Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Davídek žije díky hadičce, pomozte mu

Maminka Lenka Součková se svými dvojčátky. Martínek (vlevo) je zcela zdráv, Davídkovi život zkomplikovalo krvácení do mozku.
11. dubna 2011 | 07:44

Sotva Davídek (21 měsíců) přišel na svět, musel začít bojovat o život. Lékaři mu totiž zjistili krvácení do mozku. Nyní přežívá jen díky hadičce, která mu z hlavičky odvádí přebytečný mozkomíšní mok. Chlapeček se v téměř dvou letech neumí posadit a jen se plazí. Jeho maminka zoufale shání peníze na speciální polohovací rehabilitační stůl, který by Davídkovi pomohl zpevnit ochablé svalstvo. Blesk zařadil Davídka do projektu Srdce pro děti. Můžete to být právě vy, kdo mu pomůže.

Lenka Součková (29) měla téměř ukázkové těhotenství. Umělé oplodnění se podařilo na jedničku a maminka se nemohla dočkat dvojčátek. „Rodila jsem ve 30. týdnu. Předčasný porod se nepodařilo oddálit. Týden před porodem mi lékaři tvrdili, že děti jsou naprosto v pořádku,“ popsala.

O to větší šok žena zažila, když jí doktoři po narození chlapečků oznámili zdrcují zprávu – jedno z dvojčátek – Davídek, krvácí do mozku! Děťátku museli lékaři ihned zavést pod kůži na hlavičce hadičku, která odvádí přebytečný mozkomíšní mok do střev. Davídkovi je teď 21 měsíců a na rozdíl od svého čilého brášky Martínka se jen plazí. „Do pravé ručičky neuchopí žádnou hračku,“ dodala smutně maminka. Naději na zlepšení zdravotního stavu dítěte by mohl přinést speciální polohovací rehabilitační stůl. „Na něm bychom mohli cvičit účinněji než dosud a Davídkovi by pomohl nabrat nějaké svalstvo a později by se dokázal sám i posadit. Neuroložka nám řekla, že by mohl po čase začít i chodit. Nikdy to ale nebude ta zdravá chůze. Myšlení bude mít podle všeho normální,“ podotkla Lenka Součková.

Dvojnásobná maminka samoživitelka musí s Davídkem jezdit k osmi různým lékařům a na řadu terapií. „S jednou mateřskou na oba syny bych bez obětavé pomoci mé maminky a přítele nemohla existovat,“ uzavřela svůj smutný životní příběh matka z Příbrami. Čtenáři, přispějte na projekt Srdce pro děti. Dáte tak šanci nemocnému Davídkovi alespoň na částečné uzdravení.

Autor: Jitka Stefanidesová, Kjos
Video se připravuje ...