Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Těžce nemocný Kája (9) děkoval za počítač

Místo starého notebooku má nyní Kája nový počítač LCD HP 22 s velkou úhlopříčkou. Je nadšený. Hraje hry, pouští si fi lmy i zajímavosti do školní výuky.
26. dubna 2011 | 07:59

Nevyléčitelná svalová atrofie sužuje Káju Vaculíka (9) ze Zlínska od dvou let. Nemůže chodit, je odkázán na vozíček. Jeho osud Blesk sleduje už od mateřské školy a nyní ho potěšil velikonočním dárkem. Novým počítačem za 28 tisíc. Dostal ho v rámci projektu Srdce pro děti, na kterém se podílí i čtenáři Blesku.

Kája pobýval měsíc v léčebně v Košumberku, kde rehabilitoval. Domů se vrátil v závěru uplynulého týdne. „Když mi mamka zavolala, že mi přivezli nový počítač, tak poslední den v lázních jsem nemohl vůbec dospat. Tak jsem se těšil,“ svěřil se.

„Měl jsem šest let starý notebook, ale když jsem si chtěl pustit třeba fi lm, tak vypnul. Byl už moc slabý,“ vysvětloval. Počítač za 28 tisíc hned vybalil a s technikem ho zprovoznil. „Je to paráda, jsem nadšený! Velký monitor, hraju hry, stahuji si věci do školy, dělám diktáty, vyplňovačky a hlavně se mohu dívat na filmy,“ pochvaloval si.

Na Facebooku komunikuje se 67 přáteli a baví ho vytvářet barevné kombinace – návrhy tenisek pro jednu sportovní firmu. U počítače ale rozhodně stále nesedí. Protože má nadváhu, rodiče se snaží, aby se pohyboval. Jezdí plavat a každý týden ho tatínek vozí do Zlína na trénink fl orbalu. „Tam si mohu aspoň trochu zadivočit. Rozjet to. Jezdíme na turnaje, mám alespoň změnu. Rád bych hrál sledge hokej, bohužel mám slabé ruce,“ řekl smutně. Kája bojuje s osudem odmalička.

Musí užívat lék Ammonaps, jehož měsíční dávka přijde na 22 tisíc a pojišťovny ji nehradí. Pouze jedna mateřská škola ho byla ochotna přijmout. Absolvoval ji na jezdicí židličce. Když chtěl s kamarády pokračovat v první třídě, nastal další problém. Základní škola nebyla bezbariérová a na plošinu za 370 tisíc korun neměla peníze. Kája se ale školákem stal! Od čtenáře Blesku dostal do začátku zdarma schodolez. Později byla i plošina!

Jak přicházela nemoc

duben 2007 – na výzvu Blesku uspořádala jeho čtenářka sbírku a Kájovi poslala na léky více než 6 tisíc korun

březen 2008 – po článku v Blesku nabídli čtenáři zdarma schodolezy; Vaculíkovi si jeden přivezli z Třebíče

listopad 2008 – Blesk přesvědčil magistrát ve Zlíně, aby dodal chybějící částku na nákup plošiny

Zákeřná nemoc

Spinální muskulární atrofi e je označována zkratkou SMA. Děti trpí onemocněním buněk předních rohů míšních. Postihuje svaly, díky kterým lezeme, chodíme, ovládáme hlavu a krk a polykáme. Dochází k úbytku svalů. Takto postižené děti umírají hlavně na udušení. Jde o vzácné onemocnění, na které bohužel dosud nebyl vynalezen účinný lék.

Autor: Slávka Červená, Kjos
Video se připravuje ...