ Spočítejte si vlastní finanční potřeby, pokud jste v dluzích, které nejste schopni splácet, nečekejte, že za vás tento problém vyřeší zaměstnavatel. Zaplatí vám jen tolik, na kolik si vás bude cenit.
❹ Před samotným vyřčením žádaného platu zopakujte všechny vaše přednosti (například několikaletá praxe, schopnosti zvládat stres, flexibilita, znalost jazyků…)
❺ Nezapomeňte se informovat o benefitech, které společnost nabízí, ročně vám mohou pomoci uspořit nemalou částku.
❻ Pokud se vás personalista zeptá na váš plat v posledním zaměstnání, neodpovídejte. Pamatujte, že předchozímu zaměstnavateli jste slíbili v pracovní smlouvě mlčenlivost

Co dělat, když vám nabídka nevyhovuje?
■ Především nikdy nezamítejte nabídku ihned. Pokud práci potřebujete, nechte si nějaký čas na rozmyšlenou. Za nabídku poděkujte.
■ Zeptejte se na různé odměny, placení přesčasů, benefity, které byste pravidelně dostávali k platu.
■ Pokud dostanete nabídku, která se pohybuje v určitém rozpětí, stručně personalistovi vysvětlete, že pro vás přichází v úvahu pouze horní hranice. Znovu můžete zopakovat, že v oboru máte letité zkušenosti.
■ Informujte zaměstnavatele, že máte ještě jiné nabídky práce, které potřebujete s touto porovnat. Dost možná ho tak donutíte k tomu, aby vám nabízený plat zvýšil.

Autor: Karolina Brožová